Η κυπριακή Εκκλησία δίνει τη γη της στο κράτος... (στην ελλαδιτσα τι γινεται;)

Χρειάστηκε να περάσουν 42 χρόνια, για να υλοποιηθεί, στις μέρες μας, η συμφωνία Εκκλησίας - Κράτους στην Κύπρο (αρχιεπίσκοπος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τότε, ήταν ο Μακάριος Γ'), που αφορούσε παραχώρηση εκκλησιαστικής γης, έναντι...

συνεισφοράς του κράτους στην αντιμισθία των ιερέων της υπαίθρου.

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ανακοίνωσε στον υπουργό Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικο, ότι η Αρχιεπισκοπή θα προχωρήσει αμέσως στην τιτλοποίηση
της γης, η οποία στην πράξη ανήκε στο κράτος.

Θα τιτλοποιηθεί, είπε, η περιουσία μόνο στις ελεύθερες περιοχές, η οποία αποτελεί το ένα τέταρτο της συνολικής έκτασης που έχει συμφωνηθεί. Η αξία της ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαιρέτισε την απόφαση του Αρχιεπισκόπου και παρατήρησε ότι η σημερινή τους εθιμοτυπική συνάντηση μετατράπηκε σε παραγωγική και προσοδοφόρα για το κράτος.

Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών και ο Αρχιεπίσκοπος συνέστησαν στους εκτοπισμένους να μην ξεπουλούν μέσω της «επιτροπής αποζημιώσεων» περιουσίες τους στα κατεχόμενα, καθώς, όπως είπε ο κ. Χάσικος, αυτή η κίνηση θα έχει επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Με την πώληση των κατεχόμενων περιουσιών, είπε ο κ. Χάσικος, αποδυναμώνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά, διότι θα εξαλειφθούν οι περιουσίες και δεν θα υπάρχει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, όταν θα συζητείται η τελική λύση του Κυπριακού.

Ο υπουργός ανέφερε ότι κατανοεί τις ανάγκες προσφύγων, αλλά παρατήρησε πως «πρόκειται για ξεπούλημα περιουσιών έναντι πινακίου φακής».

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος χαρακτήρισε «προδοτική» τη στάση αυτών, που ξεπουλούν κατεχόμενες περιουσίες, προσθέτοντας πως το κράτος θα έπρεπε να μελετήσει κάποιες περιπτώσεις προσφύγων που έχουν μεγάλη ανάγκη...
protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα