Μόλυνση στην παγκόσμια οικονομία



Νέα αστάθεια: Σημάδια αδυναμίας στην Κίνα, αβεβαιότητα στην Ουκρανία

Αναταράξεις προκαλούν διεθνώς επαναλαμβανόμενα σημάδια αδυναμίας της κινέζικης οικονομίας σε συνθήκες αβεβαιότητας στην Ουκρανία. Με τα ρίγη να απλώνονται σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Ιαπωνία και αναδυόμενες...

Το αρνητικό επενδυτικό κλίμα των διεθνών αγορών για τέταρτη διαδοχική μέρα (σε Ευρώπη και Ασία) ακολουθεί την Τετάρτη και η Wall Street με τους μετοχικούς δείκτες να διευρύνουν
τις χθεσινές τους απώλειες στη σκιά των επίμονων ανησυχιών για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας και της αβεβαιότητας για την εξέλιξη τηςουκρανικής κρίσης.

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι επιφυλακτική στη διαδικασία μειώσεως του ύψους του προγράμματος ποσοτικής επέκτασης, ενώ θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λάβουν πρόσθετα μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής. Εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα διατηρηθεί σε χαμηλό επίπεδο για παρατεταμένη χρονική περίοδο, προειδοποιώντας για θηλιά αποπληθωρισμού καθώς η οικονομία δύσκολα ξεφεύγει από τις υφεσιακές πιέσεις.

Στην Ελλάδα χάθηκαν από το ΑΕΠ 11,2 δισ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο με την Ελληνικής Στατιστικής Αρχή να επιβεβαιώνει βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση το 2013, με πτώση 3,9% του ΑΕΠ και ανεργία στα ύψη με σημάδια πτώσης των εξαγωγών και διαρκή συρρίκνωση τηςοικοδομικής δραστηριότητας και της κατανάλωσης.

Την ίδια ώρα ανάλυση στους FT εξηγεί τα αδιέξοδα για τις ευρω-τράπεζες: “Τα πλάνα για τραπεζική ενοποίηση της Ευρώπης κινδυνεύουν να καταρρεύσουν καθώς παρατείνεται το αδιέξοδο ως προς το σχέδιο εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών. Η Γερμανία κατά κύριο λόγο αντιστέκεται στις έντονες πιέσεις από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για εξορθολογισμό της λήψης αποφάσεων στον κοινό μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών και για ενίσχυση της χρηματοδότησής του”.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου του ρωσικού χρέους αυξήθηκαν σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δύο χρόνια εξαιτίας των φόβων ότι οι πιθανές κυρώσεις από τη Δύση θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ήδη εξασθενημένη οικονομία της χώρας. Τα πενταετή CDS (Credit Default Swaps) αυξήθηκαν κατά 10 μονάδες βάσης σήμερα στις 247 μονάδες, που είναι το ανώτερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη Markit. Τα πενταετή ρωσικά CDS έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 60 μονάδες βάσης από την αρχή του Μαρτίου.

Τριγμοί

Η Κίνα, το εξαγωγικό εργοστάσιο του πλανήτη χάνει λάδια και προκαλεί πονοκεφάλους στην παγκόσμια ελίτ, μέσω της ραγδαίας υποχώρησης των τιμών του χαλκού που αποτελεί σηματωρό για την παραγωγή. Την ώρα που ανεβαίνουν τα χρέη των τραπεζών και τα προβλήματα φούσκας στο real estate, σε μια οικονομία που στηρίχθηκε στις κρατικές ενισχύσεις (οδικά δίκτυα, σιδηρόδρομοι) μετά το διεθνές κραχ του 2007-8.

Οι τιμές του χαλκού διολίσθησαν κάτω από τα 6.500 δολάρια ανά τόνο στα χαμηλότερα επίπεδα 4 ετών, καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι για την «υγεία» της κινεζικής οικονομίας.

“Την μεγάλη βουτιά στην τιμή του κόκκινου μετάλλου έχει πυροδοτήσει η πρώτη στάση πληρωμής εταιρικού ομολόγου στην Κίνα, που έγινε την Παρασκευή και προκάλεσε καθολική επανεξέταση του πιστωτικού ρίσκου στην χώρα”, αναφέρει σχόλιο στην εφημερίδα Financial Times.

“Ο χαλκός έχει γίνει πολύ δημοφιλής ως ενεργητικό το οποίο χρησιμοποιείται ως εγγύηση στην Κίνα, καθώς οι Κινέζοι traders λαμβάνουν με την εγγύησή του δάνεια σε δολάρια ΗΠΑ και κερδίζουν από την επιτοκιακή απόκλιση. Ως εκ τούτου, οι εισαγωγές χαλκού έχουν εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι τους καταλήγει στις αποθήκες για αποθεματοποίηση και όχι στα εργοστάσια για παραγωγή”, αναφέρει το σχόλιο.

“Στην πτώση του σιδηρομεταλλεύματος συμβάλει το γεγονός ότι στην Κίνα οι χαλυβουργίας που άνοιξαν τρίμηνες πιστώσεις τον Δεκέμβριο για να καλυφθούν κατά την πιστωτική σύσφιξη της λήξης του έτους, πούλησαν απόθεμα για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους”.

Πριν λίγα 24ωρα ανακοινώθηκε η κατάρρευση των κινεζικών εξαγωγών και το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα που σημειώθηκε στην ιστορία της χώρας. Οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν 18% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξησή τους 7,5%.

Ακόμη κι αν συμπεριληφθεί ο Ιανουάριος, οι κινεζικές εξαγωγές εξακολουθούν να μειώνονται 1,6% σε ετήσια βάση και οι εξαγωγές της Κίνας προς τις χώρες του BRIC υποχωρούν 20%, χωρίς αυτό να οφείλεται στην κρίση των αναδυόμενων οικονομιών.

Κακοί οιωνοί

Πέρα απ' την Κίνα, όμως, κακοί οιωνοί παρατηρούνται σε ΗΠΑ κι Ευρώπη. Ετσι, στις ΗΠΑ ο αριθμός των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών. Ακόμη ο δείκτης υπηρεσιών ISM έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των 4 τελευταίων ετών, καθώς σε επίπεδο λιανικού εμπορίου ολόκληρες αλυσίδες κλείνουν (1.000 μαγαζιά μόνο το Radio Shack), ο τομέας υγείας δέχεται τα κυβερνητικά πυρά (βλ. αβεβαιότητα που καλλιεργεί η Affordable Care Act), τα έσοδα συναλλαγών των μεγάλων τραπεζών έχουν μειωθεί σημαντικά (βλ. τις χιλιάδες απολύσεις τις οποίες σχεδιάζει η JP Morgan) και η οικονομία συνολικά έχασε μέσα στον Ιανουάριο 2,87 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα