Σκωτσέζικο ντους από την έκθεση της Standard & Poor's...


Μάλλον αμηχανία- αν όχι εκνευρισμό- προκάλεσε στην Αθήνα η Eκθεση της Standard & Poor's , καθώς πίσω από τα καλά λόγια για τις δημοσιονομικές επιδόσεις, ο οίκος μεταθέτει χρονικά κατά ένα έτος την...

επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, «ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ το 2015, ενώ υπολογίζει ότι το Χρέος στο κλείσιμο του μεθεπόμενου έτους θα βρίσκεται
περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα απ' ότι υπολογίζει η Τρόικα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στη 3σέλιδη Έκθεση του Οίκου δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά, η παραμικρή νύξη στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας στις αγορές το 2014, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ουδέν σχόλιον» ήταν η αντίδραση υψηλόβαθμου κυβερνητικού αξιωματούχου στο ερώτημα πώς βλέπει η Αθήνα την Έκθεση του Οίκου, λίγες ώρες μάλιστα αφότου ο Πρωθυπουργός επί αμερικανικού εδάφους είχε απευθύνει εκ νέου κάλεσμα σε funds να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία και στα ελληνικά ομόλογα, επικαλούμενος το ότι το επιτόκιο του 10ετούς έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 10%.

Ο προβληματισμός της Αθήνας ενισχύεται εν αναμονή της Έκθεσης από τη MOODY'S, στελέχη της οποίας είχαν επαφές με το οικονομικό επιτελείο πριν από λίγες ημέρες, με τις προσδοκίες της ελληνικής πλευράς να είναι υψηλές καθώς όπως έλεγαν τότε υπηρεσιακοί παράγοντες, "η MOODY'S είναι η μοναδική από τους τρεις Οίκους που δεν έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση".

Στη πραγματικότητα, η Έκθεση της STANDARD & POOR'S μοιάζει με... σκωτσέζικο ντους. Ο Οίκος διατηρεί στο Β- την πιστοληπτική αξιολόγηση, κυρίως λόγω του ότι παραμένει υψηλό το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αν και βαίνει μειούμενο, λόγω των σημαντικών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και λόγω του ότι Ευρωζώνη και ΔΝΤ διατηρούν μεγάλες χρηματοδοτικές "γραμμές" προς την ελληνική οικονομία. Στα θετικά της Έκθεσης συμπεριλαμβάνεται και η επισήμανση για τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος στο Ισοζύγιο Πληρωμών, που θα περιοριστεί φέτος στο 1% από 15% του ΑΕΠ.

Από την άλλη ο Οίκος προβλέπει, όμως, ύφεση και το 2014 (1%) και ανάπτυξη μόλις 1,1% το 2015, ανεργία έως το 28,5% το 2014, περαιτέρω μείωση των ονομαστικών μισθών, παρά το ότι είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη από το 2010 υποσκάπτοντας τη κοινωνική σταθερότητα- όπως επισημαίνει η S&P, ενώ θεωρεί ότι το Χρέος, που είναι ιδιαιτέρως βαρύ, θα διατηρηθεί στα επίπεδα του 177% το 2015.

«Σημειώνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στην υγειονομική περίθαλψη και στη διαχείριση των εσόδων δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και ότι η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων είναι αργή. Ωστόσο, αν η κυβέρνηση πετύχει φέτος ένα πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό θα μπορούσε κατά την άποψή μας, να προκαλέσει μια πρόσθετη χαλάρωση των όρων δανεισμού από τους επίσημους δανειστές. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση να μειώσει ή ακόμη και να εξαλείψει το «κενό χρηματοδότησης» που προβλέπεται για το 2015-2016», καταλήγει η Έκθεση πριν επισημάνει ότι μπροστά μας βρίσκεται είτε η περαιτέρω αναβάθμιση εάν εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα είτε μια νέα υποβάθμιση στη περίπτωση διακοπής της χρηματοδότησης ή νέου «κουρέματος» στα εναπομείναντα ομόλογα των ιδιωτών.

iefimerida.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα