G7 : ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΙΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ...

Μέρκελ και Ομπάμα συμφώνησαν στη σύνοδο των G7 ότι η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο Γιούνκερ πιέζει την Αθήνα για εναλλακτικές προτάσεις. Συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε το πρωί σήμερα στο Βερολίνο...

Η ελληνική κρίση επισκίασε το συμβούλιο κορυφής των G7 παρά το ειδυλλιακό περιβάλλον γύρω από
το Ανάκτορο Έλμαου, όπου διεξάγονται οι εργασίες, και τις θερμοκρασίες που θυμίζουν ελληνικό καλοκαίρι. Μπορεί ο έλληνας πρωθυπουργός να ήταν απών, αλλά οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές απασχόλησαν ήδη από την πρώτη ημέρα την ομήγυρη των 7 ηγετών και του προέδρου της Κομισιόν.

Εντατικοί ρυθμοί

Σε σύντομη συνέντευξη που παραχώρησε από το ΄Ελμαου στο δεύτερο κανάλι ZDF της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης η καγκελάριος υπερασπίστηκε την μέχρι τώρα πολιτική της ΕΕ έναντι της Ελλάδας. Η Μέρκελ είπε ότι ενημέρωσε τους ηγέτες για τις επαφές που είχε από κοινού με τον γάλλο πρόεδρο Ολάντ με τον κ. Τσίπρα, και τη τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει ότι το ζήτημα με την Ελλάδα έχει λυθεί, αλλά μπορεί να πει ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό.

Επίσης ανέφερε ότι έγινε σαφές ότι στην Ευρώπη πηγαίνουν χέρι με χέρι η αλληλεγγύη από την μια πλευρά, και από την άλλη οι ίδιες οι προσπάθειες μιας χώρας. «Επ αυτού δεν βρισκόμαστε ακόμη στο στόχο», δήλωσε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη η γερμανίδα καγκελάριος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις που έκανε στο πρώτο δημόσιο κανάλι ΑRD. «Ήμασταν όλοι της γνώμης, ότι έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά. Θα κάνουμε ό,τι δυνατόν, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στον στόχο μας». Ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων έκανε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Υπέρ των "μεταρρυθμίσεων" και ο Ομπάμα

Νωρίτερα, σε διμερή συνάντηση της Μέρκελ με τον Μπάρακ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ευχή να αποφευχθούν οι αναταράξεις στις αγορές. Ο εκπρόσωπός του Λευκού Οίκου Γος Έρνεστ ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης με τον Ομπάμα να εκφράζει την ελπίδα να γίνει αυτό χωρίς να προκληθούν ανησυχίες στις αγορές.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει και οι δηλώσεις απογοήτευσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το μεσημέρι, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου, για τον Α. Τσίπρα. «Αμέσως μετά την επίδοση των προτάσεων από τους δανειστές ήθελα να διαπραγματευτώ με τους Έλληνες, αλλά η ελληνική πλευρά δεν ήταν σε θέση να το κάνει», είπε σε συνέντευξη τύπου ο Γιούνκερ. «Στη συνέχεια μου υποσχέθηκε ο Τσίπρας ότι μέχρι τη Πέμπτη (04.06) το βράδυ θα μου έστελνε εναλλακτικές μεταρρυθμιστικές προτάσεις, μετά την Παρασκευή, αλλά αντ΄αυτού παρουσίασε στο ελληνικό κοινοβούλιο την πρόταση των τριών θεσμών ως take it or leave it. Δεν ήταν αυτό το μήνυμα που του δόθηκε», σημείωσε προσθέτοντας ότι «κάποια στιγμή υπάρχει μετά βεβαιότητας deadline".

Γερμανοί αναλυτές κρούουν το κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας ότι με τη στάση τους οι Έλληνες κινδυνεύουν να χάσουν και τον τελευταίο υποστηρικτή τους ανάμεσα στους θεσμούς, έναν έμπειρο πολιτικό που ξέρει το ελληνικό πρόβλημα από τα "γεννοφάσκια" του και που μέχρι τώρα προσπαθεί να παίξει ρόλο γεφυροποιού στη σύγκρουση της Ελλάδας με του θεσμούς. Μάλιστα αυτή η εφεκτική του στάση είχε προκαλέσει αρνητικά σχόλια στο στρατόπεδο των χριστιανοδημοκρατών.

Συνάντηση Σόιμπλε με Βαρουφάκη

Τελικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντήσει τον έλληνα ομόλογό του σήμερα το πρωί στο Βερολίνο γύρω στις 10.30 τοπική ώρα. Δεν πρόκειται να γίνουν δηλώσεις σε δημοσιογράφους, θα είναι μια συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Να θυμίσουμε ότι το απόγευμα ο κ. Βαρουφάκης είναι προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Hans Böckler και θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Humboldt με θέμα «Το μέλλον της Ελλάδας εντός του ευρώ».

Πηγή: Deutsche Welle
Keywords
Τυχαία Θέματα