OI ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ...

Φορτωμένο με θερμίδες, λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι είναι το πασχαλινό τραπέζι, γεγονός που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία μας...

Λίγο η σύσταση των φαγητών, λίγο η εορταστική διάθεση μας οδηγούν σε υπερφαγία. Ειδικά, συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων θα πρέπει να δώσουν λίγο μεγαλύτερη προσοχή.

Για να αποφύγουμε λοιπόν κάποιες δυσάρεστες καταστάσεις, που δυστυχώς δεν είναι σπάνιες τις γιορτινές αυτές ημέρες, η Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής κ Αστερία Σταματάκη συμβουλεύει:

- Όσοι νηστέψατε καλό θα είναι το βράδυ του Μ. Σαββάτου να προτιμήσετε
τη μαγειρίτσα ή κάποια άλλη σούπα π.χ. κρεατόσουπα ή κοτόσουπα. Η σούπα είναι μια καλή τροφή για να βοηθήσει το στομάχι να δεχθεί τα ζωικά προϊόντα από τα οποία απείχε.

- Άτομα που υποφέρουν από δυσλιπιδαιμίες και καρδιαγγειακά νοσήματα πρέπει να προσέξουν την κατανάλωση ζωικού λίπους (μαγειρίτσα, πέτσα και λίπος του οβελία).

- Αν έχετε υπέρταση, μειώστε την προσθήκη του αλατιού στις μαγειρικές παρασκευές. Για να δώσετε γεύση στο φαγητό σας προσθέστε μπαχαρικά και βότανα, όπως είναι το πιπέρι, η ρίγανη κτλ.

- Άτομα με προβλήματα του πεπτικού συστήματος πρέπει να μασούν πολύ καλά το φαγητό τους και να αποφύγουν τροφές με πολλά μπαχαρικά και καρυκεύματα.

- Άτομα με υψηλές τιμές ουρικού οξέος να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση εντοσθίων, καθώς η υψηλή τους περιεκτικότητα σε πουρίνες προκαλεί αύξηση στο ουρικό οξύ.

- Πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είστε και με την κατανάλωση αλκοόλ. Να πίνετε το ποτό σας αργά και όχι πριν καθίσετε το τραπέζι.

- Πολύ σημαντικό: αφού φάτε μην κοιμηθείτε με γεμάτο στομάχι και μην κάνετε έντονη φυσική δραστηριότητα.

- Δώστε προσοχή στα τρόφιμα που αγοράζετε, στις συνθήκες που παρασκευάζετε και αποθηκεύετε τα τρόφιμα. Είναι γεγονός ότι την περίοδο του Πάσχα, παρατηρείται αυξημένος αριθμός δηλητηριάσεων.

Ενδεικτικά, τα φαγητά που συνήθως καταναλώνονται τις μέρες του Πάσχα περιέχουν:
Keywords
Τυχαία Θέματα