Διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Μπερσάνι

Ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, κάλεσε τον επικεφαλής της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, όπου του έδωσε διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ώστε να δοθεί τέλος στο μετεκλογικό θρίλερ....

Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd), θα έχει στην διάθεσή του 3-4 ημέρες για να παρουσιάσει μια βιώσιμη κυβέρνηση, ακόμα και αν προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολο το έργο αυτό. Εντούτοις, ο Μπερσάνι δεν πτοείται και κάνει λόγο για συνευθύνη, προσπαθώντας να αποδείξει ότι μπορεί να σχηματίσει,
αυτήν που αποκαλεί «κυβέρνηση αλλαγής».
Ο Ναπολιτάνο κατά τις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, που τον περίμεναν στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, είπε: «Ανοίγει σήμερα μια σημαντική φάση για την Ιταλία. Η εντολή που δίνω αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διαδρομή που θα οδηγήσει το συντομότερο δυνατό στον στόχο. Στόχος μας είναι μια κυβέρνηση χωρίς καθυστερήσεις, αλλά με ισορροπία. Να αποδείξουμε σε εμάς τους ίδιους αλλά και τους Ευρωπαίους πόσο εκτιμούμε την πολιτική αλλά και οικονομική σταθερότητα».
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως δεν μπορεί να αγνοηθεί η δυσαρέσκεια που εκφράστηκε μέσω της ψήφου, αναφερόμενος προφανώς στα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων.
Ο Μπερσάνι, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης «χωρίς να βάζει τον εαυτό του μπροστά», τονίζοντας ότι «η χώρα μας ζητά διακυβέρνηση και αλλαγή».
Επισήμανε, δε, πως «χρειάζεται άμεση δραστηριοποίηση για τα κοινωνικά ζητήματα και για την ενίσχυση της ηθικής στην δημόσια ζωή» και έκανε λόγο για τις αλλαγές, τις οποίες η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει, όπως η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ένα σχέδιο επενδύσεων στους δήμους, η πράσινη οικονομία, η θέσπιση κανόνων εναντίον της επισφαλούς εργασίας.
Μετά τη λήξη των χθεσινών διαβουλεύσεων, οι οποίες ξεκίνησαν την Τετάρτη μεταξύ του προέδρου Δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο και των επικεφαλής των κομμάτων, ο κεντροαριστερός Μπερσάνι μίλησε για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, αναφέρθηκε στην μείωση του αριθμού των βουλευτών, ενώ δήλωσε πως νέοι μηχανισμοί θα μπορούσαν να εφαρμοστούν.
«Πρέπει να κάνουμε απλά πράγματα, που μας ζητούν οι Ιταλοί, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να αρχίσει μια κυβέρνηση, από την κοινή γνώμη μπορεί να ξεκινήσει. Εμείς προτείνουμε αυτό», συμπλήρωσε ο γραμματέας, ο οποίος χαρακτήρισε «όχι απλή» τη διαδρομή.
Η απόφαση του Ναπολιτάνο δεν ήταν εύκολη, καθώς από την αρχή της θητείας του πριν επτά χρόνια, πάντα έκανε λόγο για διάλογο. Οι προηγούμενες ημέρες, όμως χαρακτηρίστηκαν κυρίως από μονόλογο με τους επικεφαλής των κομμάτων να αγωνίζονται να αποδείξουν ότι είναι οι ιδανικοί και ικανοί να συγκεντρώσουν πλειοψηφία στη Βουλή, για να τους δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Μετά την συνάντησή του με τον Μπερσάνι, ο Ναπολιτάνο αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία να αναζητήσει στήριξη από άλλα κόμματα και να σχηματίσει κυβέρνηση, ώστε να τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο.
Ο Ιταλός πρόεδρος του ζήτησε να κάνει μια κυβέρνηση με ευρεία αποδοχή, θέτοντας σε εφαρμογή το πρόγραμμα οκτώ σημείων, το οποίο προβλέπει την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, τη θέσπιση ασυμβίβαστου ανάμεσα στην πολιτική και επιχειρηματική δραστηριότητα, την παροχή ιταλικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα, την νομική αναγνώριση ομοφυλόφιλων ζευγαριών που συζούν, την αναδιάρθρωση της υπηρεσίας είσπραξης οφειλών προς το δημόσιο Equitalia, την στήριξη της δημόσιας παιδείας και την μείωση του συνολικού αριθμού και των αποδοχών βουλευτών και γερουσιαστών.
Με λίγα λόγια, ο Ναπολιτάνο ελπίζει ότι ο Μπερσάνι θα καταφέρει να προσεγγίσει την Λίστα Πολιτών του Μάριο Μόντι, μέρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων, αν και θα αποδειχθεί δύσκολος συνομιλητής ο Μπέπε Γκρίλο, αλλά και τον Λαό της Ελευθερίας.
Άλλωστε, ο Μπερλουσκόνι προτιμά να σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση, ώστε να αποφύγει τις εκλογές αλλά και να έχει λόγο στην επιλογή του επικεφαλής Κράτους, ο οποίος ενδέχεται να είναι προσωπικότητα εκτός κοινοβουλευτικών κομμάτων. Παρόλα αυτά, ο ιταλικός Τύπος ήθελε πιθανό να ανατεθεί η εντολή στον πρόεδρο της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι έτοιμος για όλα αν είναι για το καλό της Ιταλίας».
Ο Μπερσάνι, μετά την εντολή που έλαβε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θα ξεκινήσω τη δουλειά με απαραίτητη αναφορά στις βουλευτικές δυνάμεις, τις οποίες θα συναντήσω άμεσα. Θα ξεκινήσω άμεσα».
Keywords
Τυχαία Θέματα