ΕΠΤΑ ΜΥΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ...

Επτά μύθους και αλήθειες για την ελληνική οικονομία την επόμενη των εκλογών διατυπώνει 24 ώρες πριν την προσφυγή στις κάλπες με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Νικόλαος Οικονομίδης, καθηγητής του Stern Business School...

Η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα πολλά ακούστηκαν για το περίφημο Grexit, ακούστηκαν πολλές απόψεις για την επιστροφή στη δραχμή,
την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη διαγραφή του ελληνικού χρέους, την ανάπτυξη και το ενιαίο νόμισμα.

Διαβάστε παρακάτω τις απόψεις του γνωστού καθηγητή στα περί Grexit, νέας δραχμής και καταθέσεων…

Μύθος 1: Το ελληνικό κρατικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Πρέπει να το διαγράψουμε.

Αλήθεια: Ασφαλώς και το χρέος είναι βιώσιμο και εξυπηρετήσιμο, απλώς χρειάζεται ανάπτυξη, όχι πολιτική αβεβαιότητα. Καμία χώρα δεν αποπληρώνει το χρέος της. Οι χώρες πληρώνουν μόνο τους τόκους. Η Ελλάδα έχει μικρούς τόκους στα δάνεια από την Ε.Ε. και περίοδο χάριτος τόκων 25 ετών στα 60% του χρέους και 13 ετών σε άλλα 20% του χρέους. (…) Η πραγματική λύση είναι να επιμηκύνουμε τις λήξεις του 70-75 χρόνια…

Μύθος 2: Μπορούμε να διαγράψουμε όλο ή σημαντικό μέρος του χρέους μας προς τους Ευρωπαίους χωρίς να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ.

Αλήθεια: Η ελληνική Βουλή δεν θα δεχόταν οι Έλληνες φορολογούμενοι να δωρίσουν στη Φινλανδία ή την Ολλανδία τα χρήματα που χρωστάνε στην Ελλάδα, έτσι και οι Φινλανδοί, Ολλανδοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν θα μας χαρίσουν τα 250 δισ. ευρώ που τους χρωστάμε. Αν προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να διαγράψει μέρος του χρέους θα βρεθεί απέναντι σε μια ιδιαίτερα εχθρική Ευρώπη…

Μύθος 3: Η νέα δραχμή δεν είναι κακή λύση. Το ευρώ δεν είναι ταμπού. Αν βγούμε από το ευρώ θα είμαστε καλύτερα όπως στην καλή εποχή της δραχμής.

Αλήθεια: Η νέα δραχμή είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Η έξοδος από το ευρώ θα είναι πλήρης καταστροφή για την Ελλάδα. Δεν θα μας φέρει στην παλιά ισοτιμία των 341 δραχμών ανά ευρώ, αλλά ισοτιμία 1.000 νέες δραχμές ανά ευρώ…

Μύθος 4: Οι Ευρωπαίοι δεν θα τολμήσουν να αφήσουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ γιατί είναι καταστροφικό για αυτούς.

Αλήθεια: Οι Ευρωπαίοι δούλεψαν για χρόνια για να ελαχιστοποιήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο του Grexit σε αυτούς. Αυτή τη στιγμή θα είναι μηδαμινός. Μόνο η Ελλάδα καταστρέφεται με Grexit όχι η Ευρώπη…

Μύθος 5: Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι προστατευμένες από την ΕΚΤ και δεν κινδυνεύουν ό,τι κι αν γίνει στην Ελλάδα.

Αλήθεια: Λόγω ακραίας πολιτικής αβεβαιότητας και σημαντικής πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ιδιώτες καταθέτες και επιχειρήσεις έχουν κάνει σημαντικές αναλήψεις στον μήνα πριν τις εκλογές. Αν εκλεγεί η αξιωματική αντιπολίτευση η τάση αυτή θα ενταθεί. (…) Χωρίς μνημόνιο η ΕΚΤ δεν θα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες και δεν θα εγγυάται τις καταθέσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί τις καταθέσεις από μόνη της…

Μύθος 6: Το Grexit είναι κινδυνολογία. Δεν θα συμβεί.

Αλήθεια: Λάθος. Αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ το Grexit έχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί με τους εξής τρεις τρόπους:

1. Αν η κυβέρνηση δεν πληρώσει το χρέος στους Ευρωπαίους.

2. Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το πρόγραμμά της μέσα στο ευρώ απλά και μόνο γιατί δεν θα έχει πρόσβαση σε πιο πολλά ευρώ.

3. Το Grexit θα γίνει από λάθος.

Μύθος 7: Δεν χρειαζόμαστε διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτές πλήττουν τον λαό.

Αλήθεια: Μέγιστο λάθος. Η ελληνική οικονομία παράγει πολύ λιγότερα από όσο μπορεί, παρότι οι πιο πολλοί Έλληνες εργάζονται σκληρά. Το τεράστιο πελατειακό κράτος τη βαραίνει αφόρητα
Keywords
Τυχαία Θέματα