Η κυβέρνηση ζητάει «πάγωμα» για τα 425 εκατ. Ευρώ

Οι ελληνικές αρχές κατέβαλαν εξαρχής κάθε προσπάθεια για την αποτροπή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιστροφή 425 εκατομμυρίων ευρώ από επιδοτήσεις αγροτών που είχαν γίνει με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ το 2009, αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης....

Όπως, ωστόσο, σημειώνει ο υπουργός, «αποδείχθηκε ότι η αποτροπή της απόφασης δεν ήταν εφικτή, αφού δεν τηρήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες ούτε υπήρχαν τα
στοιχεία που θα στοιχειοθετούσαν την ασφαλή πραγματοποίηση των πληρωμών».
Ο κ. Σκανδαλίδης διαβεβαιώνει πάντως, με το έγγραφό του, ότι η κυβέρνηση «εξακολουθεί να χρησιμοποιεί κάθε δυνατή επιρροή προς την ΕΕ και να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να επιτευχθεί το πάγωμα της απόφασης αυτής, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία. Ταυτόχρονα έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για άσκηση προσφυγής ακύρωσης ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, καθώς επίσης για την κατάθεση αίτησης αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Το έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατατέθηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το πρόστιμο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την επιστροφή 425 εκατομμυρίων ευρώ από επιδοτήσεις αγροτών.

Αναφερόμενος στις πληρωμές αυτές, ο κ. Σκανδαλίδης σημειώνει ότι «δεν έγινε σεβαστή η κοινοτική νομοθεσία για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων» και «ταυτόχρονα, η ευρεία δημοσιοποίηση του θέματος και οι επικοινωνιακοί χειρισμοί, που συνόδευσαν τις πληρωμές, προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Σημειώνει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της έρευνας, εξέτασε και αντίστοιχες πληρωμές ύψους 387 εκατομμυρίων ευρώ, που έγιναν επίσης μέσω του ΕΛΓΑ, φθάνοντας το συνολικό αντικείμενο της έρευνας στα 802 εκατομμύρια ευρώ και μετά από τριετή αλληλογραφία του υπουργείου με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίμονες ελληνικές παρεμβάσεις σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, η Επιτροπή αποδέχθηκε τελικά ορισμένα επιχειρήματα των ελληνικών αρχών, βάσει των οποίων αιτιολογήθηκαν 378 από το σύνολο των 802 εκατομμυρίων ευρώ.
Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το συνολικό ύψος των κρατικών ενισχύσεων που-κατά την Επιτροπή- πρέπει να ανακτηθούν έντοκα, ανέρχεται σε 424,8 εκατομμύρια ευρώ, με μια δυνατότητα μείωσης του ποσού αυτού κατά 75,3 εκατομμύρια ευρώ, εάν δεν έχουν δοθεί ενισχύσεις τύπου «de minimis» στους συγκεκριμένους αγρότες για 3 χρόνια.

Ο κ. Σκανδαλίδης υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ίδια απόφαση, θέτει προθεσμία 4 μηνών για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την ανάκτηση εντόκως από τους παραγωγούς των σχετικών χρηματικών ποσών και ότι ζητεί πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται μέχρι 8 Φεβρουαρίου 2012.
Επαναλαμβάνει, όμως, ο υπουργός ότι τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση
Keywords
Τυχαία Θέματα