Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» για τους Νεοναζί

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την εμφάνιση νέων κρουσμάτων βίας από τον χώρο της Ακροδεξιάς, η κυβέρνηση στη Γερμανία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για τους Νέο-Ναζί.....

Η εισήγηση έχει συναντήσει τις αντιδράσεις των Φιλελευθέρων κυβερνητικών εταίρων, οι οποίοι ήγειραν ζήτημα παραβίασης των πολιτικών ελευθεριών. Τελικά, ως συμβιβαστική λύση επελέγη η καταχώριση στο αρχείο μόνο εκείνων των εξτρεμιστών, οι οποίοι
έχουν με οποιονδήποτε τρόπο ασκήσει βία κι όχι εκείνων οι οποίοι περιορίζονται σε φραστικές επιθέσεις εθνικιστικού περιεχομένου.
Από το 2000 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 10 δολοφονίες που αποδίδονται στη δράση ακροδεξιών στοιχείων, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών της Γερμανίας, ο αριθμός των Νεοναζί φθάνει τους 10.000. Την ίδια στιγμή τόσο η Αστυνομία όσο και οι μυστικές υπηρεσίες της ευρωπαϊκής χώρας έχουν επανειλημμένα δεχτεί έντονη κριτική για την αδυναμία τους να καταπολεμήσουν τη δράση των ακροδεξιών οργανώσεων.
Η πιο γνωστή από αυτές είναι η Zwickau cell, η δράση της οποίας ήρθε στο φως μετά την παράδοση στις Αρχές, μιας γυναίκας, ονόματι Beate Zschaepe. Η κατηγορούμενη είχε προηγουμένως ανατινάξει το διαμέρισμα όπου διέμενε σε πόλη της ανατολικής Γερμανίας.

Τόσο η ίδια όσο και δύο άνδρες, που βρέθηκαν λίγο αργότερα νεκροί σε ένα καμένο τροχόσπιτο, φέρεται να ανήκαν στη νεοναζιστική οργάνωση, την οποία οι Αρχές συνδέουν με τις δολοφονίες μεταναστών (οκτώ Τούρκων και ενός Έλληνα) και ενός αστυνομικού το χρονικό διάστημα από το 2000 μέχρι το 2007.
Οι δύο άνδρες επίσης καταζητούνταν για ένοπλη ληστεία. Στο τροχόσπιτο, όπου βρέθηκαν καμένοι, εντοπίστηκε ένα όπλο που εξακριβώθηκε ότι ανήκε στον Γερμανό αστυνομικό που πυροβολήθηκε θανάσιμα το 2007.
Εφόσον, η εισήγηση της κυβέρνησης μετουσιωθεί σε νομοσχέδιο, τότε το τελευταίο θα πρέπει να περάσει από το Κοινοβούλιο της χώρας. Η βάση δεδομένων θα έχει δομή αντίστοιχη με την αμερικάνικη που δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Η.Π.Α..
Keywords
Τυχαία Θέματα