«Μάχη» Ομπάμα στο Κογκρέσο για την έγκριση της επίθεσης στη Συρία

Στις ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζον Κέρι, η Χίλαρι Κλίντον και ο Τσακ Χέιγκελ επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να πείσουν το διχασμένο Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση εναντίον του συριακού καθεστώτος...

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιστρατεύει το βαρύ πυροβολικό των Δημοκρατικών με πολυετή εμπειρία στο Κογκρέσο, Τζον Κέρι για να πετύχει αυτό που θέλει. Με 28χρόνια πείρα στο Κογκρέσο, ο Κέρι χρησιμοποιεί
τη διπλωματική του μαεστρία για να προσελκύσει συμμάχους. Η ανακοίνωση του γερουσιαστή Μακέιν ότι θα πρέπει το Κογκρέσο να δώσει τη συγκατάθεσή του στον πόλεμο θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επερχόμενη απόφαση του Κογκρέσου, υποστηρίζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ. Η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ομπάμα είναι το άλλο μεγάλο χαρτί του Ομπάμα για να αποσπάσει τη συναίνεση του Κογκρέσου, σύμφωνα με το Reuters.

Το πλουσιότερο μέλος του Κογκρέσου μαζί με την Σούζαν Ράις θα προσπαθήσουν να... ξελασπώσουν τον Ομπάμα ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο κριτικής όταν ανακοίνωσε ότι θα περιμένει τη απόφαση του Κογκρέσου για να αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του συριακού καθεστώτος.

Εκτός από τον Τζον Μακέιν και η Λίντσεϊ Γκράχαμ πείστηκε να υποστηρίξει το αίτημα Ομπάμα για έγκριση απο το Κογκρέσο της στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Συρίας. Μακέιν και Γκράχαμ, τα δύο "γεράκια" της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ, επιθυμούν γενικευμένο πόλεμο, παρόλ' αυτά δήλωσαν πως θα είναι καταστροφικό για τις ΗΠΑ ένα "όχι" του Κογκρέσου σε στρατιωτική δράση κατά της Δαμασκού.

Ενα ακόμη πρόσωπο που παίζει καταλυτικό ρόλο στις διπλωματικές διαβουλεύσεις στις ΗΠΑ είναι ο γερουσιαστης Ρόμπερτ Μενέντεζ, ένας φιλέλληνας δημοκρατικός και σύμμαχος του Ομπάμα, ο οποίος κάλεσε ενώπιον της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων για μία ανοικτή δημόσια ακρόαση για τη Συρία.

Στο μεταξύ, το CNN μετέδωσε ότι, τρία κράτη στη Μέση Ανατολή- Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- συμφώνησαν να παράσχουν στρατιωτικό υλικό στις ΗΠΑ . Η είδηση αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί, μέχρι στιγμής από την αμερικανική κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, στη Γαλλία η ηγεσία της χώρας δίνει τη δική της μάχη για να πείσει την αντιπολίτευση και την αριστερά ότι το Παρίσι πρέπει να συμμετάσχει στον πόλεμο κατα του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Ασαντ. Αύριο, θα πραγματοποιηθεί η κοινοβουλευτική συνεδρίαση για το θέμα χωρίς όμως την διεξαγωγή ψηφοφορίας κατά την οποία οι Γάλλοι βουλευτές και υπουργοί θα αποφάσιζαν για το αν το Παρίσι θα προχωρούσε σε πόλεμο κατά της Δαμασκού. Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Μαρκ Ερό, η γαλλική κυβέρνηση θα περιμένει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου.
Keywords
Τυχαία Θέματα