Νεκροί και οι επτά όμηροι στη Νιγηρία


Τραγική κατάληξη είχε το θρίλερ με τον Έλληνα που είχε απαχθεί από κοινού με έξι ακόμη άτομα από τρομοκρατική οργάνωση στη Νιγηρία, αφού όλοι οι όμηροι βρέθηκαν νεκροί. Τα υπουργεία Εξωτερικών της Βρετανίας, Ιταλίας και Ελλάδος επιβεβαίωσαν ότι όμηροι από τις χώρες τους βρίσκονται ανάμεσα στους νεκρούς που είχαν απαχθεί στα μέσα Φεβρουαρίου στη Νιγηρία από ισλαμιστές αντάρτες. «Πρόκειται για εν ψυχρώ δολοφονίες τις οποίες και καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», σχολίασε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών William
Hague, όπως αναφέρει το πρακτορείο CNN. «Με βαθιά θλίψη πρέπει να επιβεβαιώσω ότι ένας Βρετανός εργάτης οικοδομών δολοφονήθηκε από τους απαγωγείς του, μαζί με τους άλλους έξι ξένους υπηκόους που πιστεύουμε ότι επίσης δολοφονήθηκαν με τραγικό τρόπο», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Βρετανός... Η τρομοκρατική οργάνωση Ansar al-Muslimeen (Ανσαρ αλ Μουσλίμεν), ευρέως γνωστή ως Ansaru, ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή των επτά ομήρων εργατών το Φεβρουάριο από ένα γραφείο στην βορειοανατολική Νιγηρία και το Σάββατο έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από κάποια πτώματα, ενώ ανακοίνωσε μέσα από ένα βίντεο ότι εκτέλεσε τους επτά ομήρους, ως αντίποινα για μία επιχείρηση απελευθέρωσής τους από νιγηριανές και βρετανικές δυνάμεις. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του δήλωσε την Κυριακή ότι οι πληροφορίες για νεκρούς ομήρους είναι βάσιμες. «Στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός ομήρου. Η οργάνωση, μετά την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, δεν επικοινώνησε ούτε διατύπωσε, σε οποιαδήποτε φάση, αιτήματα για την απελευθέρωση των ομήρων».

Ο άντρας ήταν στέλεχος λιβανέζικης εταιρίας και εργαζόταν στο Μπάουτσι της βόρειας Νιγηρίας. Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η απαγωγή του Έλληνα πολίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία ήταν σε συντονισμό με τις άλλες ελληνικές αρμόδιες Υπηρεσίες και τηρούσε διαρκώς ενήμερη την οικογένειά του. Σύμφωνα με το υπουργείο, για την επαφή και το συντονισμό με τις Υπηρεσίες των λοιπών εμπλεκομένων χωρών συστάθηκε Ειδική Ομάδα με εξειδικευμένα στελέχη, η οποία πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με τις αντίστοιχες ομάδες των άλλων χωρών. Η πρεσβεία της Ελλάδας στη Νιγηρία ενισχύθηκε με υψηλόβαθμο προσωπικό και τα στελέχη της, διπλωμάτες και αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανέλαβαν τις επαφές με τις νιγηριανές αρχές και τις επιτόπιες Πρεσβείες, ενώ οι πρεσβείες της Ελλάδας στις εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονταν σε επαφή με τα αντίστοιχα υπουργεία Εξωτερικών.
Σημειώνεται, ότι ο υπουργός Εξωτερικών, βρισκόταν όλο αυτό το διάστημα σε διαρκή επικοινωνία με τους ομολόγους του των λοιπών εμπλεκομένων χωρών. Ο κ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε με τη μητέρα του θύματος, στην οποία εξέφρασε την οδύνη και την αμέριστη συμπαράσταση του ιδίου και της Πολιτείας αυτές τις δύσκολες ώρες. Οι υπόλοιποι όμηροι είναι από το Λίβανο, για τους οποίους δεν έγινε κάποια αναφορά στην έκθεση την Κυριακή. Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Φεβρουαρίου ένοπλοι επιτέθηκαν σε κατασκευαστική εταιρεία στη Νιγηρία και απήγαγαν επτά ξένους εργαζόμενους από την Ελλάδα, τη Βρετανία, την Ιταλία και το Λίβανο, ενώ σκότωσαν τον φρουρό ασφαλείας της εταιρείας. Οι δράστες είχαν προηγουμένως επιτεθεί στη φυλακή και σε ένα αστυνομικό τμήμα στην ίδια πόλη, αλλά απωθήθηκαν. Η επίθεση έγινε στο συγκρότημα όπου διέμενε το προσωπικό της εταιρείας Setraco.
Keywords
Τυχαία Θέματα