Οι γαλλικές αρχές συνέλαβαν έναν ύποπτο για την δολοφονία στελεχών του PKK

Στενεύει ο κλοιός γύρω από τους υπόπτους που κρύβονται πίσω από τη μυστηριώδη τριπλή δολοφονία στελεχών του PKK πριν μερικές εβδομάδες στη Γαλλία.
Ενας ύποπτος σήμερα συνελήφθη στο Παρίσι, ενώ τρία ακόμα άτομα ανακρίθηκαν. Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Today's Zaman, το όνομα του είναι Ομέρ, είναι 30 ετών, οδηγός και Τούρκος πολίτης....


Βάσει αστυνομικών πηγών που επικαλείται η ιστοσελίδα, ο Ομέρ ήταν ο τελευταίος που είδε ζωντανές τις τρεις γυναίκες. Ενώ τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στο κτίριο όπου δολοφονήθηκαν τα στελέχη του PKK, επιβεβαιώνουν ότι βρισκόταν στον χώρο τη στιγμή της δολοφονίας, παρότι στην αρχική του κατάθεση είχε επικαλεστεί ψευδές άλλοθι. Αρχικά λοιπόν είχε δηλώσει ότι είχε φύγει από το κτίριο όταν μετέφερε τις γυναίκες στο κτίριο του πολιτιστικού κέντρου των Κούρδων στο Παρίσι, κάτι που τελικά αποδείχθηκε ανακριβές από τα καταγεγραμμένα στιγμιότυπα του κλειστού κυκλώματος.

Όπως δείχνουν τα πλάνα ο Ομερ επιστρέφει στον χώρο μία ώρα μετά αφού άφησε τα θύματα. Περνά τουλάχιστον 50 λεπτά στο εσωτερικό του κέντρου, χρόνος που συμπίπτει με τη στιγμή της τριπλής δολοφονίας. Φαίνεται μάλιστα να φεύγει κρατώντας μια τσάντα την οποία δεν είχε κατά την είσοδό του στο κτίριο.
Παρότι ο ίδιος δηλώνει αθώος, όπως αναφέρει η Journal du Dimanche, βρέθηκαν ίχνη από το DNA του στις σφαίρες που εντοπίστηκαν στη σκηνή του εγκλήματος, ενώ ίχνη από πυρίτιδα βρέθηκαν στο πανωφόρι και τη τσάντα του.
Ο δεύτερος ύποπτος από την άλλη, είναι και εκείνος Τούρκος πολίτης, ωστόσο κουρδικής καταγωγής γύρω στα 36 ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος το απόγευμα της Κυριακής. Ο 30χρονος φέρεται πως είχε πολυετή γνωριμία με τις τρεις γυναίκες, ενώ διαδραμάτιζε ενεργό ρόλο στο PKK. Είχε μάλιστα συμμετάσχει σε διαδηλώσεις για το κουρδικό ζήτημα στην Ολλανδία και τη Γαλλία.

Η επίθεση στο πολιτιστικό κέντρο των Κούρδων που στοίχιζε τη ζωή στην Φιντάν Ντογάν, την Σακινέ Τζανσίζ και την Λειλά Σοιλεμέζ είχε προκαλέσει ερωτήματα, καθώς η δολοφονία τους συνέπεσε με τη διαδικασία συνομιλιών μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης με τους αντάρτες του PKK και τον φυλακισμένο ηγέτη τους Αμπντουλάχ Οτζαλάν.
Αρχικά πολλοί υποστήριζαν ότι πίσω από τον θάνατο των στελεχών κρυβόταν η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ η οποία είχε σκοπό να σαμποταριστούν οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, ωστόσο οι γαλλικές αρχές βλέπουν τη δολοφονία των γυναικών να είναι αποτέλεσμα τριβών στο εσωτερικό του PKK από διαφωνούντες.

Την ίδια ώρα ξεχωριστή είναι κι η περίπτωση της 54χρονης Σακινέ Τζανσίζ, με κωδικό όνομα «Σάρα», η οποία ίδρυσε στο πλευρό του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και άλλων Κούρδων αυτονομιστών το Κόμμα του Κουρδιστάν το 1978. Η «Σάρα» θεωρείτο «ενοχλητική» καθώς είχε μείνει γνωστή για τη διαφωνία της με τον σημερινό ισχυρό άνδρα των Κούρδων ανταρτών Φερμάν Χουσείν, αλλά και με τον επικεφαλής των οικονομικών του κόμματος Ζουμπεγίρ Γιλμάζ ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, φέρεται να την παρενόχλησε σεξουαλικά.
Keywords
Τυχαία Θέματα