Οι ΗΠΑ στο στόχαστρο του αραβικού κόσμου

Η ταινία κατά του Ισλάμ που προκάλεσε την οργή των απανταχού μουσουλμάνων και τα εγγενή αντιαμερικανικά αισθήματα που μοιράζονται επίσης πολλοί μουσουλμάνοι, ειδικά σε χώρες του Αραβικού κόσμου, ήταν αρκετά για να γίνει η «κοιμώμενη» σπίθα, πυρκαγιά....
Η γενικευμένη ένταση της πρώτης Αραβικής Άνοιξης έχει πάρει διαστάσεις «επιδημίας» για δεύτερη φορά, αν και τώρα, οι αντιδράσεις του κόσμου είναι ενάντια στους αλλόθρησκους και την Αμερική και όχι κατά των επί πολλές δεκαετίες δικτατόρων τους.
Η ταινία «Αθωότητα των μουσουλμάνων»
έκανε έξαλλους τους πιστούς στον προφήτη Μωάμεθ και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων έξω από πρεσβείες των ΗΠΑ σε πολλά αραβικά κράτη, κυρίως επειδή ο σκηνοθέτης της είναι ο Σαμ Μπέιζιλ, ένας 54χρονος Ισραηλινό-Αμερικάνος κτηματομεσίτης από την Καλιφόρνια. Η δε ταινία, διάρκειας δύο ωρών, στοίχισε πέντε εκατομμύρια δολάρια και μέρος του ποσού δόθηκε από περίπου 100 Εβραίους δωρητές. Ο Μπέιζελ αρνείται να τους κατονομάσει.

Όλα τα παραπάνω, και ύστερα από τα όσα τραγικά σημειώθηκαν σε Λιβύη και Υεμένη, είχαν ως αποτέλεσμα χώρες όπως το Ιράν, η Τυνησία, αλλά και η Λωρίδα της Γάζας να βρίσκονται σε κλοιό οργισμένων πολιτών τους που δεν παύουν στις πορείες τους να φωνάζουν πως θέλουν «θάνατο στην Αμερική».
Χθες στην Υεμένη τα επεισόδια έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Σαναά έλαβαν βίαιη τροπή με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωποι να σκοτωθούν και δεκάδες να τραυματιστούν.
Πορεία διαμαρτυρίας οργανώθηκε στο Ιράν, όπου 500 άτομα βγήκαν στους δρόμους της Τεχεράνης, πλησιάζοντας την πρεσβεία της Ελβετίας, η οποία χειρίζεται διπλωματικά ζητήματα που αφορούν στις ΗΠΑ, λόγω απουσίας διπλωματικών σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ιράν, φωνάζοντας "θάνατο στις ΗΠΑ!" και "θάνατο στον σκηνοθέτη της ταινίας". Παρόλα αυτά, δεν σημειώθηκαν επεισόδια και η πορεία τους έληξε δύο ώρες από την ώρα έναρξής της.

Παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε και στην πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα ακριβώς έξω από την εκεί πρεσβεία των ΗΠΑ.
Τέλος, ένταση υπήρξε και στη Λωρίδα της Γάζας, με το εξαγριωμένο πλήθος να καίει σημαία των ΗΠΑ. Η Χαμάς, οργάνωση που ελέγχει την περιοχή, καταδίκασε με τη σειρά της την ταινία.
Keywords
Τυχαία Θέματα