Πολιτικά σενάρια για όλα τα γούστα…



Μεταξύ δανειστών και βουλευτών βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση, με το πολιτικό κλίμα να επιβαρύνεται από τη διπλή δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο και ενώ την Τρίτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία...

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε απόλυτη αρμονία, εμφανίζονται ιδιαίτερα
«χαλαροί», ακόμα και ως προς το κλείσιμο των προαπαιτούμενων, την ίδια στιγμή που στις σχέσεις Αθήνας και Βρυξελλών επικρατεί μεγάλη νευρικότητα.
Τα σενάρια, όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, είναι τρία:
Πρώτον, το καλό και ευνοϊκό σενάριο, που όμως δεν φαίνεται αυτή τουλάχιστον τη στιγμή να υιοθετείται από την τρόικα: Οι δανειστές δείχνουν κατανόηση, δέχονται «λάιτ» λύσεις στα προαπαιτούμενα στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας (πολύ περισσότερο που οι Βρυξέλλες μοιάζουν να ανησυχούν όχι μόνο για το «αντάρτικο» των βουλευτών, αλλά και για ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση από την πολιτική βία) και συμφωνούν με την κυβέρνηση να μην συζητήσουν τώρα το χρηματοδοτικό κενό, αλλά και να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός τον Απρίλιο, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Μια τέτοια εξέλιξη, πέραν του ότι θα αποφόρτιζε πολιτικά την κατάσταση και θα έδινε χρόνο στο Μέγαρο Μαξίμου, θα επέτρεπε στην Αθήνα να θέσει στο τραπέζι ταυτοχρόνως την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με το σχέδιο απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Δεύτερον, το δύσκολο σενάριο, η τρόικα να επιμείνει στη λήψη μέτρων και η κυβέρνηση, παρά τους «λεονταρισμούς», να αναγκαστεί να τα δεχθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, που πάντως έχουν αποκλείσει ο Αντώνης Σαμαράς και η κυβέρνηση, η πτώση της κυβέρνησης θεωρείται το πιθανότερο ενδεχόμενο, είτε επειδή τα μέτρα δεν θα ψηφιστούν στη Βουλή, είτε κάτω από τις κοινωνικές αντιδράσεις - είτε και από τα δυο.
Τρίτον, το σενάριο οι δανειστές να επιμένουν σε μέτρα, πλην όμως η κυβέρνηση να πει «όχι». Η χώρα μας, άλλωστε, αντέχει χωρίς τη δόση τουλάχιστον έως τον Απρίλιο. Το σενάριο αυτό οδηγεί γρήγορα ή λιγότερο γρήγορα σε κάλπες.
Το επόμενο διάστημα, πάντως, ούτως ή άλλως, θα είναι μια «κόλαση» για την κυβέρνηση, καθώς θα κληθεί να αποφασίσει για τα προαπαιτούμενα (μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο της ΕΑΣ), τη λύση που θα δώσει στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (με το κλείσιμό τους να είναι πλέον στο τραπέζι), τις 1.300 επιπλέον απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έως το τέλος του έτους, τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του ΄14, τις αλλαγές στο φόρο ακινήτων. Μια «κόλαση» στην οποία τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί…
Πηγή: Real.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα