Ψηφίστηκε με 166 «ναι» το πολυνομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δόσεων....

Επί παρόντων 290 βουλευτών, επί της αρχής «ναι» ψήφισαν 166 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 123 βουλευτές, και ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου περιλαμβάνονται:
- Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΦΕΚ 246/2012) για την αναστολή πλειστηριασμών στην α’ κατοικία και την αναστολή εξώσεων σε εμπορικά καταστήματα.

-
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 238/2012) που μειώνει τους μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής και την επιχορήγηση στο Ταμείο Αρωγής των Υπαλλήλων της.

- Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 237 και 229/2012) με τα
προαπαιτούμενα για την μείωση δαπανών και τα ειδικά μισθολόγια.

- Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 224/2012) για την απελευθέρωση των μεταφορών ταξί.

- Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 240/2012) η οποία τροποποιεί τους κανόνες της δανειακής σύμβασης.

Οι επτά πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που έχουν πάρει ΦΕΚ θα πρέπει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου να έχουν ψηφιστεί καθώς εντάσσονται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει η χώρα προκειμένου να πάρει την επόμενη δόση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απέσυρε τις διατάξεις που δεν αποτελούν προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του δανείου, από το νομοσχέδιο με τις απαιτούμενες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου το οποίο εισήχθη προς ψήφιση στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Όπως είπε έλαβε υπόψη του τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

• Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής από 166 βουλευτές σε σύνολο 290 παρόντων, καταψηφίστηκε από 123 βουλευτές, ενώ ένας βουλευτής δήλωσε «παρών».

• Το άρθρο 35 (εργασιακά), υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 136 ενώ 3 δήλωσαν «παρών».

• Το άρθρο 31 (ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση) υπερψηφίστηκε από 165 βουλευτές, καταψηφίστηκε από 122, ενώ 3 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

• Τα υπόλοιπα άρθρα για τα οποία ζητήθηκε ονομαστική ψηφοφορία, υπερψηφίστηκαν από 166 βουλευτές, καταψηφίστηκαν από 121, ενώ 3 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία σε 28 άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής και επί του άρθρου 53 (κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επαναγορά χρέους).

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και η Χρυσή Αυγή, καταψήφισαν την αρχή και όλα τα άρθρα για τα οποία διεξήχθησαν ονομαστικές ψηφοφορίες. Η Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισε το άρθρο 35 (που περιλαμβάνει τις περικοπές του επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων, την καταβολή του ΕΚΑΣ μονάχα μετά το 65ο έτος της ηλικίας του ενδιαφερόμενου, τη μείωση της αποζημίωσης απόλυσης για καταγγελία χωρίς προειδοποίηση και άλλα αντίστοιχα μέτρα του υπουργείου Εργασίας), όπως είχε πράξει και κατά την συζήτηση των αντίστοιχων εργασιακών μέτρων που είχαν κριθεί ως προαπαιτούμενα της δόσης του Δεκεμβρίου.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων, με εξαίρεση τον Βασίλη Κεγκέρογλου που καταψήφισε το άρθρο 35 για τα εργασιακά μέτρα. Υπενθυμίζεται πως το ΚΚΕ, δεν συμμετείχε, ούτε στη συζήτηση, ούτε στην ψηφοφορία.

Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, ο Οδυσσέας Βουδούρης καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε «παρών» επί των άρθρων. Αντίστοιχη στάση τήρησε και ο Πάρις Μουτσινάς. Ο Μιχάλης Κασής, καταψήφισε το άρθρο 35 και το άρθρο 31 (ρυθμίσεις για την ιδιωτική παιδεία και τα φροντιστήρια). «Παρών» δήλωσε ο Μάρκος Μπόλαρης, ενώ «όχι σε όλα» ψήφισε ο Νίκος Σταυρογιάννης.

Από την ψηφοφορία, απουσίαζαν οι βουλευτές, Μίμης Ανδρουλάκης, Απόστολος Κακλαμάνης (αν και είχε συμμετάσχει στη συζήτηση του νομοσχεδίου), 'Αντζελα Γκερέκου, Κώστας Τζαβάρας (για λόγους υγείας όπως δήλωσε), Θεόδωρος Παραστατίδης, Γεώργιος Κασαπίδης, Ηρώ Διώτη, Θωμάς Ψύρρας και Γιώργος Σταθάκης.
Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 1 (συνταξιοδοτική εξομοίωση των υπαλλήλων της Βουλής με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, μείωση των συντάξεων του Δημοσίου με εξαίρεση τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%), άρθρο 2 (μνημόνια συνεργασίας των υπουργείων με το υπουργείο Οικονομικών), άρθρο 3 (μηχανισμός παρακολούθησης των ετησίων προϋπολογισμών για τις ΔΕΚΟ), άρθρο 4 (ίδρυση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ), άρθρο 6 (κύρωση ισολογισμού και απολογισμού του οικονομικού έτους 2011), άρθρο 7 (ρυθμίσεις για τους προϊσταμένους των γενικών διευθύνσεων των υπουργείων), άρθρο 8 (αναδρομική έγκριση πράξεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής), άρθρο 9 (επαναδιατύπωση του μισθολογικού καθεστώτος των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ), άρθρο 13 (ιδιωτικοποίηση ιπποδρομιών), άρθρο 14 (όροι για θέση των δημοσίων υπαλλήλων σε αυτοδίκαιη αργία), άρθρο 15 (πλήρωση θέσεων με υποχρεωτικές μετατάξεις), άρθρο 16 (επικαιροποίηση των στοιχείων του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού), άρθρα 24-27 (ιδιωτικοποίηση φορέων του ΟΣΕ), άρθρο 28 (ίδρυση Υπηρεσίας Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου), άρθρο 29 (θέσπιση παραβόλου για την άσκηση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων), άρθρο 31 (προϋποθέσεις άδειας ιδιωτικού σχολείου, κολλεγίου και ΙΕΚ), άρθρο 32 (επανακαθορισμός του νομοθετικού πλαισίου για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων), άρθρο 33 (ρυθμίσεις για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ), άρθρα 35-36 (εργασιακά ζητήματα), άρθρο 37 (αναστολή επιχορήγησης των ασφαλιστικών οργανισμών σε περίπτωση μη έγκαιρης χορήγησης των στοιχείων για τον υπολογισμό των συντάξεων), άρθρο 38 (επιβολή έκτατου τέλους για τα φαρμακευτικά προϊόντα), άρθρο 40 (επανακαθορισμός του τρόπου υπολογισμού αποζημίωσης δικηγόρων) και άρθρο 53 (κύρωση της σύμβασης επαναγοράς χρέους και άλλα ζητήματα).
Keywords
Τυχαία Θέματα