Ρόδος: Στο εδώλιο για τον θάνατο 11χρονου

Η θλιβερή ιστορία του ατυχήματος που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2008 στο νέο Καρνάγιο στο Κορακόνερο της Ρόδου με την πτώση της σιδερένιας πόρτας και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός 11χρονου αγοριού και τον σοβαρό τραυματισμό των συνομήλικων ξαδέλφων του, θα αναβιώσει στην αίθουσα του δικαστηρίου την επόμενη εβδομάδα...
Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου θα βρεθούν κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια τέσσερα άτομα: ο κατασκευαστής - τεχνίτης της πόρτας, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο στο Καρνάγιο και δύο υπάλληλοι του
Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου ως υπεύθυνοι διαχειριστές και έχοντες την ευθύνη συντήρησης του έργου.

Το τραγικό περιστατικό είχε σημειωθεί στις 20 Νοεμβρίου 2008. Ήταν περίπου έξι το απόγευμα και τα τρία ξαδελφάκια (τριών αδελφών παιδιά) έπαιζαν λίγο πιο πέρα από τις καλύβες τους μπάλα. Εκεί κοντά βρισκόταν και η 10μετρη σιδερένια πόρτα, την οποία νωρίτερα κάποιος είχε κλείσει.
Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά και τη σύσκεψη που είχε γίνει στο γραφείο του Εισαγγελέα αναφορικά με τη συνέχιση του έργου και την απομάκρυνση των αθίγγανων στη περιοχή. Μέχρι τώρα ακριβής εξήγηση για το πώς συνέβη το τραγικό αυτό περιστατικό δεν έχει γνωστοποιηθεί, αφού ουδείς εκτός από τα ίδια τα παιδιά, φαίνεται πως βρισκόταν κοντά για να γνωστοποιήσει τις λεπτομέρειες.

Σύμφωνα πάντως με τους συγγενείς των ανήλικων, η μπάλα των παιδιών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, πήγε στη πόρτα και όταν αυτά επιχείρησαν να τη πιάσουν, τότε η πόρτα έπεσε επάνω τους και τους καταπλάκωσε. Έντρομες οι μητέρες αλλά και ορισμένοι άλλοι αθίγγανοι έσπευσαν κοντά και αντίκρισαν αιμόφυρτα τα τρία αγόρια, τα οποία και μεταφέρθηκαν άμεσα στο νοσοκομείο.
Εκεί γιατροί και νοσηλευτές διαπιστώνοντας το κρίσιμο της κατάστασής τους ξεκίνησαν τη διαδικασία αεροδιακομιδής των ανηλίκων για το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κρήτης.
Δυστυχώς όμως το ένα από τα τρία παιδιά, δεν άντεξε στα βαρύτατα τραύματά του και τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου 2008 υπέκυψε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θάνατος του άτυχου αγοριού που δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή προήλθε λόγω θλάσης του πνεύμονα και κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης που έφερε.

Κρίσιμη όμως – σύμφωνα με τους γιατρούς - ήταν και η κατάσταση του δεύτερου παιδιού, ενώ σοβαρά τραυματισμένο, αλλά ευτυχώς εκτός κινδύνου μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Κρήτη και το τρίτο παιδί. Και τα δύο παιδιά νοσηλεύτηκαν στην ορθοπεδική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με κατάγματα στα άκρα.

Δεν είχε στηρίγματα
Για «εγκληματική ενέργεια» από πλευράς του Δήμου Ροδίων έκαναν λόγο με δηλώσεις τους οι τσιγγάνοι, καθώς όπως υποστηρίζουν εάν δεν είχε κλειστεί πρόχειρα μετά τη σύσκεψη, η είσοδος για το νέο Καρνάγιο τα παιδιά θα ζούσαν.
Οι ίδιοι κατήγγειλαν πως η σιδερένια καγκελόπορτα που ζυγίζει αρκετές εκατοντάδες κιλά δεν στηριζόταν πουθενά και ήταν κυριολεκτικά στον «αέρα». Μάλιστα σε όσους επισκέφθηκαν τις ημέρες εκείνες τη περιοχή, έδειξαν ακόμη και τις ράγες στο έδαφος, οι οποίες δεν μπορούν να συγκρατήσουν οποιαδήποτε πόρτα αφού και έχουν αφαιρεθεί οι μισές και είναι καλυμμένες με αρκετό χώμα, ενώ απουσιάζει και ο μηχανισμός για τη μετακίνηση της καγκελόπορτας!
Τραγικές φιγούρες της υπόθεσης, οι γονείς και συγγενείς των τριών ανήλικων παιδιών και ιδιαιτέρως η μητέρα του άτυχου 11χρονου, που παρά τις προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Η πίκρα και ο πόνος της γυναίκας αυτής αβάσταχτος, αφού πριν μερικά χρόνια σε άλλο ατύχημα στο Ροδίνι είχε χάσει ακόμη ένα παιδί, ένα 5χρονο κορίτσι.

Οι διώξεις
Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια άσκησε ο τότε εισαγγελέας κ. Γιώργος Οικονόμου σε βάρος του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας που είχε αναλάβει το νέο Καρνάγιο δύο χρόνια πριν το ατύχημα και του κατασκευαστή- σιδερά, ενώ στην υπόθεση ενεπλάκησαν ως κατηγορούμενοι αργότερα και οι δύο υπάλληλοι του Λιμενικού Ταμείου.
Πάντως ο 50χρονος κατασκευαστής, αρνείται κάθε κατηγορία και τονίζει πως ευθύνες έχουν αυτοί που όφειλαν να συντηρήσουν και να φυλάξουν το έργο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη κατάθεση που έδωσε ο 50χρονος μεταξύ άλλων είπε, πως την πόρτα τη κατασκεύασε ο ίδιος το 2006 με εντολή της εταιρείας που το διάστημα εκείνο είχε αναλάβει το έργο του νέου Καρνάγιου, και για διάστημα περίπου 25 μηνών. Η όλη κατασκευή όμως έγινε με την υπόδειξη και την επίβλεψη μηχανικών της εταιρείας οι οποίοι ήταν αυτοί που τελικά και την παρέλαβαν.
Σύμφωνα με τον 50χρονο κατά τη κατασκευή είχαν τηρηθεί όλες οι προδιαγραφές ώστε το έργο να είναι ασφαλές, όμως όπως διαπίστωσε σε αυτοψία που έκανε μετά το ατύχημα, η πόρτα έχει υποστεί συγκεκριμένες παρεμβάσεις (έχουν στραβώσει τα πάνω στερεώματα της πόρτας κ.α.). Μάλιστα πρόσθεσε πως τα σημάδια που είδε εκτιμά ότι κάποιος είτε με φορτηγό, είτε με τη χρήση ανυψωτικού μηχανήματος επιχείρησε να αφαιρέσει τη πόρτα, χωρίς όμως τελικά να το καταφέρει.

Με δηλώσεις του τότε στη «Ροδιακή» ο δικηγόρος του 50χρονου κ. Πέτρος Τσούλος είχε ζητήσει «να αναζητηθούν οι ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους, δηλαδή σε αυτούς που είχαν την ευθύνη συντήρησης και φύλαξης της πόρτας και να αφήσουν στην ησυχία του κάθε φιλήσυχο άνθρωπο που κάνει τη δουλειά του με ευσυνειδησία και πολύ κόπο».

Ο κ. Τσούλος πρόσθεσε επίσης πως «ίσως κάποιος πρέπει να αναζητήσει τις ευθύνες και σε εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια επιτρέπουν τη διαιώνιση ενός τόσο σημαντικού προβλήματος όσο αυτό του καταυλισμού στη συγκεκριμένη περιοχή.
Ακόμα μία φορά και ενώ είναι βέβαιο ότι η κατηγορία είναι τόσο σαφή που θα καταπέσει στο πρώτο όργανο το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει σχετικώς, προτιμήθηκε ο εύκολος στόχος από την κοπιαστική προσπάθεια αναζήτησης και τιμωρίας των πραγματικών υπαιτίων».

Πηγή: rodiaki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα