Σε διαβούλευση το πόρισμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Σε διαβούλευση τίθεται από αύριο και έως τις 20 Νοεμβρίου το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, το οποίο παρεδόθη στον υπουργό Παιδείας.
Η πρόταση θα σταλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους φορείς της εκπαίδευσης, προκειμένου να συνταχθεί το τελικό κείμενο του προβλεπόμενου Προεδρικού Διατάγματος....

Όπως μεταξύ άλλων επισημαίνεται, σκοπός της πρότασης είναι η διαμόρφωση ενός εφαρμόσιμου συστήματος αξιολόγησης με ενιαία φιλοσοφία, αρχές και χαρακτήρα, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ελληνικής
κοινωνίας.
Υπογραμμίζεται ακόμη ότι η αποτελεσματική εφαρμογή του θεσμού προϋποθέτει τη διαβούλευση της πρότασης αυτής με την εκπαιδευτική κοινότητα και «εξαρτάται από τη συναίνεση και την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικών και πολιτείας, ώστε το σύστημα αξιολόγησης που θα εφαρμοστεί, να συμβάλει θετικά στη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου».

Σκοπός του συστήματος της αξιολόγησης, τονίζεται στο κείμενο του πορίσματος, δεν είναι η βαθμολόγηση της απόδοσης των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, αλλά η αξιολόγηση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου ως μιας συνεχούς διαδικασίας ενίσχυσης της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών και βελτίωσης του εκπαιδευτικού έργου προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας.
Προϋποθέσεις για την επιτυχία του προτεινόμενου συστήματος αξιολόγησης είναι η θεσμοθέτηση ενός συστήματος συνεχούς ενδοϋπηρεσιακής και ενδοσχολικής επιμόρφωσης από την Πολιτεία και η υποστήριξη των θεσμών του Σχολικού Συμβούλου, του Διευθυντή του σχολείου και του συλλόγου διδασκόντων από την Πολιτεία.

Το έργο των εκπαιδευτικών θα αξιολογείται από το σχολικό σύμβουλο και το διευθυντή.
Ο εκπαιδευτικός αξιολογείται κατ' έτος ή ανά διετία ως προς την υπηρεσιακή του συνέπεια και επάρκεια, από το διευθυντή του σχολείου όπου εργάζεται, και ανά τετραετία από το σχολικό σύμβουλο για να διευκολύνεται και να διαπιστώνεται η πορεία της επαγγελματικής του ανάπτυξης, αλλά και για να διευκολύνονται οι διαδικασίες του εκπαιδευτικού συστήματος, όπως είναι για παράδειγμα, η επιλογή στελεχών.
Οι εκπαιδευτικοί των οποίων το έργο αξιολογείται ως «επαρκές» είναι προακτέοι. Οι εκπαιδευτικοί το έργο των οποίων έχει αξιολογηθεί ως «ελλιπές» σε κάποιο πεδίο, παρακολουθούν ενισχυτικό/διαμορφωτικό πρόγραμμα επιμόρφωσης και η αξιολόγησή τους στο συγκεκριμένο πεδίο επαναλαμβάνεται το επόμενο έτος.

Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έχει διαπιστωτικό και διαμορφωτικό χαρακτήρα και διακρίνεται σε ετήσια και περιοδική.
Η ετήσια έχει διττό χαρακτήρα και διακρίνεται σε έμμεση και άμεση.
Η έμμεση αξιολόγηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αξιολόγησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας. Η σύνταξη της ετήσιας έκθεσης του σχολείου βασίζεται στη συνεκτίμηση των τεκμηρίων του σχολείου και στοιχείων από τους ατομικούς φακέλους των εκπαιδευτικών (po
Keywords
Τυχαία Θέματα