Σε εξέλιξη το Φράγμα Νεστορίου…

Επίσκεψη στο Νομό Καστοριάς πραγματοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης και επισκέφθηκε το σημαντικό έργο του Φράγματος του Νεστορίου. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 29.733.636 ευρώ και αφορά στην κατασκευή φράγματος Νεστορίου αλλά και αρδευτικών δικτύων...
με υδροδότηση από τον ποταμό Νέστο, στο Νομό Καστοριάς. Το Φράγμα που κατασκευάζεται στον ποταμό Αλιάκμονα, στην περιοχή του Νεστορίου, θα
έχει ύψος75 μ. και θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη εμβαδού 823 στρεμμάτων όπου ένα ποσοστό, περίπου 60%, είναι η κοίτη του ποταμού. Με την κατασκευή του Φράγματος και των συνοδευτικών αρδευτικών δικτύων εκτιμάται ότι θα καλύπτονται οι αρδευτικές ανάγκες σε έκταση περίπου 73.000 στρεμμάτων.
Ο κ. Τσαυτάρης βρέθηκε στο εργοτάξιο της κατασκευάστριας εταιρείας, όπου ενημερώθηκε από τους επιβλέποντες μηχανικούς για την πορεία υλοποίησης των έργων, που πλέον μετά από παρέμβαση του ίδιου του Υπουργού, προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο του ΥπΑΑΤ επισκέφθηκε το έργο στον ποταμό Αλιάκμονα, όπου διαπιστώθηκε η εξέλιξη των έργων.
Αναφερόμενος στο έργο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επενδυτικό έργο, για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, που θα έχει πολλαπλές χρήσεις, με ποικιλότροπα οφέλη τόσο για τον τόπο, όσο και για την εθνική μας οικονομία σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το ΥπΑΑΤ κάνει ό,τι είναι δυνατόν να βοηθήσει σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία τον τόπο. Πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες και μπορεί πραγματικά να αποτελέσει πυλώνα για να πατήσει κάπου ο τόπος αυτή τη στιγμή και ο πρωτογενής τομέας με τη μεταποίηση πιστεύουμε ότι μπορεί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο.
Εδώ προσπαθούμε συνολικά να κάνουμε μια παρέμβαση που στο τέλος όλων αυτών να μπορεί να αρδεύσει, άρα να αναβαθμίσει την παραγωγική διαδικασία μετατρέποντας δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης, από ξηρή γη χωρίς άρδευση, σε αρδευόμενη. Αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή, γιατί θα πάμε σε εντατικές καλλιέργειες υψηλής παραγωγής, καλαμπόκια, φασόλια, τριφύλλια, τα οποία έμμεσα θα βοηθήσουν και την κτηνοτροφία του τόπου, γιατί θα δίνουν τη δυνατότητα να παραχθεί ντόπια ζωοτροφή. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι θα αναβαθμιστεί η ακριτική περιοχή αυτή του τόπου μας, που έχει όμως τόσο μεγάλες δυνατότητες και στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση και στην κτηνοτροφία κ.λπ.» επεσήμανε ο κ. Τσαυτάρης και πρόσθεσε ότι το έργο μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως, πέραν της άρδευσης, για πυρόσβεση, δημιουργία οικοσυστημάτων, τουριστικές δραστηριότητες και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τη δημιουργία μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού.
«Έχουμε χρέος αυτόν τον τόσο πολύτιμο φυσικό πόρο να τον διαχειριστούμε σωστά, αειφόρα. Μια από τις προτεραιότητες που θέτει η νέα ΚΑΠ και στη νέα προγραμματική περίοδο είναι η σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων που σημαίνει αφουγκραστείτε τα παιδιά που δεν γεννήθηκαν ακόμα. Πρέπει και αυτά να βρουν χωράφια και αυτά να βρουν νερό και να βρουν τρόπους να παράγουν» πρόσθεσε ο κ. Τσαυτάρης. Κάτι που άλλωστε υπερτόνισε και στην έναρξη του πρόσφατου Συνεδρίου Φραγμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο πόρος του νερού γίνεται όλο και πιο περιορισμένος λόγω της κλιματικής αλλαγής που αλλάζει τη διαθεσιμότητα, την εποχιακή κατανομή και τον αριθμό των βροχοπτώσεων, γι’ αυτό στο ΥπΑΑΤ καταβάλλουμε διαρκείς προσπάθειες να αξιοποιηθούν οι μελλοντικές προκλήσεις με την κατασκευή φραγμάτων και ταμιευτήρων».
Keywords
Τυχαία Θέματα