Σύννεφα πάνω από το Μαξίμου…

Το νέο κύμα διαθεσιμότητα και οι απολύσεις δοκιμάζουν τις σχέσεις των συναρμόδιων υπουργών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η πρώτη κυβερνητική κρίση, μόλις λίγες μέρες μετά τον ανασχηματισμό...

Χρειάστηκε η παρέμβαση ΣαμαράΒενιζέλου, προκειμένου να ηρεμίσουν προς στιγμή τα πνεύματα μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του Α. Λοβέρδου για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών
υπαλλήλων των πανεπιστημίων.
Ο Α. Λοβέρδος επικαλέστηκε τα όσα είχε συμφωνήσει ο προκάτοχός του Κ. Αρβανιτόπουλος ότι από τους 1.036 εργαζομένους που μπήκαν σε διαθεσιμότητα οι 883 θα ενταχθούν στη δια – ιδρυματική κινητικότητα, σε αντίθεση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υποστηρίζει ότι μόνο 500 υπάλληλοι θα ενταχθούν στο μέτρο.
Από τους δύο υπουργούς ζητήθηκε να συνεργαστούν, προκειμένου να βρουν τη χρυσή τομή και να σταματήσουν τις αντιπαραθέσεις.
Ωστόσο, ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος δεν επιθυμούσε να πάει στο υπουργείο Παιδείας και, όπως είναι γνωστό, δεν έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό, δείχνει πως δεν θα ακολουθήσει την ίδια ρότα σε σχέση με την τρόικα, με εκείνη που είχε όταν ήταν υπουργός Υγείας.
Η κόντρα δεν έβγαλε νικητή
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα δοθεί παράταση στη διαθεσιμότητα, μέχρι να βρεθεί λύση με το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων:
«Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης θα καταθέσει την Παρασκευή, 13 Ιουνίου, τροπολογία με την οποία θα δίνεται ολιγοήμερη παράταση στη διαθεσιμότητα 341 διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ, των οποίων η διαθεσιμότητα λήγει την Κυριακή 15 Ιουνίου.
Η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη, προκειμένου να ενημερωθεί και να αξιολογήσει τα δεδομένα ο νέος Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και να δοθεί επαρκής χρόνος στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις, μετά τη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα νέας διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το θέμα των απολύσεων.
Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει βγάλει, μέχρι στιγμής, σε πέρας το δύσκολο έργο των απολύσεων και της κινητικότητας, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.
Στο Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους και εκτιμούν πως οι αρρυθμίες είναι φυσιολογικές, μετά από έναν τέτοιο ριζικό ανασχηματισμό. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν πως τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα σε λιγότερο από έναν μήνα.
Ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει και σήμερα τις επαφές του με τους νέους υπουργούς, προκειμένου να τους δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, αλλά και να διαχωρίσει τις αρμοδιότητες, οι οποίες προκαλούν ήδη αρκετές τριβές μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών.
Ο Α. Σαμαράς ζητά απ' όλους όσους βλέπει δουλειά, υπομονή και ψυχραιμία, προκειμένου να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις και τα προβλήματα στη συνεργασία μεταξύ υπουργών και υφυπουργών.
Keywords
Τυχαία Θέματα