Τεράστιες πυρκαγιές κατακαίουν την Αυστραλία

Οι αρχές της Αυστραλίας απηύθυναν σήμερα έκκληση για εθελοντές καθώς ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα σαρώνει τη νοτιοανατολική χώρα και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές κατακαίγουν εκατοντάδες δάση της. "Δεν χρειάζεται να είστε στην πρώτη γραμμή του μετώπου για την κατάσβεση της φωτιάς κι ενώ η θερμοκρασία αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου"
τόνισε ο υποδιοικητής της πυροσβεστικού σώματος στο Κουίνσλαντ Νιλ Γκάλαντ...
"Υπάρχουν και άλλες θέσεις στις τάξεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας που βοηθούν με ρόλο υποστήριξης". Η Αυστραλία πλήττεται συχνά από φωτιές στα δάση της το καλοκαίρι
στο νότιο ημισφαίριο και στηρίζεται στη συνδρομή των εθελοντών για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Η Νέα Νότια Ουαλία, η πιο πολυπληθής πολιτεία, έχει τουλάχιστον 2.000 πυροσβέστες στη δύναμη της πυροσβεστικής της υπηρεσίας και περίπου 70.000 εθελοντές.
Συνολικά 95 ανεξέλεγκτες δασικές πυρκαγιές μαίνονται, ανακοίνωσε η Αγροτική Πυροσβεστική Υπηρεσία. Δώδεκα φωτιές επεκτάθηκαν και τώρα απειλούν νέες περιοχές. "Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι αυτές οι φωτιές αυτές εξαπλώνονται ταχύτατα και νέες πυρκαγιές εκδηλώνονται", δήλωσε ο Μπομπ Ρότζερς, ο υποδιοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Νέα Νότια Ουαλία. Οι κτηνοτρόφοι στην πολιτεία αυτή έχουν χάσει 10.000 πρόβατα και αγελάδες.
"Είναι δραματικό, οι αγρότες έχουν χάσει επίσης μηχανήματα και τις περιφράξεις.
Και αυτό συμβαίνει στις πλημμύρες, στην ξηρασία, στις πυρκαγιές. Η σκέψη μας είναι κοντά τους", τόνισε.
Στο νησί της Τασμανίας όπου 126 κτήματα με σπίτια έγιναν στάχτη μια εβδομάδα νωρίτερα και 236.000 στρέμματα δασικής έκτασης καταστράφηκαν, παραμένει αδύνατη η πρόσβαση στις περιοχές αυτές για τους κατοίκους που εγκατέλειψαν τις εστίες τους. Οι άνθρωποι αυτοί επιστρέφουν σε ένα τοπίο που έχει γίνει "κρανίου τόπος" για να ανακαλύψουν ότι το σπίτι τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας σωρός από στάχτη και λιωμένο μέταλλο. Για αυτούς η δοκιμασία είναι "τραυματική", είπε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Σκοτ Τίλγιαρντ. Οι υπηρεσίες υγείας του νησιού συνιστούν στους κατοίκους να φορούν μάσκες για να προστατευτούν από τη σκόνη και ζητούν από τους κατοίκους να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την περιοχή στην περίπτωση που οι άνεμοι ενισχυθούν και η φωτιά τεθεί εκτός ελέγχου.
Τον Ιανουάριο ο υδράργυρος ανέβηκε σε επίπεδα ρεκόρ σε όλη την ήπειρο, με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία να κυμαίνεται μέχρι σήμερα στους 39,3 βαθμούς Κελσίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα