Από πού θα μας έρθει η επόμενη κρίση

08:42 2/5/2013 - Πηγή: TNSite
Παρότι στα αγγλικά υπάρχει μία έκφραση που παροτρύνει τους επενδυτές να «πουλάνε» το Μάιο, οι αγορές έχουν μία τάση να καταρρέουν τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο.

Αναλυτής του marketwatch τονίζει ότι υπάρχουν πολλές δικαιολογίες για το γατί οι αγορές καταρρέουν καλοκαίρι: ίσως επειδή οι άνθρωποι σκέφτονται τις διακοπές ή επειδή έχει πια ξεφτίσει η αισιοδοξία του νέου έτους ή επειδή είναι απλά μία σύμπτωση.

Ο αναλυτής «βλέπει» πέντε πιθανές εστίες της επόμενης κρίσης

Η Κωνσταντινούπολη είναι μία «καυτή»

αγορά. Η οικονομία τρέχει με ανάπτυξη 9%, έχει τεράστιο και νέο εργατικό δυναμικό, ενώ διαθέτει και πολύ καλή στρατηγική θέση ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη.

Όμως το χρηματιστήριο υποχωρεί, ενώ η οικονομία της Τουρκίας επιβραδύνεται εξαιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης. Και παρότι έχουν εισρεύσει στη χώρα πολλές ξένες επενδύσεις, μπορούν να αποχωρήσουν το ίδιο σύντομα. Και σε περίπτωση που μία τουρκική κρίση ωθήσει σε φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, τότε οι δονήσεις θα γίνουν αισθητές σε όλο τον κόσμο.

Η επόμενη πιθανή κρίση θα μπορούσε να είναι η Σλοβενία, μία πρώην κομμουνιστική χώρα που αναπτύχθηκε με ταχύτατους ρυθμούς και μπήκε στο ευρώ.

Έχει τα ίδια προβλήματα με τις άλλες μικρές χώρες της ευρωζώνης -Ιρλανδία, Κύπρος, Πορτογαλία- όπως η φούσκα ακινήτων, ενώ οι επισφάλειες στις τράπεζές της αγγίζουν το 20%. Είναι πλέον σχεδόν βέβαιο ότι η χώρα θα χρειαστεί κάποιου είδους διάσωση.

Η τρίτη πιθανότητα είναι η Γερμανία. Μπορεί να θεωρείται η ατμομηχανή της Ευρώπης, ωστόσο η οικονομίας της και η ανάπτυξή της έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα από την κρίση στην υπόλοιπη Ήπειρο.

Ο αναλυτής του marketwatch επισημαίνει ότι η Άγκελα Μέρκελ πηγαίνει σε εκλογές το Σεπτέμβριο και από την έναρξη της κρίσης, κανένας ηγέτης της Ευρώπης δεν έχει καταφέρει να επανεκλεγεί.

Οι επενδυτές βασίζονται στη γερμανική ηγεσία (και το πορτοφόλι της) για να διατηρήσει την ενότητα της ευρωζώνης. Όμως αν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου δε δώσουν καθαρή νίκη και οι επενδυτές υποψιαστούν αδιέξοδο, τότε τα πράγματα για την Καγκελάριο και για τη Γερμανία δε θα είναι τόσο εύκολα.

Επόμενη πιθανή εστία κρίσης είναι η Συρία, η οποία κλείνει αυτές τις ημέρες δύο χρόνια εμφυλίου πολέμου χωρίς να διαφαίνεται λύση.

Πλέον αποκαλύπτεται ότι στη χώρα έχει γίνει και χρήση χημικών όπλων. Αν το τέλος του πολέμου είναι πολύ άγριο, με σφαγές και εκτεταμένες απώλειες αμάχων, οι εξωτερικές δυνάμεις μπορεί να αποφασίσουν επέμβαση. Και οποιαδήποτε νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη στείλει τις αγορές σε νέα χαμηλά.

Πέμπτη πιθανή εστία της επόμενης κρίσης είναι φυσικά η Ιταλία, που απέκτησε πριν από δύο ημέρες κυβέρνηση, μετά από δύο μήνες πολιτικού χάους.

Φυσικά αυτό το πανηγύρισαν οι αγορές, ενώ ο νέος πρωθυπουργός μοιάζει με το Μάριο Μόντι, μόνο που αυτός έχει εκλεγεί.

Είναι μετριοπαθής, υπέρ των μεταρρυθμίσεων και υποστηρικτής του ευρώ. Το πρόβλημα όμως είναι η συμμαχία του με το Σίλβιο Μπερλουσκόνι που του έδωσε και την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο Καβαλιέρε είναι απρόβλεπτος και μπορεί να βγάλει την κυβέρνηση από την πρίζα ανά πάσα στιγμή και ταυτόχρονα να αφήσει τον Ενρίκο Λέττα να αναλάβει το φταίξιμο για την κατάρρευση της οικονομίας. Μόλις οι αγορές καταλάβουν το σχέδιο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τότε θα καταρρεύσουν.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα