Μπάζωμα ρεμάτων και χτίσιμο πάνω στις κοίτες

20:14 8/10/2013 - Πηγή: TNSite
«Κακοποιημένα» από ανθρωπογενείς επεμβάσεις είναι τα ρέματα, οι κοίτες των οποίων καταπατώνται για να χτιστούν σπίτια και ξενοδοχεία ή μετατρέπονται σε δρόμους, με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν με τις βροχοπτώσεις.

Η κατάσταση των χειμαρρικών ρεμάτων της χερσονήσου της Κασσάνδρας του νομού Χαλκιδικής καταγράφεται σε μελέτη του μεταπτυχιακού φοιτητή Στέφανου Στεφανίδη και του καθηγητή της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δημήτρη Στάθη που παρουσιάστηκε στο 16ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο.

Στην έρευνα καταγράφηκαν

οι συνολικά 56 λεκάνες απορροής της περιοχής και διαπιστώθηκε ότι, σε ποσοστό 66% περίπου, υπάρχουν ανθρωπογενείς επεμβάσεις στα ρέματα όπως καταπατήσεις κεντρικής κοίτης, ακατάλληλα τεχνικά έργα και απουσία διαμορφωμένης διατομής της κεντρικής κοίτης ενώ σε ποσοστό 28% διαπιστώθηκε εξαφάνιση της κοίτης εκβολής.

«Επιπλέον», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Στάθης, «μετά από τις αλλεπάλληλες επιτόπου επισκέψεις μας, τόσο στις κοίτες, όσο και στις λεκάνες απορροής, διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα χειμαρρικά ρέματα δεν καταλήγουν φυσικά στον μεγαλύτερο αποδέκτη, τη θάλασσα, αλλά παρατηρείται εξαφάνιση της κοίτης εκβολής».

«Ασφαλώς», αναφέρουν οι μελετητές, «το κυρίαρχο στοιχείο σε κάθε πλημμύρα είναι η ένταση της βροχής». «Είναι όμως αυτό το αίτιο των πλημμυρικών φαινομένων που εκδηλώνονται στις πεδινές κυρίως περιοχές κοντά σε οικισμούς;», αναρωτιούνται.

Όπως διαπιστώνουν, τα ρέματα που διασχίζουν οικισμούς και περιοχές με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, έχουν εντονότατα κακοποιηθεί από τον άνθρωπο καθώς η πίεση για οικοπεδοποιήσιμη γη γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.

Από την ανάλυση των στοιχείων που συνέλεξαν στην Κασσάνδρα, προέκυψε πως υπάρχουν έντονες ανθρωπογενείς επεμβάσεις, ειδικά στις πεδινές διαδρομές των χειμαρρικών ρεμάτων, συμβάλλοντας στην αύξηση των πλημμυρών στην περιοχή.

Σε σύνολο 56 λεκανών απορροής, διαπιστώθηκε, ότι σε 16 ρέματα υπήρχε εξαφάνιση της κοίτης εκβολής, μόλις σε 19 υπάρχει διαμορφωμένη διατομή της κεντρικής κοίτης, σε 38 εμφανίζονται καταπατήσεις στην κεντρική κοίτη και σε 36 καταγράφηκαν ακατάλληλα τεχνικά έργα.

Για να αποτραπεί η ανθρωπογενής πλημμυρογένεση, πρέπει σύμφωνα με τους μελετητές,να αυξηθεί η παροχετευτική ικανότητα των κοιτών με την εφαρμογή του δασοτεχνικού συστήματος διευθέτησης. Επιπλέον, τα περισσότερα ρέματα πριν την κακοποίησή τους είχαν έξοδο στη θάλασσα αλλά σε περιοχές με έντονη οικιστική ανάπτυξη, όπως η Κασσάνδρα, οι κοίτες εκβολής «εξαφανίστηκαν», εντείνοντας το φαινόμενο των πλημμυρών.

«Σε περιπτώσεις που οι υφιστάμενες συνθήκες δεν το επιτρέπουν, λόγω των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που προκύπτουν από τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις, θα πρέπει να κατασκευάζονται φράγματα ελέγχου πλημμυρικών αιχμών στις κοίτες εκκένωσης των ρεμάτων ή τάφροι συλλογής των υδαταπορροών άνωθεν των οικισμών και διοχέτευσή τους σε παρακείμενες κοίτες που διαθέτουν ικανές διαμορφωμένες διατομές για την εκβολής τους στην θάλασσα» αναφέρεται στη μελέτη προτείνοντας και την οριοθέτηση και περίφραξη του χώρου των κοιτών για την αποτροπή της περαιτέρω κακοποίησής τους.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα