Δ. Βίτσας: Πολιτική καταστολή η επιστράτευση των καθηγητών. Ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει η σπίθα για αλλαγή

17:08 16/5/2013 - Πηγή: TNSite

"Επιχειρούμε ένα μεγάλο τόλμημα: Να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, αριστερό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό κόμμα στις σημερινές συνθήκες" τονίζει ο κ. Βίτσας και προσθέτει:

"Ο στόχος είναι να συγκρουστούμε με την σημερινή πολιτική και να μπορέσουμε να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας – θα ήταν καλύτερο ως Ενότητα της Αριστεράς - και να δώσουμε έναν αγώνα που θα σώσει τον ελληνικό λαό, αλλά και θα προκαλέσει βαθιές τομές και αλλαγές στην Ευρώπη".

Η βάση της πολιτικής μας είναι ότι με τη λιτότητα και την καταστροφή της κοινωνίας δεν βγαίνεις από την κρίση.

Απλώς θα συνεχίσουν να κερδίζουν αυτοί που πάντα κέρδιζαν. Άρα η δική μας λογική δεν είναι μόνο "όχι στο μνημόνιο" αλλά "όχι στη λιτότητα".

"Με αυτή την πολιτική και στην Ελλάδα και την Ευρώπη διεκδικούμε μια άλλη πολιτική που θα μπορέσει να οδηγήσει και στην κοινωνική προστασία και την ανάπτυξη" σημειώνει.

Αναφερόμενος στην επιστράτευση των καθηγητών ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ και συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι "η κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική σιδηράς πυγμής , που κατά τη γνώμη μου δημιουργεί τα πιο έντονα αντι-δημοκρατικά χαρακτηριστικά και είναι μια υποχθόνια δημοκρατική εκτροπή. Έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολιτικής καταστολής".

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυστοκία που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις δημοσκοπήσεις ο κ. Βίτσας τονίζει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πρέπει να γίνει πιο πειστικός".

"Θα έλεγα ότι έχουμε μια σημαντική επίδοση στις ηλικίες μέχρι τα 60 χρόνια, δηλαδή και στους νέους και τις πιο παραγωγικές ηλικίες. Χρειάζεται να βοηθήσουμε ώστε και οι μεγαλύτεροι να αποβάλουν το φόβο για το μέλλον".

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο , ο κ. Βίτσας τόνισε ότι "θα ήταν θετικό να ανοίξει η αγορά της Κίνας, αν και δεν βλέπω να υπάρχει η αντίστοιχη προετοιμασία".

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ και συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ Δημήτρη Βίτσα έχει ως εξής:

-O πρωθυπουργός Α. Σαμαράς πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Περιμένετε κάτι θεαματικό από την επίσκεψη αυτή;

-Κατ’ αρχήν να κάνουμε λίγο υπομονή. Να δούμε πρώτα τα αποτελέσματα και να δούμε αν είναι ένα ταξίδι ουσίας ή ένα επικοινωνιακό ταξίδι. Θέλω να σας εκφράσω όχι τους φόβους μου για το ταξίδι -τέτοια ταξίδια είναι πολλές φορές αναγκαία- αλλά για το γεγονός ότι όλη η δημόσια περιουσία και η δημόσια γη εκποιείται. Θα ήταν θετικό να ανοίξει η αγορά της Κίνας, αν και δεν βλέπω να υπάρχει η αντίστοιχη προετοιμασία. Από την άλλη πλευρά δεν θα ήταν καθόλου θετικό να ξεπουληθεί η δημόσια γη.

Χθες μόλις ανακοινώθηκε ποιες δημόσιες εκτάσεις περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ και να μην ξεχνάμε ότι κάτω από τον γενικό τίτλο "πωλείται η Ελλάς" θα έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία πραγματικά θα χάσουμε αναπτυξιακά εργαλεία αλλά και δημόσια γη αλλά και εθνική κυριαρχία μέσα από αυτή τη διαδικασία. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν κατευθείαν στην εξυπηρέτηση του χρέους και όχι στα ζητήματα της ανάπτυξης.

-Βέβαια ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από 73 επιχειρηματίες , που θα προσπαθήσουν να κάνουν ένα άνοιγμα στην αγορά της Κίνας. Αυτό είναι θετικό…

-Τους ευχόμαστε καλή τύχη και καλή προσπάθεια. Άλλωστε και εμείς έχουμε στείλει το προηγούμενο διάστημα αποστολές ώστε να υπάρχει ένα πεδίο για να μπορούμε να συζητάμε. Με αυτή την έννοια , η δημαγωγία της ΝΔ για τα ταξίδια που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Λατινική Αμερική και αλλού ήταν ένα άδειο πουκάμισο, ήταν μια κούφια δημοκοπία, που τώρα αποδεικνύεται εκ του αντιθέτου πόσο χρήσιμες ήταν αυτές οι διαδικασίες.

Υποχθόνια δημοκρατική εκτροπή η επιστράτευση των καθηγητών

-Να περάσουμε στα εσωτερικά ζητήματα. Αυτό που κυριαρχεί στην εσωτερική επικαιρότητα είναι το θέμα της επιστράτευσης των καθηγητών.

-Έχουμε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολιτικής καταστολής. Έχουμε τρεις επιστρατεύσεις μέσα σε πέντε μήνες. Αυτή είναι μάλιστα και πρωτότυπη και πρωτοφανής. Δηλαδή ενώ δεν υπήρχε ουσιαστικά απόφαση για απεργία, αλλά εισηγήσεις, η κυβέρνηση προληπτικά επιστρατεύει. Είχε άλλες δυνατότητες η κυβέρνηση; Πρώτα να ξεκινήσει ένα διάλογο. Δεύτερον, να συζητήσει με τους μαθητές και τις ομοσπονδίες των γονέων. Άρα δεν αξιοποίησε τίποτα από αυτά..

-Πιστεύετε ότι δεν ήθελε;

-Ως τις 10 Μαρτίου η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ανακοινώσει τις ανάγκες της νέας χρονιάς. Δεν το έκανε. Το έκανε λίγο πριν το Πάσχα. Άρα υπήρχε επιλογή του χρόνου ώστε να εκβιάσει και τους καθηγητές και τις οικογένειες των μαθητών και τους ίδιους τους μαθητές. Στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση του μνημονίου, να απολυθούν 10.000 καθηγητές. Θέλω να θυμίσω ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχουν χαθεί 15.000 θέσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ο στόχος τους είναι να χαθούν άλλες 15.000. Αυτό θα προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στη λειτουργία της εκπαίδευσης.

Έχουν γίνει ήδη 2.000 συγχωνεύσεις σχολείων και αν λάβει κανείς υπόψη τη γεωγραφική μορφολογία της χώρας, τότε θα έχουμε και μετακινήσεις πληθυσμών για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες εκπαίδευσης των παιδιών. Όλα αυτά αν τα βάλει κανείς σε μια ζυγαριά και από την άλλη βάλει τα αιτήματα των καθηγητών, τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα: Να αποσυρθεί το προεδρικό διάταγμα, να ξεκινήσει διάλογος και να δοθεί η υπόσχεση ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση. Θα μπορούσε με καλή την πίστη να βρεθεί λύση. Η κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική σιδηράς πυγμής, που κατά τη γνώμη μου δημιουργεί τα πιο έντονα αντι-δημοκρατικά χαρακτηριστικά και είναι μια υποχθόνια δημοκρατική εκτροπή.

"Να γίνουμε πιο πειστικοί"

-Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε κ. Βίτσα τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια ισοπαλία και όχι καθαρό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ; Πως το ερμηνεύετε, με δεδομένα ότι τα προβλήματα είναι τεράστια στην κοινωνία…

-Εγώ βλέπω τις δημοσκοπήσεις για να βλέπω το καθήκον μας. Και το καθήκον μας είναι να γίνουμε πιο πειστικοί. Θα έλεγα ότι έχουμε μια σημαντική επίδοση στις ηλικίες μέχρι τα 60 χρόνια, δηλαδή και στους νέους και τις πιο παραγωγικές ηλικίες. Χρειάζεται να βοηθήσουμε ώστε και οι μεγαλύτεροι να αποβάλουν το φόβο για το μέλλον.

Η δική μας πολιτική έχει ορισμένα χαρακτηριστικά. Η βάση της πολιτικής μας είναι ότι με τη λιτότητα και την καταστροφή της κοινωνίας δεν βγαίνεις από την κρίση. Απλώς θα συνεχίσουν να κερδίζουν αυτοί που πάντα κέρδιζαν. Άρα η δική μας λογική δεν είναι μόνο όχι στο μνημόνιο. αλλά όχι στη λιτότητα και με αυτή την πολιτική και στην Ελλάδα και την Ευρώπη διεκδικούμε μια άλλη πολιτική που θα μπορέσει να οδηγήσει και στην κοινωνική προστασία και την ανάπτυξη.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

-Να πάμε και στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει προς το Πρώτο Συνέδριό του, ως ενιαίος πολιτικός φορέας της Αριστεράς. Φιλόδοξος ο στόχος να ενοποιήσετε συνιστώσες , αντιθέσεις σε έναν κοινό στόχο. Ποιος είναι αυτός ο στόχος;

-Από το βράδυ της 6ης Μάη του 2012, διά στόματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ , του Αλέξη Τσίπρα εξαγγείλαμε αυτό που ζητούσε ο λαός: Να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από μια πολιτική συμμαχία σε μια μεγάλη δημοκρατική αριστερή παράταξη, δηλαδή σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα. Από τότε κάναμε πολλά βήματα, τα οποία θα ολοκληρωθούν.

Άρα και η υπόσχεση και η απαίτηση θα εκπληρωθεί. Εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα συνέδριο το οποίο θα λύσει τα εξής ζητήματα: Το ζήτημα της συμμετοχής και της δημοκρατίας στις κομματικές διαδικασίες. Συνεπώς θέλουμε και νέα μέλη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Δεύτερον τα αποτελέσματα του συνεδρίου να είναι η συμφωνία της Αριστεράς με την ίδια την κοινωνία. Στο τι θα κάνουμε. Άρα σε όλη αυτή τη διαδικασία θα προσπαθήσουμε να διαβουλευτούμε για βασικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, όπως η ανεργία , η παραγωγική ανασυγκρότηση και η δημοσιονομική εξισορρόπηση, ώστε όλα αυτά να είναι και ένα σημαντικό υλικό του ίδιου του συνεδρίου.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτό που έχουμε ονομάσει ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Επιχειρούμε ένα μεγάλο τόλμημα: Να διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο, αριστερό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό κόμμα στις σημερινές συνθήκες. Ο στόχος είναι να συγκρουστούμε με την σημερινή πολιτική και να μπορέσουμε να αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας –θα ήταν καλύτερο ως ενότητα της Αριστεράς- και να δώσουμε έναν αγώνα που θα σώσει τον ελληνικό λαό, αλλά και θα προκαλέσει βαθιές τομές και αλλαγές στην Ευρώπη.

-Μιλάτε για ενότητα της Αριστεράς. Με ποιους αποδέκτες όμως; Υπάρχουν ευήκοα ώτα;

-Η ενότητα της Αριστεράς, την οποία εμείς την έχουμε περιγράψει ως ενότητα του λαού αλλά και των πολιτικών δυνάμεων από την αριστερή σοσιαλδημοκρατία ως την εξωκοινοβουλευτική αριστερά και τη ριζοσπαστική οικολογία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: Ο καλύτερος τρόπος που θα ήταν ευκαιρία αν είχε επιτευχθεί και στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου θα ήταν η κοινή δράση και συνεργασία-προεκλογική και μετεκλογική των δυνάμεων της Αριστεράς. Ο άλλος τρόπος είναι ο κοινωνικός.

Δηλαδή να πει η ίδια η κοινωνία ότι αυτή είναι η αριστερή δύναμη, που μπορεί να προκαλέσει συμμαχίες και συμφωνίες και εγώ την ενισχύω. Εγώ θα ήθελα να συνδυαστούν οι δύο αυτοί τρόποι, αλλά δεν μπορώ εγώ από μόνος μου να λύσω το πρόβλημα, έχει να κάνει με τις ηγεσίες των άλλων αριστερών δυνάμεων. Συνεπώς σε αυτούς θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα, εμείς θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο.

Όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε οι ηγεσίες θα αποφασίσουν ότι ο υποκειμενικός παράγοντας έχει ωριμάσει. Και δεύτερον δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα ξεκινήσει κάτι στην Ευρώπη για να αρχίσουμε και εμείς. Μπορούμε εμείς να είμαστε η σπίθα, η έναρξη, η επισπεύδουσα δύναμη για βαθιές αλλαγές και στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Κροατία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον γνωστό οικονομολόγο Γιάνη Βαρουφάκη στην Κροατία στο πλαίσιο της επίσκεψης του.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η φιλόσοφος πολιτικής κριτικής θεωρίας, Chantal Mouffe και ο Κώστας Δουζίνας.

Υπενθυμίζεται ότι την ευχή στον Αλέξη Τσίπρα να είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας, διατύπωσαν ο Αμερικανός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν και ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ σε δηλώσεις τους μετά το γεύμα που είχαν με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, την Τετάρτη στο Ζάγκρεμπ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ομιλητής στο 6ο Subversive Forum με θέμα "Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς".

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

News247

Keywords
επιστρατευση, συριζα, σπιθα, γινει, συγχωνεύσεις σχολείων, αλέξης τσίπρας, σλαβόι ζίζεκ, μνημονιο, ελλαδα, δημοσκοπηση, σαμαρας, νεα δημοκρατια, απεργια, πασχα, σχολεια, λύση, τσιπρας, νέα, εκλογες, ιουνίου, δραση, forum, Αντωνης Σαμαρας, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοκρατικη συμμαχια, απεργια υπα, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια μμε, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια ταξι, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, πασχα 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, ανοιγμα σχολειων, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, σλαβόι ζίζεκ, το θεμα, γνωμη, εθνικη, εργαλεια, θεμα, κινα, πλαισιο, σημερινη, σλαβοι, τυχη, αγορα, αμερικη, ανεργια, βραδυ, γεγονος, δευτεροβαθμια εκπαιδευση, δευτεροβαθμια, διαστημα, δυναμη, δηλωσεις, δικη, δοθει, ευκαιρια, υπαρχει, εκπαιδευση, εννοια, εξυπηρετηση, επρεπε, ευρωπη, ζυγαρια, ζιζεκ, ιδια, η δικη, υπομονη, θετικο, κυβερνηση, κομμα, κροατια, λειτουργια, λύση, μαη, μηνες, παντα, ουσιαστικα, παμε, πεδιο, πεκινο, πιστη, προβληματα, συγκεκριμενα, συζητηση, σοσιαλδημοκρατια, συγχρονο, συγχωνεύσεις σχολείων, ταξιδια, υλοποιηση, βηματα, forum, ιουνίου, κωστας, πληροφοριες, ταξιδι, θελω να, θεσεις, υλικο
Τυχαία Θέματα