Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα

14:42 30/4/2013 - Πηγή: TNSite

Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα

Αθήνα, 29 Απριλίου 2013 - Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας στις 04 Μαΐου 2013, κορυφώθηκε στην Αθήνα η Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ), με ένα 3ήμερο ενημερωτικών δράσεων που πραγματοποιήθηκε στο Μετρό Συντάγματος

από τις 25 έως τις 27 Απριλίου. Εκεί, το διερχόμενο κοινό είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τη νόσο και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 18.000 άνθρωποι ενημερώθηκαν για την ασθένεια και έλαβαν ειδικό έντυπο με πληροφορίες για τα συμπτώματα της νόσου.

Η εκστρατεία με τίτλο «ΑΣ… ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ», έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε 5 ακόμα μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Ιωάννινα, Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη), όπου περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη νόσο. Ως αποτέλεσμα, σημαντικός αριθμός πολιτών που εντόπισαν συμπτώματα της νόσου μέσα από το ειδικό έντυπο που συμπλήρωσαν, επισκέφθηκαν ρευματολόγο για να αξιολογηθεί η κατάστασή τους.

Πολλοί Έλληνες σήμερα υποφέρουν από Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα και δεν το γνωρίζουν. Η ΑΣ, είναι μία χρόνια συστηματική φλεγμονώδης πάθηση που προσβάλλει κυρίως τη σπονδυλική στήλη και συνήθως ξεκινά με έντονο πόνο στη μέση και δυσκαμψία (δυσκολία κίνησης). Εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η νόσος μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει σημαντικό βαθμό αναπηρίας. Πλήττει κυρίως τους νεαρούς ενήλικες 15 έως 40 ετών και η συχνότητα εμφάνισης της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες. Ανάμεσα στα συμπτώματα της είναι ο πόνος στην μέση ή τη ράχη που βελτιώνεται με την κίνηση και επιδεινώνεται με την ανάπαυση, και συχνά ξυπνά τον πάσχοντα τις πρώτες πρωινές ώρες, αναγκάζοντάς τον να σηκωθεί από το κρεβάτι για να νιώσει καλύτερα. Χαρακτηρίζεται επίσης, από πρωινή δυσκαμψία η οποία ομαλοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά επανέρχεται εάν το άτομο παραμείνει για αρκετή ώρα ακίνητο. Ωστόσο το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι η ΑΣ αντιμετωπίζεται εάν διαγνωστεί έγκαιρα από ειδικό ρευματολόγο και σε συνδυασμό με σωστή φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή άσκηση ο ασθενής μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Η Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης για την ΑΣ, πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία των Ρευματολογικών Κλινικών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωαννίνων, Πατρών, Θεσσαλίας, της Ρευματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», και της Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης, την Ένωση Ασθενών Νότιας Ευρώπης «Agora» και με την ευγενική χορηγία της MSD.

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα