Φτιάχνουν καρδιά από βιοεκτύπωση

16:15 25/11/2013 - Πηγή: TNSite

Ενα βήμα πριν από τη δημιουργία καρδιάς στο εργαστήριο και τη χρήση της σε μεταμοσχεύσεις βρίσκονται επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα είναι σε θέση να αναπτύσσουν ολόκληρο το όργανο και όχι μόνο τμήματά του σε διάστημα μόλις δέκα ετών. Η ανακοίνωση έγινε από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Louisville, οι οποίοι έχουν ήδη μια στεφανιαία αρτηρία και μικρά αιμοφόρα αγγεία.

Η καρδιά αυτή θα δημιουργείται από τα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς με τη μέθοδο της τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης και μάλιστα θα αναπτύσσεται

σε διάστημα τριών ωρών, ενώ στη συνέχεια θα χρειάζεται μία εβδομάδα για να «ωριμάσει». Οταν θα τοποθετείται στον οργανισμό του ασθενούς, τα αγγεία της θα ενώνονται με τα αγγεία του οργανισμού και θα της παρέχουν αίμα, ώστε να διατηρείται ζωντανή.

Για τη δημιουργία καρδιάς η επιστημονική ομάδα κατασκευάζει ειδικούς βιοεκτυπωτές, οι οποίοι αρχικά θα χρησιμοποιηθούν για τη βιοεκτύπωση μεμονωμένων τμημάτων της. Ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα είναι σε θέση να εκτυπώσουν ολόκληρο το όργανο, δηλαδή τον καρδιακό μυ, τα αιμοφόρα αγγεία, τις βαλβίδες και τον ιστό, και μάλιστα σε διάστημα τριών ωρών, αν και κάποια από τα τμήματα αυτά θα πρέπει μετά τη βιοεκτύπωση να «συναρμολογηθούν».

Επίσης ίσως ο ασθενής να πρέπει πρώτα να χειρουργηθεί για να του αφαιρεθεί πιθανότατα λιπώδης ιστός, από τον οποίο οι γιατροί θα ξεχωρίσουν τα αναγεννητικά κύτταρα. Τα κύτταρα αυτά θα αναμιγνύονται στη συνέχεια με ένα διάλυμα που θα εισάγεται στον βιοεκτυπωτή και θα του επιτρέπει να εκτυπώσει την καρδιά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι σχεδόν απίθανο να απορριφθεί το όργανο από το σώμα του ασθενούς, ακριβώς επειδή η δημιουργία του θα έχει γίνει από τα ίδια τα κύτταρά του. «Οι μελέτες αυτές έχουν φτάσει στο προχωρημένο προκλινικό στάδιο, στο οποίο φαίνεται ότι τα εκτυπωμένα αιμοφόρα αγγεία θα συνδέονται με τον ιστό του ασθενούς δημιουργώντας νέα ροή αίματος στον εκτυπωμένο ιστό» είπε σε συνέντευξή του ο δρ Stuart Williams.

Espressonews.gr

Madata

Keywords
Τυχαία Θέματα