Η Ρωσία θα αυξήσει τις εξαγωγές άνθρακα προς την Ασία

16:06 27/9/2013 - Πηγή: TNSite

Η Ρωσία ετοιμάζεται για επέκταση στην παγκόσμια αγορά του άνθρακα. Σύμφωνα με προγνώσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, μέχρι το 2035 η κατανάλωση του άνθρακα μπορεί να αυξηθεί κατά 70 τοις εκατό. Και η Ρωσία όντως έχει τι να προτείνει στους καταναλωτές.

Στα τέλη του 2012 η Ρωσία αντιπροσώπευε το 12% των συνολικών πωλήσεων

άνθρακα παγκοσμίως, δηλαδή πάνω από εκατόν τριάντα εκατομμύρια τόνους. Τα τελευταία χρόνια, παρά την παγκόσμια κρίση, η ρωσική βιομηχανία άνθρακα συνέχιζε να αυξάνει τις επενδύσεις. Το περασμένο έτος είχαν αυξηθεί σχεδόν κατά 20 τοις εκατό και ξεπέρασαν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μερίδιο της χώρας στην ευρωπαϊκή αγορά τώρα σήμερα υπερβαίνει το 30 τοις εκατό. Όμως το κύριο δυναμικό της ανάπτυξης βρίσκεται στην Ασία, επισημαίνει ο αναλυτής της επενδυτικής εταιρείας Rye, Man & Gor Securities Αντρέι Τρετέλνικοφ:

Εάν κοιτάξουμε τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, πόση ηλεκτρική ενέργεια ξοδεύουν κατά κεφαλήν, τότε θα δούμε ότι μένουν πίσω από τις αναπτυγμένες χώρες. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια στο επίπεδο των αναπτυγμένων χωρών.

Τώρα, στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού Ωκεανού, στο ρωσικό άνθρακα αντιστοιχεί όχι πάνω από το πέντε τοις εκατό όλης της αγοράς. Υπάρχουν όλες οι δυνατότητες αύξησης των προμηθειών προς την Ανατολή, όμως για το σκοπό αυτό πρέπει να αναπτύσσεται η υποδομή των μεταφορών. Μιλά ο οικονομικός αναλυτής Κιρίλ Τσουικό:

Στη Ρωσία πρακτικά όλη η αύξηση της παραγωγής θα είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Και η κύρια περιοχή όπου υπάρχει αύξηση της ζήτησης, είναι η Ασία, προς την οποία οι προμήθειες πραγματοποιούνται σιδηροδρομικώς. Κι εδώ προκύπτουν περιορισμοί.

Η απόφαση για την κρατική χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων του Μπαϊκάλ-Αμούρσκ και του Υπερσιβηρικού, ανοίγει για το ρωσικό άνθρακα την πόρτα προς στις ασιατικές αγορές. Για την επίτευξη των στόχων αυτών έως το 2018 θα δαπανηθούν πάνω από 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό πρέπει να αυξήσει τη δυνατότητα μεταφορών προς την Ανατολή κατά 55 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Μια άλλη πτυχή του προβλήματος είναι το κόστος μεταφορών. Σύμφωνα με τον Αντρέι Τρετέλνικοφ από την Rye, Man & Gor Securities, η σύνδεσή του με τις παγκόσμιες τιμές του άνθρακα θα αύξανε τη ζήτηση για τα ρωσικά προϊόντα:

Αυτό θα αύξανε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας. Και νομίζω ότι θα έπρεπε να θεσμοποιηθεί με νόμο ή σε κυβερνητικό επίπεδο, ώστε η αγορά να είναι ανταγωνιστική και κατανοητή στις εταιρείας παραγωγής άνθρακα.

Οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Πρόσφατα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανέθεσε σε αρμόδιες υπηρεσίες να επεξεργαστούν το ζήτημα της ευέλικτης τιμολόγησης για τη μεταφορά του εξαγόμενου άνθρακα.

Keywords
Τυχαία Θέματα