Ιράν: Αναλαμβάνει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ

17:56 23/9/2013 - Πηγή: TNSite

Ο σταθμός εγκαινιάστηκε το 2010, αλλά πολλά τεχνικά προβλήματα καθυστέρησαν την έναρξη της λειτουργίας του, η οποία άρχισε τελικά το 2011. Ιρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν ωστόσο τη Μόσχα ότι καθυστερεί τις εργασίες, λόγω των πιέσεων των ΗΠΑ, οι οποίες μάταια προσπάθησαν να αποτρέψουν την υλοποίηση του προγράμματος.

Το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο επίκεντρο της σύγκρουσης μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων. Οι δυνάμεις αυτές τρέφουν υποψίες ότι η Τεχεράνη, παρά τις διαψεύσεις

της, επιδιώκει να αποκτήσει ατομικά όπλα, κυρίως μέσω του προγράμματός της εμπλουτισμού ουρανίου.

Η κατασκευή του σταθμού προκάλεσε την ανησυχία των γειτονικών χωρών του Ιράν, κυρίως των αραβικών μοναρχιών, που αμφισβητούν την αξιοπιστία των εγκαταστάσεών του, κυρίως στην περίπτωση σεισμού, καθώς η χώρα βρίσκεται πάνω σε πολλά και σημαντικά σεισμικά ρήγματα.

Επίσημη τελετή έχει προγραμματιστεί παρουσία του επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, του υπουργού Ενέργειας Χαμίντ Σιτ-Σιάν και ρώσων αξιωματούχων.

Ο πυρηνικός σταθμός θα τελεί επί δύο χρόνια "υπό την εγγύηση της ρωσικής πλευράς και ένας ορισμένος αριθμός ρώσων εμπειρογνωμόνων θα μείνει εκεί για να παρέχει συμβουλές και τεχνική υποστήριξη", διευκρίνισε χθες ο Σαλεχί, τον οποίο επικαλείται το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

To Μπουσέρ, υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), κατασκευάστηκε από τη ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία ατομικής ενέργειας (Rosatom). Tην διαχείρισή του αναλαμβάνει η ιρανική εταιρία παραγωγής και ανάπτυξης ατομικής ενέργειας, η οποία υπάγεται στον Ιρανικό Οργανισμό Πυρηνικής Ενέργειας.

Οι Ρώσοι δεσμεύτηκαν να προμηθεύουν πυρηνικά καύσιμα στον πυρηνικό σταθμό για 10 χρόνια και να παραλαμβάνουν το χρησιμοποιημένο καύσιμο.

Σύμφωνα με τους ξένους παρατηρητές, οι Ιρανοί προσδίδουν μεγάλη σημασία στην ανάληψη του ελέγχου αυτού, που δείχνει ότι είναι σε θέση να κατέχουν την πυρηνική τεχνολογία για μη στρατιωτική χρήση, ώστε να σταματήσει η εξάρτησή τους πλέον από το εξωτερικό.

Ωστόσο οι χώρες της Δύσης και οι γειτονικές του Ιράν θέτουν ερωτήματα, κυρίως μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011, για την αξιοπιστία του πυρηνικού αυτού σταθμού, που κατασκευάστηκε σε σεισμογενή περιοχή και στις όχθες του Κόλπου. Ο σταθμός βρίσκεται, σε ευθεία γραμμή, πολύ πιο κοντά στις χώρες του Κόλπου παρά στην Τεχεράνη, παρατηρεί ξένος διπλωμάτης, ενώ στην περιοχή του Μπουσέρ "οι άνεμοι που επικρατούν έχουν κατεύθυνση προς το Ντουμπάι και τα θαλάσσια ρεύματα προς το Κουβέιτ".

Στις 9 Απριλίου, σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών έπληξε αγροτική περιοχή στο νότο της χώρας, το επίκεντρο της οποίας ήταν εκατό χιλιόμετρα από το Μπουσέρ. Οι αρχές είχαν δηλώσει ότι η σεισμική δόνηση δεν προκάλεσε ζημιά στον πυρηνικό σταθμό.

Σύμφωνα με δυτικούς εμπειρογνώμονες, ο άλλος κίνδυνος αφορά την ικανότητα των ιρανών μηχανικών να χρησιμοποιούν έναν σταθμό συναρμολογημένο από τμήματα διαφορετικής προέλευσης: τα γερμανικά, της Siemens, τα ρωσικά και τα ιρανικά.

Το Ιράν μπορεί να επεκτείνει το πυρηνικό του πάρκο για μη στρατιωτική χρήση με την κατασκευή, πάντα από τη Ρωσία, ενός δεύτερου πυρηνικού σταθμού ισχύος 1.000 μεγαβάτ στο Μπουσέρ.

"Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο", δήλωσε ο Σαλεχί χθες προσθέτοντας ότι οι εργασίες "θα αρχίσουν σύντομα" χωρίς να ορίσει ημερομηνία.

Στις 11 Σεπτεμβρίου η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στο Κρεμλίνο, είχε γράψει ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να υπογράψει με την Τεχεράνη συμφωνία για την κατασκευή ενός δεύτερου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ.

Το Ισλαμική Δημοκρατία δηλώνει την πρόθεσή της να επιτύχει την παραγωγή 20.000 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που προϋποθέτει την κατασκευή 20 αντιδραστήρων ισχύος 1.000 μεγαβάτ.

(Πηγή:ΑΠΕ)

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα