Καταδικάστηκε η Γαλλία για καταχρηστική προσωρινή κράτηση

03:07 28/6/2013 - Πηγή: TNSite
Η Γαλλία καταδικάστηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο επειδή καθυστέρησε να οδηγήσει ενώπιον ενός δικαστή το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου Junior που έχει νηολογηθεί στον Παναμά, στο οποίο πραγματοποιήθηκε νηοψία από το γαλλικό ναυτικό το 2008 στον Κόλπο της Γουϊνέας η οποία έδειξε ότι το πλοίο μετέφερε φορτίο κοκαΐνης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,

μετά την νηοψία και την σύλληψη του πληρώματος στον Κόλπο της Γουϊνέας, το πλήρωμα τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση δύο εβδομάδες αργότερα, στην Βρέστη, στην δυτική Γαλλία, ενώ οι ύποπτοι για λαθρεμπόριο έπρεπε να έχουν «οδηγηθεί ήδη από την άφιξή τους στην Γαλλία και χωρίς καθυστέρηση ενώπιον δικαστή», απεφάνθη σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η καταδίκη αυτή έρχεται την ώρα που έντεκα κατηγορούμενοι στην υπόθεση του Junior δικάζονται από τις 18 Ιουνίου από δευτεροβάθμιο δικαστήριο, το ειδικό κακουργιοδικείο του Ιλ-ε-Βιλέν, στην δυτική Γαλλία.

Το φορτηγό πλοίο εντοπίστηκε τον Φεβρουάριο του 2008 με φορτίο άνω των 3 τόνων κοκαΐνης μεγάλης καθαρότητας. Οι γαλλικές αρχές παρακολουθούσαν την πορεία του από τον Ιανουάριο του 2008.

«Εκτός από το γεγονός ότι η αναχαίτιση ήταν προγραμματισμένη, μια καθυστέρηση 18 ημερών στην προώθηση επέτρεπε να προετοιμαστεί η άφιξη των εναγόντων στην Γαλλία προκειμένου να οδηγηθούν χωρίς καθυστέρηση ενώπιον ενός δικαστή», έκρινε το Δικαστήριο.

Οι δικαστές συμπέραναν ότι το γεγονός πως το πλήρωμα τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση έπειτα από τουλάχιστον δύο εβδομάδες στην θάλασσα συνιστά παραβίαση του δικαιώματός τους στην ελευθερία και την ασφάλεια, το οποίο προβλέπεται από την ευρωπαϊκή σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο δικηγόρος των εναγόντων Πατρίς Σπινόζι χαρακτήρισε «απελπιστικό» το γεγονός ότι οι ενάγοντες όφειλαν «να πάνε ως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να εξασφαλίσουν την αναγνώριση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, στην οποία μπορεί να ασκηθεί έφεση, η Γαλλία θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη στους πέντε ενάγοντες και να τους καταβάλει διάφορα έξοδα.

Μεταξύ των εναγόντων που δικαιώθηκαν είναι ο Έλληνας Σωκράτης Βάσης, ο οποίος ήταν ο καπετάνιος του πλοίου και καταδικάστηκε σε 16ετή κάθειρξη το 2012. Οι άλλοι τέσσερις, ένας Έλληνας και τρεις πολίτες της Σιέρα Λεόνε, καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 ετών.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή άλλων δύο, ενός πολίτη της Γουϊνέας και ενός από την Σιέρα Λεόνε, αποφαινόμενο ότι δεν είχαν εξαντλήσει τα άλλα δικαστικά μέσα στην Γαλλία για να αμφισβητήσουν την προσωρινή τους κράτηση ενώπιον του δικαστηρίου αυτού.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα