Λάρισα: Ρεκορ μετανάστευσης από νέους γιατρούς

00:15 1/6/2013 - Πηγή: TNSite

Μόνο το 2012 και μέχρι τις αρχές του 2013 84 γιατροί μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας έχουν μεταναστεύσει σε άλλες χώρες της Ε.Ε, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Ρεκόρ» μετανάστευσης στον ιατρικό κλάδο καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2013 (αύξηση 250%), σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Νέοι γιατροί κάτω των 40 ετών, που ξεκίνησαν με όνειρα το λειτούργημα-επάγγελμα τους, μεταναστεύουν πια στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόνον απ’ τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας το 2012 και

μέχρι τις αρχές του 2013 έχουν μεταναστεύσει 84 γιατροί (40 ειδικευμένοι και 44 χωρίς ειδικότητα), ενώ απ’ τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών 4000 περίπου την τελευταία τριετία. Απ’ τους 110 αποφοιτήσαντες απ’ την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης, πάνω απ’ τους μισούς βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό.

Ενδεικτικό της κατάστασης γενικότερα είναι το γεγονός ότι, την τελευταία πενταετία, πενταπλασιάστηκε ο αριθμός των γιατρών που εξαναγκάστηκε σε μετανάστευση.

Τροφοδοτούμε πλέον με τρομακτικούς ρυθμούς το μεταναστευτικό ρεύμα, αφήνοντας τη χώρα γυμνή από επιστημονικό προσωπικό, μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις υψηλής εξειδίκευσης, που θα αποτελούσε την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης του τόπου.

Η Ελλάδα χρειάζεται, όσο ποτέ άλλοτε, τους νέους επιστήμονες και γενικά την νεολαία της, που σήμερα αποτελούν τα θύματα της οικονομικής κατάρρευσης, για να ξαναχτίσει τα επόμενα χρόνια.

Απ’ την άλλη μεριά, οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, που αυτή τη στιγμή καταρρέει, είναι τραγικές. Λείπουν 6.500 γιατροί απ’ το ΕΣΥ και 10.000 περίπου απ’ τον ΕΟΠΥΥ, καθόσον οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αποτελούν πλέον παρελθόν.

Οι θλιβερές αυτές διαπιστώσεις, οδηγούν την νέα γενιά γιατρών, που καλείται να επιλέξει μεταξύ ανεργίας και ξενιτιάς, σε «επαγγελματική γενοκτονία».

Καλούμε για μια ακόμα φορά τους κυβερνητικούς αρμοδίους, να εκπονήσουν το συντομότερο δυνατόν ένα αξιόπιστο Υγειονομικό Χάρτη της χώρας, που θα συμπεριλαμβάνει αφενός μεν μια οργανωμένη ΠΦΥ, αφετέρου δε θα προβλέπει την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας, ιδιαίτερα της περιφέρειας και ειδικότερα των νησιώτικων και ακριτικών περιοχών, αξιοποιώντας το σύνολο του υπάρχοντος ιατρικού δυναμικού».

Keywords
Τυχαία Θέματα