Μια σύγχρονη εκδοχή της «Αντιγόνης» από τον Ashley Scott–Layton

02:19 4/9/2013 - Πηγή: TNSite
Πώς συνδέεται η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με το κόστος της κηδείας της Μάργκαρετ Θάτσερ, τη γέννηση του πρίγκιπα του Κέιμπριτζ και τρίτου διαδόχου του αγγλικού θρόνου και τις διαδηλώσεις στη Βρετανία στις αρχές του 2011;

Η απάντηση βρίσκεται στην πρωτότυπη παράσταση «Αντιγόνη» του Ashley Scott – Layton, ο οποίος επεξεργάστηκε δραματουργικά και διασκεύασε την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία

Γιώργου Ροδοσθένους, που θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου.

Η παράσταση συστήνει μια νέα εκδοχή της Αντιγόνης του Σοφοκλή, στην οποία αναδύονται τα θέματα της ατομικής ταυτότητας, της πολιτικής ελευθερίας, αλλά και ενός καταδικασμένου γάμου, με τη δράση να τοποθετείται μέσα σε ένα οίκο νυφικών. Το πρωτότυπο κείμενο διασκευάζεται μέσω της ενεργητικής, σύγχρονης σωματικής προσέγγισής του και συνδυάζεται με στοιχεία της σημερινής Βρετανίας.

«Βασικά επικεντρωνόμαστε στις ανθρώπινες σχέσεις, όπως στην αδελφική αγάπη αλλά και την αδελφική αντιζηλία, ανάμεσα στον Ετεοκλή και τον Πολυνίκη, και στις σχέσεις πατέρα-γιου. Επίσης ρίχνουμε βάρος στους δευτερεύοντες χαρακτήρες εστιάζοντας στο ρόλο π.χ. της Ισμήνης. Αλλά και η σχέση Αντιγόνης - Αίμονα παίρνει στοιχεία από την ιστορία αγάπης του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Τέλος, χρησιμοποιούμε τις αγγλικές διαδηλώσεις στις αρχές του 2011 (London Riots) που αποτελούν το σημείο έναρξης της παράστασης μας» είπε ο σκηνοθέτης, Δρ Γιώργος Ροδοσθένους.

Το Ίδρυμα στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος για την προώθηση, την έρευνα και τη μελέτη του Αρχαίου Δράματος, με τον τίτλο «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις», που εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ» του ΕΣΠΑ 2007-2013, συνεργάζεται φέτος με τη Σχολή Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου του Leeds, η οποία και θα ανεβάσει τη σύγχρονη «Αντιγόνη», με την πεποίθηση πως η πολύπλευρη θεώρηση του αρχαίου δράματος συμβάλλει στην εδραίωση ενός διεθνούς δικτύου επικοινωνίας και διαλόγου για την προαγωγή της καλλιτεχνικής αναζήτησης.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε στον χαιρετισμό του: «Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος να φιλοξενήσει το πρόγραμμα "Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες προσεγγίσεις", με την αρωγή και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τρόπο προσέγγισης και απόδοσης του αρχαίου δράματος από σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού. Η αρχαία ελληνική δραματική τέχνη δεν είναι μόνο μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και σημαντικό κεφάλαιο του σύγχρονου θεάτρου».

Στην παράσταση παίζουν 10 επαγγελματίες Βρετανοί ηθοποιοί, όλοι απόφοιτοι της Σχολής Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου του Leeds, οι οποίοι εμφανίζονται σε μεγάλες σκηνές του Λονδίνου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο Tom Colley (The Judas Kiss, London West End), ο οποίος θα ερμηνεύσει τον Κρέοντα, η Lauren Garnham (The Sea Plays, London Old Vic) που θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Αντιγόνης, ο Johnny Gould (Enjoy, London West End), ο οποίος κρατά το ρόλο του Αίμονα, η Louisa Roberts (Steel Pier, London West End) που θα εμφανιστεί ως Ευρυδίκη, κ.α. Επίσης θα συμμετάσχουν και 10 επιλεγμένοι Έλληνες από το σύνολο όσων παίρνουν μέρος στα σεμινάρια-εργαστήρια στο πλαίσιο του προγράμματος.

Παράλληλα, οι καθηγητές και συνεργάτες της σχολής θα οργανώσουν στους χώρους του Ιδρύματος από τις 5 ως τις 11 Σεπτεμβρίου, σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων (workshops), στα οποία θα συμμετάσχουν 96 άτομα που επιλέχθηκαν από πλήθος αποφοίτων και σπουδαστών δραματικών σχολών, σκηνοθετών, όπως και αποφοίτων και φοιτητών Πανεπιστημιακών Θεατρολογικών τμημάτων και Σχολών Κλασικής και Παιδαγωγικής κατεύθυνσης.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα