Οδηγίες καλής συμπεριφοράς για τους κινέζους τουρίστες

18:49 30/5/2013 - Πηγή: TNSite
Πλαστογραφούν πιστοποιητικά γάμου με στόχο να εξασφαλίσουν εκπτώσεις για ταξίδι του μέλιτος στις Μαλδίβες, επιτρέπουν στα παιδιά τους να αφοδεύουν στο πάτωμα αεροδρομίων, φτύνουν, ρυπαίνουν δημόσιους χώρους, παρακάμπτουν τους άλλους στις ουρές, καταστρέφουν ιστορικά μνημεία...

Αυτές οι πράξεις αποδίδονται συχνά σε κινέζους τουρίστες, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση του Πεκίνου στην διοργάνωση σεμιναρίων προκειμένου να μαθαίνουν οι κινέζοι πολίτες κανόνες καλής συμπεριφοράς όταν ταξιδεύουν.
Πολλά περιστατικά

που αφορούν κακή συμπεριφορά κινέζων τουριστών στο εξωτερικό έχουν γίνει γνωστά στη χώρα χάρη στα ιστολόγια και έχουν προκαλέσει οργή και αποστροφή στην κοινωνία.

Ενώ στο παρελθόν τέτοιου είδους πληροφορίες συνήθως χαρακτηρίζονταν ως αναίτιες επιθέσεις εις βάρος των καλοκάγαθων κινέζων τουριστών, οι πολίτες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται πως προέκυψε αυτή η κακή συμπεριφορά.

«Αντικειμενικά μιλώντας, οι τουρίστες μας έχουν αρκετά απολίτιστη συμπεριφορά», λέει ο Λιου Σιμίν, ερευνητής του Τουριστικού Ερευνητικού Κέντρου της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

«Το ταξίδι στο εξωτερικό είναι μία νέα πολυτέλεια. Οι Κινέζοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα, συγκρίνουν ο ένας την κατάσταση του άλλου και κάνουν επίδειξη. Πολλοί κινέζοι τουρίστες ταξιδεύουν στο εξωτερικό και συχνά είναι άπειροι και δεν γνωρίζουν τους κανόνες που ισχύουν στο εξωτερικό», εξηγεί ο Λιού.

Πρόσφατα, όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι ένας 15χρονος Κινέζος χάραξε το όνομά του σε έναν... ναό 3.500 ετών στο Λούξορ της Αιγύπτου, προκλήθηκε τόσο μεγάλος σάλος ώστε το ζήτημα να τεθεί από δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι κινέζοι τουρίστες ταξιδεύουν σε άλλες χώρες», απάντησε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χονγκ Λέι.

«Ελπίζουμε αυτός ο τουρισμός να βελτιώσει την φιλία μας με τις ξένες χώρες και ελπίζουμε ακόμη ότι οι κινέζοι τουρίστες θα τηρούν τους νόμους και τους κανονισμούς που ισχύουν εκεί και δεν θα συμπεριφέρονται απρεπώς».

Μεταξύ των περιστατικών που έχουν προκαλέσει οργή στο εξωτερικό είναι η περίπτωση μίας μητέρας που επέτρεψε στα παιδιά της να... αφοδεύσουν στο πάτωμα του αεροδρομίου Καοχσιούνγκ της Ταϊβάν, λίγα μόλις μέτρα από την τουαλέτα.

Προηγουμένως είχε τοποθετήσει στο πάτωμα εφημερίδες.

Η κακή συμπεριφορά κινέζων τουριστών προκαλεί αμηχανία στα ανώτερα κλιμάκια της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να προβάλει την εικόνα της πολιτισμένης και καλοπροαίρετης ανερχόμενης δύναμης, ο αυξανόμενος πλούτος της οποίας μόνο οφέλη μπορεί να έχει για τον υπόλοιπο κόσμο.

Πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας Γουάνγκ Γιανγκ καταδίκασε την «απολίτιστη συμπεριφορά» συγκεκριμένων κινέζων τουριστών στα σχόλιά του τα οποία μεταδόθηκαν ευρέως από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και αντανακλούν την ανησυχία για το ποια είναι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

«Κάνουν φοβερό θόρυβο σε δημόσιους χώρους, χαράσσουν τα ονόματά τους σε τουριστικά μνημεία, παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη όταν διασχίζουν τον δρόμο και φτύνουν παντού. Αυτού τού είδους η συμπεριφορά πλήττει την εθνική μας εικόνα και έχει φοβερό αντίκτυπο», είπε ο ίδιος.

Η κυβέρνηση έχει επανεκδώσει οδηγίες τις οποίες ανήρτησε στην κεντρική της ιστοσελίδα σχετικά με το ποια θεωρεί αποδεκτή συμπεριφορά για τους τουρίστες, περιλαμβανομένων των ενδυματολογικών επιλογών. Επίσης τους συμβουλεύει να τηρούν τη σειρά τους στην ουρά και να μην φωνάζουν.

Περισσότεροι από 83 εκατομμύρια κινέζοι τουρίστες ταξίδεψαν πέρυσι στο εξωτερικό και οι κινεζικές δαπάνες για τα ταξίδια στο εξωτερικό έφθασαν τα 102 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2012, το υψηλότερο ποσό στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Μέχρι το 2020, σχεδόν 200 εκατομμύρια Κινέζοι αναμένεται ότι θα κάνουν διακοπές στο εξωτερικό κάθε χρόνο.
Κριτική για κακή συμπεριφορά στο παρελθόν έχουν δεχτεί και οι αμερικανοί, οι ιάπωνες και οι ταϊβανέζοι τουρίστες, που ταξίδευαν για πρώτη φορά στο εξωτερικό.

Οι ειδικοί, πάντως, είναι καθησυχαστικοί και υποστηρίζουν ότι η κριτική θα εκλείψει.

«Τα ταξίδια είναι μία εμπειρία που μαθαίνεται από τους τουρίστες. Μαθαίνουν πως να αντιμετωπίζουν την τοπική κουλτούρα συν τω χρόνω και απαλλάσσονται από την κακή τους συμπεριφορά ως τουρίστες», υποστηρίζει ο Ουάνγκ Ουανφέι, καθηγητής τουρισμού στο πανεπιστήμιο της Ζεζιάνγκ.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα