Οι ηλικίες της ευτυχίας
Αν εφέτος γίνεστε 23 ή 69 ετών, αναθαρρήστε: μια νέα μελέτη υποδηλώνει ότι είναι απίθανο να ξανανιώσετε τόσο ευτυχισμένοι όσο τώρα, διότι αυτές είναι οι ηλικίες στις οποίες κορυφώνεται το αίσθημα προσωπικής ευτυχίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματά της, στα 23 μας χρόνια είμαστε υπεραισιόδοξοι και τρισευτυχισμένοι, αφού πιστεύουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να μας εμποδίσει να πραγματοποιήσουμε όσα θέλουμε.
Ακολουθούν μερικές δεκαετίες ανεκπλήρωτων προσδοκιών και απογοητεύσεων, που κορυφώνουν το αίσθημα της δυστυχίας εκεί γύρω
Από κει και πέρα αρχίζει η σταδιακά αποδοχή και η εκτίμηση όσων ήδη υπάρχουν στην ζωή - και η ικανοποίηση σταδιακά αυξάνει, για να φτάσει εκ νέου στο μέγιστο σημείο της στα 69 χρόνια.
«Οι 50άρηδες μπορούν να μάθουν κάτι από τους ηλικιωμένους, οι οποίοι γενικώς αισθάνονται λιγότερη λύπη και δεν αναλώνονται σκεπτόμενοι τις απραγματοποίητες προσδοκίες της ύπαρξής τους», είπε στην εφημερίδα «Sunday Times» ο δρ Χέινς Σουάντ, ερευνητής στο Κέντρο Υγείας & Ευεξίας του Πανεπιστημίου Princeton και στο Κέντρο Οικονομικών Επιδόσεων της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), ο οποίος πραγματοποίησε τη σχετική μελέτη.
Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η ικανοποίηση που νιώθει κάθε άνθρωπος από τη ζωή του δεν είναι σταθερή σε όλη τη διάρκειά της, αλλά ακολουθεί κατανομή σχήματος U (U-shapedistribution), καθώς είναι υψηλή στις ηλικίες 20-29 ετών, φτάνει στο χαμηλότερο σημείο της στη μέση ηλικία και αρχίζει να αυξάνεται πάλι κατά την συνταξιοδότηση.
Το σχήμα αυτό έχει καταγραφεί σε μελέτες σε περισσότερες από 50 χώρες και σε όλες τις κοινωνικο-οικονομικές ομάδες. Έχει επίσης παρατηρηθεί σε μεγάλους πιθήκους: περυσινή μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι χιμπατζήδες και ουραγκοτάγκοι περνούν κρίση της μέσης ηλικίας, σαν τους ανθρώπους.
Ο δρ Σουάντ πραγματοποίησε τη νέα μελέτη για να δει πως συγκρίνονται οι προσδοκίες με την πραγματικότητα σε διάφορα στάδια της ζωής. Έτσι, ανέλυσε στοιχεία για την ευτυχία 23.161 Γερμανών, ηλικίας 17-85 ετών.
Όπως διαπίστωσε, στις ηλικίες 23 και 69 ετών το επίπεδο της ικανοποίησης από τη ζωή ήταν το υψηλότερο, στα 55 το χαμηλότερο, ενώ από τα 75 χρόνια και μετά ξαναμειωνόταν σημαντικά.
Ο δρ Σουάντ ανακάλυψε ακόμα ότι οι 20άρηδες είχαν την τάση να πιστεύουν πως στο μέλλον θα είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι απ’ ό,τι στ’ αλήθεια έγιναν, με τη διαφορά να φτάνει το σχεδόν 10%. Αντίστοιχα, οι 68χρονοι είχαν την τάση να πιστεύουν πως θα είναι στο μέλλον λιγότερο ευτυχισμένοι απ’ ό,τι πραγματικά ήταν, με τη διαφορά να είναι σχεδόν η μισή (4,5%).
Η ανάλυση έδειξε ακόμα ότι μετά την ηλικία των 30 ετών οι προσδοκίες για προσωπική ευτυχία μειώνονται σταθερά έως ότου εξισωθούν με την πραγματικότητα εκεί γύρω στα 55 χρόνια. Στη συνέχεια, εξακολουθούν να μειώνονται οι προσδοκίες, αλλά αρχίζει να αυξάνεται η ευτυχία που νιώθουμε για τις πραγματικές συνθήκες της ζωής μας - και αυτό υποδηλώνει ότι επιτέλους αρχίζουμε να εκτιμάμε ό,τι έχουμε στη ζωή μας.
Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; «Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι οι αυξομειώσεις στην ικανοποίηση από τη ζωή άγονται από τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες, τις οποίες νιώθουμε στο πετσί μας στη μέση ηλικία, αλλά στην πορεία της ζωής αφήνουμε πίσω μας», εξήγησε ο δρ Σουάντ.
Μία άλλη εξήγηση, είναι πιο ιατρική: η νευροεπιστήμη έχει δείξει ότι «οι συναισθηματικές αντιδράσεις στις χαμένες ευκαιρίες της ζωής ελαττώνονται με την ηλικία και έτσι οι ηλικιωμένοι αισθάνονται λιγότερη θλίψη για ό,τι δεν κατόρθωσαν να πετύχουν», πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, «η αισιοδοξία της νιότης είναι σαφέστατα κάτι θετικό και όχι κάτι που πρέπει να αλλάξουμε, αλλά οι νέοι θα πρέπει να ξέρουν ότι τα πράγματα πιθανότατα δεν θα μοιάζουν τόσο καλά στην μέση ηλικία», επισήμανε.
Η έρευνα του δρος Σουάντ έδειξε ακόμα ότι οι πιο μορφωμένοι νεαροί ενήλικες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υπερεκτιμούν την μελλοντική ικανοποίησή τους - ίσως επειδή έχουν μεγαλύτερες οικονομικές προοπτικές απ’ όσες τελικά αποκτούν.
Αν και η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία από γερμανούς πολίτες, ο δρ Σουάντ πιστεύει ότι τα ευρήματα ισχύουν για όλα τα έθνη, παρά τις οικονομικές και πολιτισμικές διαφορές τους - μία εκτίμηση που ενισχύεται από το γεγονός ότι ταευρήματα της μελέτης του ήταν παρόμοια στους εθελοντές τόσο της ανατολικής όσο και της δυτικής Γερμανίας, ανεξάρτητα από τις οικονομικές και πολιτισμικές διαφορές μεταξύ τους.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend
TA NEA
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- 10 φωτογραφίες που κόβουν την ανάσα!
- ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ Πώς να γλιτώσετε από έναν σεισμό - Έρχεται έντονη σεισμική δραστηριότητα
- Εσείς το ξέρατε αυτό για το… καρπούζι;
- ΣΟΚ: Πήρε το κινητό της για να δει αν τον απατάει και ανακάλυψε ότι…
- Τι τατουάζ να κάνω: 12 εντυπωσιακά «χτυπήματα»
- 20χρονος αυτοκτονησε στο νεκροταφειο...
- Φραγή στο ιντερνετικό στοίχημα. Χάνονται τα χρήματα των παικτών;
- Χορεύει με τα Ρίχτερ η Στερεά. Στο δρόμο πολλοί κάτοικοι. Καταγράφουν τις ζημιές οι υπηρεσίες
- Απανωτοί σεισμοί στη Στερεά Ελλάδα – Τι λένε οι σεισμολόγοι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις TNSite
- Τι τατουάζ να κάνω: 12 εντυπωσιακά «χτυπήματα»
- Φραγή στο ιντερνετικό στοίχημα. Χάνονται τα χρήματα των παικτών;
- Ύμνος στην Παναγία (ποιήμα-video)
- Αγνώριστος ο Λάκης Γαβαλάς!
- Στο Τρίκερι Μαγνησίας ο γνωστός σεφ Άκης Πετρετζίκης
- Καρέ καρέ η σύλληψη του Εζέλ για ναρκωτικά
- Εναρμονίζοντας την ενέργειά μας με κρυστάλλους
- 38άρα Ισπανίδα ηθοποιός … γδύνεται !

- Τελευταία Νέα TNSite
- Οι ηλικίες της ευτυχίας
- Που μπορεί να οφείλονται οι συναισθηματικές μεταπτώσεις
- Αμερικανός καθηγητής δημιούργησε την «εξίσωση της ευτυχίας»
- Ο καφές μπορεί να είναι αντικαταθλιπτικός
- ΠΙΣ για νοσοκομεία νήσων ακριτικών περιοχών
- ΦΣΑ για πληρωμές παλαιών χρεών προς φαρμακοποιούς
- ΕΚΑΒ: Εκστρατεία ενημέρωσης για πρόληψη ατυχημάτων
- ΠΙΣ για συμμετοχή σε Διαγνωστικά και Θεραπευτικά Πρωτόκολλα
- ΕΚΑΒ: Επισκέψεις προέδρου σε παραρτήματα και τομείς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Πες μου πότε κοιμάσαι, για να σου πω ποιος είσαι...
- Η ευφυΐα «εμπόδιο στη μητρότητα»
- Το περπάτημα ως τη δουλειά μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη-υπέρτασης
- Αδυνατίζουν όσοι τρώνε πολύ το πρωί και λίγο το βράδυ
- Κατασχέσεις από την εφορία σε επιχειρήσεις και το βράδυ ή το Σαββατοκύριακο
- Νέα πτώση για το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης
- Ένας ποταμός σε σχήμα καρδιάς!