Οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ που πρέπει να έχεις δει για τη δολοφονία του Κένεντι

11:49 22/11/2013 - Πηγή: TNSite

Οι ταινίες, τα αφιερώματα και τα ντοκιμαντέρ που εμπνεύστηκαν από τον μυστηριώδη θάνατο του ή προσπάθησαν να ρίξουν φως στην υπόθεση της δολοφονίας του, είναι δεκάδες και χάνονται στους λαβυρίνθους των θεωριών συνωμοσίας.

Τα δεδομένα κάθε έτος αλλάζουν και νέες πληροφορίες έρχονται να συμβάλλουν στον μύθο.

Προσπαθώντας να κάνουμε "στάσεις" στις σημαντικότερες στιγμές, κάναμε "focus" στα σημαντικότερα ντοκουμέντα που έχουν καταγραφεί με δημοσιογραφική ψυχραιμία και διερευνητική ματιά, ανά τις δεκαετίες.

Αξίζει να σημειωθεί

ότι πρόσφατες μαρτυρίες της νοσοκόμας που περιποιήθηκε τα τραύματα του δολοφονηθέντος Αμερικανού Προέδρου Τζ. Φ. Κένεντι, έρχονται να ταράξουν εκ νέου τα νερά.

Η ίδια ισχυρίζεται ότι η σφαίρα με την οποία σκοτώθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρουσιάστηκε ως επίσημο στοιχείο των αρχών. Η Φίλις Χολ ήταν 28 ετών όταν ο Κένεντι πυροβολήθηκε στο Ντάλας.

"Ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας πολύ συχνά δεν είναι το ψέμα - ηθελημένο, τετριμμένο, ανειλικρινές - αλλά ο μύθος - επίμονος, πειστικός, μη πραγματικός". (Τζον Φ. Κένεντι, Yale, 1962)

"Κυριολεκτικά με έσυραν στο χειρουργείο κατά την προσπάθεια μας να τον σώσουμε. Του κρατούσα το κεφάλι", θυμάται η 78χρονη, που διηγείται στη Sunday Mirror την ιστορία της.

Αναφέρει μάλιστα πως μία μακριά σφαίρα χαραγμένη με περίεργα σημάδια αφαιρέθηκε από σημείο ανάμεσα στο δεξί αυτί και τον δεξιό ώμο του Προέδρου. "Σίγουρα ήταν μία σφαίρα που δεν την είδα ανάμεσα στα ευρήματα των αρχών και γι’ αυτό είμαι σίγουρη, καθώς καμία από τις σφαίρες που συνέλεξαν οι αστυνομικοί δεν ήταν χαραγμένη", επισημαίνει η 78χρονη.

"JFK: The Smoking Gun"

Εστιάζοντας όμως στα κινηματογραφικά και φιλμικά δεδομένα, ακόμα ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ ("JFK: The Smoking Gun"), δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας που έμεινε στην ιστορία.

Το εν λόγω ντοκιμαντέρ, που προβάλλεται στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία αυτό το φθινόπωρο, βασίζεται στην έρευνα των συγγραφέων Κόλιν ΜακΛάρεν και Μπόναρ Μένιγκερ. Υποστηρίζει ότι ένας άνδρας της προσωπικής ασφαλείας του Κένεντι, ο Τζορτζ Χίκεϊ, πυροβόλησε τον πρόεδρο, ενώ είχε προηγηθεί ολονύχτιο γλέντι με τους συναδέλφους του στο οποίο πιθανότατα είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Ο Χίκεϊ, ο οποίος δεν ζει πια, επέβαινε στο αυτοκίνητο που ακολουθούσε την λιμουζίνα του Τζον Κένεντι εκείνη την τραγική μέρα της 22ας Νοεμβρίου 1963.

Σύμφωνα όμως με τους δημιουργούς της ταινίας - η οποία βασίστηκε στην επί 20 χρόνια έρευνα του Χάουαρντ Ντόναχου- όταν ο δολοφόνος Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έριξε την πρώτη του σφαίρα, ο Χίκεϊ αντέδρασε προσπαθώντας να ανταποδώσει τα πυρά προς τη θέση του Όσβαλντ, χρησιμοποιώντας το υπηρεσιακό όπλο του.

Επειδή όμως δεν είχε μεγάλη εμπειρία με το όπλο και επειδή το αυτοκίνητο επιτάχυνε ξαφνικά, και επιπλέον επειδή ήταν ξενυχτισμένος, αστόχησε τόσο πολύ που η σφαίρα πέτυχε τον Τζον Κένεντι, ο οποίος ως τότε είχε δεχθεί μια σφαίρα στον λαιμό - πιθανότατα όχι αυτή που τον σκότωσε - από τον πρώτο πυροβολισμό του Οσβαλντ.

Ή κοινώς, ακόμα ένα σενάριο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως και ο ίδιος ο Πρόεδρος ήταν ένα ιδιαιτέρως αγαπητό "τηλεοπτικό" πρόσωπο εν ζωή. Ο ιστορικός Λέναρντ Στάινχορν εκτιμά πως ο JFK πρέπει να μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος άριστος χειριστής της τηλεόρασης για προεκλογικούς σκοπούς. "Καθώς δεν έχουμε ξεπεράσει την εποχή αυτή, ο Κένεντι αποτελεί ακόμη πρότυπο χαρισματικού προέδρου", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο δρ Στάινχορν.

Μεγάλη μερίδα των Αμερικανών εξακολουθεί να πιστεύει ωστόσο ότι αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη στις 22 Νοεμβρίου του 1963 παραμένει άγνωστο.

Για την ακρίβεια στις ΗΠΑ, το 75% των Αμερικανών δεν πιστεύουν την επίσημη εκδοχή για τη δολοφονίας του JFK. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν από το 2003- την 40η επέτειο της δολοφονίας-ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των Αμερικανών πολιτών εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο δράστης της δολοφονίας δεν ήταν μόνο ένας.

Οι θεωρίες συνωμοσίας ποικίλλουν και εμφανίζουν ως ηθικούς αυτουργούς από τη Μαφία και τη CIA, ως εξόριστους αντικαστρικούς Κουβανούς αλλά και πολλές άλλες εκδοχές. Ο Όλιβερ Στόουν ήταν εκείνος που συγκέντρωσε πολλές από τις θεωρίες αυτές στην ταινία του 1991 "JFK", της οποίας ήταν σκηνοθέτης και παραγωγός.

Η ταινία του Στόουν "JFK" με πρωταγωνιστή τον Κέβιν Κόστνερ "έσπασε" τα ταμεία. Από την πλευρά του ο Bill O’ Reilly, στο βιβλίο του οποίου βασίζεται η τηλεοπτική ταινία "Σκοτώνοντας τον Κένεντι" για το κανάλι του National Geographic, υποστήριζε ότι "πρόκειται για μια υπόθεση δολοφονίας που όσο περισσότερο την ερευνά κανείς, τόσο περισσότερα ερωτήματα προκύπτουν". Η ταινία έχει βγάλει ήδη τα λεφτά της.

Λιγότερο επιτυχημένη ήταν πάντως η πρόσφατη ταινία "Parkland" που κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα και είχε έσοδα μόλις 650.000 δολάρια.

Πάμε να δούμε 10 βίντεο - σταθμούς προσπαθούν να κάνουν τη δική τους "βουτιά" στην πολύκροτη υπόθεση. Τα περισσότερα από τα φιλμ που παρατίθενται παρακάτω, είναι στην πλήρη διάρκεια τους:

-"Σκοτώνοντας τον Κένεντι": Τα πρώτα αποκλειστικά βίντεο της τηλεταινίας του National Geographic. Θεωρείται το τηλεοπτικό γεγονός της χρονιάς. Μια τηλεταινία σε παραγωγή του National Geographic Channel και Ridley Scott, η οποία γυρίστηκε για να προβληθεί με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη δολοφονία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Bill O’ Reilly και ακολουθεί την πορεία των John F. Kennedy και Lee Harvey Oswald

-Νέα, έγχρωμα πλάνα από την ημέρα της δολοφονίας που δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα:

-Το βίντεο-ντοκουμέντο της δολοφονίας:

-Ντοκιμαντέρ του βραβευμένου με Pulitzer δημοσιογράφου, Jack Anderson:

-Η εμβληματική σειρά επεισοδίων "The Men who killed Kennedy":

-Αφιέρωμα του BBC από το 1978, που βασίζεται στις θεωρίες συνωμοσίας:

-Το θρυλικό ντοκιμαντέρ "Four days in November" του 1964 που προτάθηκε για Όσκαρ. Για πολλούς θεωρείται η πιο ακριβής και τεκμηριωμένη ταινία που ακολουθεί το χρονικό της δολοφονίας:

-Το γερμανικό ντοκιμαντέρ "Rendezvous with Death" που διερευνά τη φημολογούμενη εμπλοκή του Φιντέλ Κάστρο στην ιστορία:

-Το ντοκιμαντέρ "Rush to Judgment" του 1967 που περιλαμβάνει συνεντεύξεις μαρτύρων:

-Αφιέρωμα των L.A. Times με αφορμή τα 50 χρόνια από τη δολοφονία, με τα έξι σημαντικότερα βίντεο - σταθμούς από τη ζωή του:

-Και για το τέλος, το πρόσφατο ντοκιμαντέρ του CBS για τη δολοφονία:

News247

Keywords
Τυχαία Θέματα