Πριμ εδρών για το κόμμα που θα ξεπερνάει το 35% προβλέπει η πρόταση Ρέντσι

02:29 21/1/2014 - Πηγή: TNSite
Την πριμοδότηση του κόμματος που έρχεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές προβλέπει η πρόταση του γραμματέα του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ματέο Ρέντσι, για την μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος της Ιταλίας, την οποία αποδέχθηκε εκ προοιμίου ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η πρόταση του Ρέντσι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Λα Ρεπούμπλικα, προβλέπει «πριμ» εδρών για το κόμμα εκείνο ή για την συμμαχία κομμάτων που υπερβαίνει το 35% των ψήφων. Με το πριμ

αυτό το κόμμα ή η συμμαχία που κερδίζει στις μελλοντικές εκλογές θα μπορεί να εξασφαλίζει «τουλάχιστον ένα 53% των εδρών». Σε περίπτωση που κάποιο κόμμα ή κάποια συμμαχία δεν ξεπερνά το 35% των ψήφων, ο γραμματέας των Δημοκρατικών προτείνει να διεξάγεται δεύτερος γύρος με την συμμετοχή των δυο ισχυρότερων κομμάτων ή συμμαχιών, δεκαπέντε ημέρες μετά τον πρώτο γύρο. Αυτή ήταν η πρόταση που συζήτησαν ο Ρέντσι με τον Μπερλουσκόνι – ο οποίος φέρεται ότι συμφώνησε.

Κατά την πρόταση Ρέντσι, όπως αυτή καταγράφεται από τον Τύπο της Ιταλίας, το όριο εισόδου στην βουλή για μεμονωμένα κόμματα θα είναι 8% των ψήφων πανιταλικά και για τις συμμαχίες 5%, ώστε να ευνοείται η συνεργασία των διαφόρων κομμάτων.

Στην συνάντηση Μπερλουσκόνι - Ρέντσι, διαπιστώθηκε διάθεση συνεργασίας για την επίτευξη λύσης, όπως είπαν οι δυο πολιτικοί.

Ο Ρέντσι εκθέτει αναλυτικά σήμερα το σχέδιό του στην ηγεσία των Δημοκρατικών. Η αριστερή πτέρυγα του κόμματος επέκρινε ήδη με ιδιαίτερη δριμύτητα τον νεοεκλεγέντα γραμματέα –και δήμαρχο της Φλωρεντίας– για την συνάντηση με τον Μπερλουσκόνι.

«Η συνάντηση του επικεφαλής του κόμματός μου με τον Μπερλουσκόνι με έκανε να ντραπώ», δήλωσε ο κεντροαριστερός πρώην υφυπουργός Οικονομικών Στέφανο Φασίνα.

«Όταν συμμετείχε στην κυβέρνηση μαζί με το κόμμα του Μπερλουσκόνι δεν ντρεπόταν», απάντησε σε επιθετικό τόνο ο Ρέντσι.

Η πρόταση του 39χρονου επικεφαλής των Δημοκρατικών για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου και ιδίως η υιοθέτηση δεύτερου γύρου, στόχο έχει να μην βρεθούν ξανά αναγκασμένες οι πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης «ευρείας συμμετοχής». Κάτι που συνέβη τελικά συνέβη τον περασμένο Απρίλιο, λόγω του ότι από τις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου δεν είχε προκύψει μια σαφής πλειοψηφία.

Μένει να διαπιστωθεί η θέση των μικρότερων κομμάτων, τα οποία θεωρούν ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θα μπορούσε να περιορίσει την δυνατότητα εισόδους τους στην βουλή.

«Χωρίς την συναίνεσή μας – αν κινηθούν εναντίον μας – ο (εκλογικός) νόμος δεν πρόκειται να αλλάξει» έγραψε σήμερα στο Twitter ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς Αντζελίνο Αλφάνο.

Ο Μπέπε Γκρίλο, επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, εξεδήλωσε επίσης την αντίθεσή του στην πρόταση για την μετατροπή του εκλογικού συστήματος, υπογραμμίζοντας – μέσω Διαδικτύου – ότι με την πρόταση του Ρέντσι «ενταφιάζεται η βούληση των ψηφοφόρων» και «προσφέρεται η δυνατότητα σε πρόσωπα που καταδικάστηκαν από την ιταλική δικαιοσύνη να συνεχίσουν να διαλέγουν τους υποψήφιους για τις βουλευτικές εκλογές».

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα