Τα «φυτικά» σκευάσματα για τη στυτική δυσλειτουργία

14:14 11/7/2013 - Πηγή: TNSite

Τα «φυτικά» σκευάσματα για τη στυτική δυσλειτουργία

Τι γνωρίζουμε για τα φυτικά/ φυσικά σκευάσματα που «βελτιώνουν τη σεξουαλική λειτουργία»;

Πολλά σκευάσματα, που διαφημίζονται είτε ως «φυτικά» είτε ως «φυσικά», υποστηρίζουν ότι βοηθούν τη σεξουαλική/ στυτική λειτουργία, υπονοώντας ότι θεραπεύουν τη στυτική δυσλειτουργία.

Με βάση τη νομοθεσία παγκοσμίως, τα σκευάσματα αυτά χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή ως συμπληρώματα διατροφής – πρακτικά χωρίς κανέναν έλεγχο.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μελέτη (Campbell et al, 2013) που είχε σκοπό να διερευνήσει τη σύσταση, την πιθανή

νόθευση με φαρμακευτικές ουσίες και το κόστος σε 91 τέτοια σκευάσματα που διατίθενται στις ΗΠΑ με τιμή από 3 έως 18 δολάρια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 81% (74) των σκευασμάτων περιείχε ποσότητα αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 ή ανάλογες ουσίες, δηλαδή γνωστά φάρμακα βελτίωσης της στύσης.

Συγκεκριμένα περιείχαν ταδαλαφίλη ή/και σιλδεναφίλη, και μάλιστα σε 18 από αυτά σε ποσότητες έως και 110% μεγαλύτερες από τη μέγιστη επιτρεπόμενη δόση! Ωστόσο κανένα από τα σκευάσματα δεν ανέγραφε ότι τις περιείχε.

Επιπλέον, διαπιστώθηκαν ψευδή στοιχεία και ελλείψεις στις πληροφορίες που αναγράφονταν στα σκευάσματα – π.χ., αν και οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 έχουν απόλυτη αντένδειξη συγχορήγησης με νιτρώδη, τα 14 στα 58 «φυσικά» ή «φυτικά» προϊόντα δεν το ανέγραφαν.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η αγορά είναι γεμάτη πλαστά σκευάσματα, αφού κανένα φυσικό ή φυτικό σκεύασμα δεν έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι είναι αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας;

Το πρώτο βήμα για έναν άνδρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη στύση είναι να επισκεφτεί έναν ειδικό γιατρό, ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια του προβλήματος. Στη συνέχεια, ανάλογα με την κλινική εκτίμηση και τις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενούς, ο γιατρός θα προτείνει την καταλληλότερη θεραπευτική στρατηγική, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση αναστολέων της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5.

Ωστόσο ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει πώς λειτουργεί το φάρμακο, τι να περιμένει από αυτό, να γνωρίζει τις πιθανές παρενέργειες και κυρίως τις αντενδείξεις. Για όλους αυτούς τους λόγους η κατάλληλη θεραπεία πρέπει να προτείνεται πάντα από ειδικό γιατρό. Δυστυχώς, η παραπάνω μελέτη επιβεβαιώνει ανάλογα αποτελέσματα παλαιότερων μελετών και εγείρει σημαντικές ανησυχίες για τη χρήση φυτικών σκευασμάτων για τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας.

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι ψυχολόγος Υγείας, επιστημονική συνεργάτιδα του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

TA NEA

Keywords
Τυχαία Θέματα