Το ταμείο αλληλοβοήθειας τραπεζών ελέγχεται από το υπουργείο Εργασίας

14:35 22/11/2013 - Πηγή: TNSite
Ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης ενημέρωσε εγγράφως τη Βουλή, για το περιεχόμενο και τις προτάσεις της αναλογιστικής μελέτης του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Προσωπικού Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας και άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ).

Η αναλογιστική μελέτη του Ταμείου προτείνει μείωση των συντάξεων κατά 60% υφιστάμενων και μελλοντικών

συνταξιούχων, τετραπλασιασμό του ασφαλίστρου ή και συνδυασμό των δύο μέτρων και ακόμη τη διερεύνηση ένταξης του Ταμείου σε άλλο φορέα, με όσο το δυνατόν ευνοϊκότερους όρους.

Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκε στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου μετά από ερώτηση του βουλευτή Πάρι Μουτσινά (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές) για το μέλλον του Ταμείου και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

Η οικονομική κατάσταση

Ως προς την οικονομική κατάσταση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, ο υπουργός Εργασίας διευκρινίζει ότι τα στοιχεία προέρχονται από την έγγραφη ενημέρωση του Ταμείου και δείχνουν ότι το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ σήμερα διαθέτει κεφάλαια με τρέχουσες αξίες περίπου 220 εκατομμύρια. Η τρέχουσα διάρθρωση κεφαλαίων έχει ως εξής:

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (τρέχουσα αξία): 30.804.335 ευρώ.Αμοιβαία κεφάλαια (τρέχουσα αξία): 80.763.644,63.Μετοχές εσωτερικού (τρέχουσα αξία): 9.948.826,99 ευρώ.Καταθέσεις προθεσμίας (ταμειακά διαθέσιμα): 99.800.000 ευρώ.Ομόλογα τραπεζών: 175.000 ευρώ.Ως προς τους λόγους που επιδείνωσαν την κατάσταση του Ταμείου, γίνεται επίκληση σε έγγραφη ενημέρωση του Ταμείου στην οποία αναφέρεται ότι αυτοί είναι:Τα προγράμματα εθελούσιων αποχωρήσεων των Τραπεζών από το 1998 και μετά, χωρίς το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να έχει αποζημιωθεί γι΄ αυτό από τις Τράπεζες ενώ αυτό προβλέπεται από το 2005 και εφεξής από τους Ν. 3371/2005 και Ν. 3620/2007.Το γεγονός ότι σύμφωνα με το Ν. 3371/2005 (αλλά και πριν από τον εν λόγω νόμο, δηλαδή από το 1998) σταμάτησαν οι τράπεζες να ασφαλίζουν στο Ταμείο νέους εργαζόμενους με αποτέλεσμα σήμερα το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ να έχει περίπου 6.200 ασφαλισμένους και περίπου 5.500 συνταξιούχους).Η εισφοροδιαφυγή η οποία έχει αντιμετωπισθεί σε βάρος του Ταμείου από αρκετές Τράπεζες.Η κατάρρευση όλων των επενδυτικών επιλογών του Ταμείου, λόγω της οικονομικής κρίσης.Οι ευνοϊκές καταστατικές διατάξεις που ισχύουν στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.Η αναλογιστική μελέτη

Οι Διοικήσεις του Ταμείου παρακολουθούν διαχρονικά τους δείκτες βιωσιμότητας του Ταμείου με εκπόνηση των απαραίτητων αναλογιστικών μελετών. Οι εν λόγω μελέτες εμφανίζουν αναλογιστικά ελλείμματα ανάλογα με το σενάριο, τα οποία κυμαίνονται από 450 εκατομμύρια ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ.

Η πρόσφατη αναλογιστική μελέτη του Ταμείου του έτους 2011 εμφανίζει αναλογιστικό έλλειμμα και όχι ταμειακό και προτείνει:

Μείωση των συντάξεων κατά 60% υφιστάμενων και μελλοντικών.Αύξηση ασφαλίστρου (τετραπλασιασμό) ήΣυνδυασμό των ανωτέρω.Προτείνει επίσης τη διερεύνηση ένταξης του Ταμείου σε άλλο φορέα με όσο το δυνατόν ευνοϊκότερους όρους.«Σύμφωνα επομένως με το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, το Ταμείο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ταμειακής ρευστότητας αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να καταβάλλει κανονικά τις συντάξεις για μια περίπου δεκαετία, υπό τις παρούσες συνθήκες χωρίς τη λήψη περαιτέρω μέτρων», αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Βρούτση.

Ωστόσο γίνεται γνωστό ότι η Γενική Συνέλευση των μελών του Ταμείου, τον Οκτώβριο του 2013 αποφάσισε για το μέλλον του Ταμείου αρχικώς:

Να επεξεργαστεί το σενάριο της αυτόνομης πορείες του Ταμείου (με άμεση εξυγίανση των καταστατικών διατάξεων) και παράλληλη μείωση των βοηθημάτων στο ύψος που ορίζει η τελευταία αναλογιστική μελέτη του Ταμείου.Παράλληλα να εκπονήσει επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη με τα σημερινά ισχύοντα στο Ταμείο (τα εξελισσόμενα προγράμματα εθελούσιων αποχωρήσεων κλπ) ώστε να αξιολογηθούν εκ νέου οι δείκτες βιωσιμότητας του Ταμείου.Στην περίπτωση που τα μέτρα που θα ληφθούν δεν διασφαλίζουν και δεν βελτιώνουν σοβαρά την οικονομική κατάσταση του Ταμείου, κλπ, θα εξετασθεί η δυνατότητα της ένταξής του στο ΕΤΕΑ.

NewsBeast

Keywords
Τυχαία Θέματα