SOS για τον ιό του Νείλου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Κόκκινος» συναγερμός σε 34 δήμους που βρίσκονται στο έλεος του φονικού κουνουπιούSOS για τον ιό του ΝείλουΤετάρτη, Αύγουστος 28, 2019 - 15:40

❱❱ Στους 10 οι νεκροί της σεζόν στην Ελλάδα και ενώ έχουν καταγραφεί 96 κρούσματα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για 13.500!

Από τη
Μαρία Μεϊμάρη

Μακραίνει μέρα με τη μέρα ο «μαύρος» κατάλογος των θυμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, καθώς μέχρι στιγμής 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ από την αρχή της επιδημιολογικής σεζόν έχουν καταγραφεί

96 κρούσματα!

Οι ειδικοί, οι οποίοι εφιστούν και φέτος την προσοχή των πολιτών, εκτιμούν ότι τα συνολικά κρούσματα λοίμωξης από τον ιό είναι πολύ περισσότερα και, συγκεκριμένα, ότι φτάνουν τα 13.500!

Ωστόσο, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός, καθώς τα άτομα τα οποία μολύνονται σε αρκετές περιπτώσεις δεν εκδηλώνουν τη λοίμωξη με συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σύμφωνα με τα οποία σε καθένα κρούσμα λοίμωξης από το ιό με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί.

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη γεωγραφική διασπορά του ιού, καθώς από αυτά προκύπτει ότι ολοένα περισσότερες περιοχές προστίθενται στον «μολυσματικό χάρτη» της χώρας!

Έως προχθές είχαν καταγραφεί κρούσματα σε 14 περιφερειακές ενότητες στη Στερεά Ελλάδα, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας επικαιροποίησε τις περιοχές που επηρεάζονται, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ανέρχονται σε 34 και, όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Η περιφερειακή ενότητα με τους περισσότερους δήμους που βρίσκονται στον μολυσματικό κλοιό των κουνουπιών είναι εκείνη της Λάρισας, με έξι δήμους στο «κόκκινο» σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου.

Ακολουθούν η Ανατολική Αττική με πέντε επηρεαζόμενες περιοχές και οι Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Καρδίτσας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης με τρεις επηρεαζόμενες περιοχές καθεμία. Ειδικότερα, τα περισσότερα μολυσμένα κουνούπια εντοπίζονται στους παρακάτω δήμους:

 Τοπείρου, Αβδήρων και Ξάνθης (Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης).

 Νέστου, Θάσου, Καβάλας (Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας).

 Ιάσμου, Αρριανών, Μαρώνειας - Σαπών (Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης).

 Δήμος Σουφλίου (Περιφερειακή Ενότητα Εβρου).

 Σοφάδων, Καρδίτσας, Παλαμά (Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας).

 Λαρισαίων, Τυρνάβου, Κιλελέρ, Τεμπών, Αγιάς, Φαρσάλων (Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας).

 Τρικκαίων (Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων).

 Σπάτων - Αρτέμιδος, Μαρκοπούλου - Μεσογαίας, Παλλήνης, Ραφήνας - Πικερμίου, Παιανίας (Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής).

 Πέλλας (Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας).

 Κατερίνης, Πύδνας - Κολινδρού (Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας).

 Κορδελιού - Ευόσμου, Χαλκηδόνας, Λαγκαδά (Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης).

 Βέροιας (Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας).

 Νέας Προποντίδας (Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής).

 Ηράκλειας (Περιφερειακή Ενότητα Σερρών).

Τα συμπτώματα και οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων, «κοινών» κουνουπιών.

Στην ήπια μορφή της νόσου οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα όπως πυρετός, πονοκέφαλος, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις, ενώ επίσης μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (ναυτία, εμετοί, διάρροιες, ανορεξία, κοιλιακός πόνος), που συνήθως υποχωρούν σε τρεις έως έξι ημέρες.

Στη σοβαρή μορφή της νόσου, που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες, ενώ μπορεί να αφήσουν μακροχρόνια υπολειπόμενα νευρολογικά ελλείμματα ή διαταραχές.

Η σοβαρή μορφή της νόσου μπορεί να πλήξει ανθρώπους κάθε ηλικίας, ωστόσο πιο ευάλωτα είναι τα άτομα άνω των 50, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και γενικά τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα