To shopping φέρνει την ευτυχία

ΡΕΠΟΡΤΑΖTo shopping φέρνει την ευτυχίαΠέμπτη, Ιούνιος 25, 2015 - 19:28

Πείραμα έδειξε ότι τα χρήματα λειτουργούν πιο τονωτικά από τις γεμάτες τσάντες

Ο όρος shopping therapy χάνει έδαφος έναντι του... money therapy, αφού, σύμφωνα με νέα έρευνα, η χρηματική ανταμοιβή λειτουργεί μακράν πιο τονωτικά από τα ψώνια, γιατί δίνει ικανοποίηση χωρίς να δημιουργεί τύψεις.
Ο δρ Πολ Ζακ και οι συνεργάτες του στο Κέντρο Νευροοικονομικών Σπουδών των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα

ότι τα ψώνια δεν φέρνουν την ευτυχία, ύστερα από πείραμα που πραγματοποίησαν με εθελοντές που έκαναν ψώνια και στους οποίους στη συνέχεια δόθηκαν μετρητά ή σοκολάτες. Μέτρησαν τις εγκεφαλικές αντιδράσεις τους και διαπίστωσαν ότι η οξυτοκίνη έπιανε «κόκκινο» με το μετρητό.

«Δώσαμε στους εθελοντές τη δυνατότητα να κάνουν shopping και στη συνέχεια σε κάποιους προσφέραμε σοκολάτα, ενώ σε άλλους χρήματα (40 δολάρια)» εξήγησε ο νευροοικονομολόγος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. «Πήραμε αίμα πριν και αφού οι εθελοντές πήγαν για ψώνια ή έφαγαν ένα κομμάτι σοκολάτα ή πήραν μια οικονομική ανταμοιβή. Διαπιστώσαμε ότι η οικονομική ανταμοιβή αύξησε την οξυτοκίνη, την ουσία που πρωταγωνιστεί στην αγάπη και στο δέσιμο. Αυτό που μας εξέπληξε ήταν ότι όσοι πήγαν για ψώνια δεν έδειξαν τελικά να βιώνουν κάποια απόλαυση» αποκαλύπτει ο ειδικός και εξηγεί: «Οταν ψωνίζεις είσαι σε κατάσταση στρες, είτε επειδή σε πιέζει ο χρόνος είτε επειδή δεν πρέπει να υπερβείς έναν συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Οπότε δεν έχει και τόση πλάκα. Η οικονομική επιβράβευση δεν είχε όλες αυτές τις δυσκολίες, οπότε ανέβασε περισσότερο τη διάθεση».

Ο δρ Ζακ, ιδρυτής του Κέντρου Νευροοικονομικών Σπουδών, στο οποίο μελετάται η νευροφυσιολογία των οικονομικών αποφάσεων, αναγνώρισε ωστόσο ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εθισμένοι στο shopping. Η συμβουλή του ειδικού στους ανθρώπους που πέφτουν συχνά στην παγίδα του shopping therapy είναι να εφαρμόσουν την τακτική της αναμονής. «Δώστε χρόνο στον εγκέφαλό σας να πάρει το πάνω χέρι, διότι είναι πιο αργός από το συναίσθημα. Ειδικά αν θέλετε να κάνετε μια μεγάλη αγορά, αφήστε την για την επόμενη μέρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα