Άλλο κακό μας βρήκε! Η ύπουλη ασθένεια Καβασάκι συνδέεται με τον covid-19

15:47 8/5/2020 - Πηγή: Espresso

Σύνδεση του κορονοϊού με τη νόσο Καβασάκι βλέπει ο καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος, πρόεδρος του τμήματος Παιδιατρικής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, με αφορμή τα δύο παιδιά που νοσηλεύονται με σύνδρομο Καβασάκι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στο νοσοκομείο «Αττικόν».

«Ο

SARS-Cov-2 πιστεύω ότι διεγείρει το σύνδρομο Καβασάκι. Δεν ξέρουμε ακόμα πώς συμβαίνει αυτό, όμως η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά στην Αγγλία απασχολεί την επιστημονική κοινότητα» δήλωσε ο καθηγητής στην «Espresso».

Στο παιδάκι που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο έχει γίνει τεστ για τον κορονοϊό, το οποίο βγήκε αρνητικό. Η νόσος Καβασάκι, σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Χρούσο, είναι ένα σπάνιο φλεγμονώδες σύνδρομο, μια αγγειίτιδα που προσβάλλει κυρίως τα στεφανιαία αγγεία.

«Το σύνδρομο αυτό το είχαμε και πριν από την πανδημία του κορονοϊού, δεν είναι καινούργιο και θα το έχουμε και μετά. Κάθε χρόνο, κυρίως τον χειμώνα, έχουμε δύο με τρία περιστατικά στο νοσοκομείο “Αγία Σοφία”, τα οποία όμως αντιμετωπίζονται, γιατί έχουμε φάρμακα. Δεν πρόκειται για μια νόσο μεταδοτική, όπως είναι ο κορονοϊός. Ωστόσο, το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται κάνει τη νόσο διαχειρίσιμη. Ο κορονοϊός, από την πλευρά του, εντοπίζεται κυρίως στους πνεύμονες. Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς ο Covid-19 πυροδοτεί το σύνδρομο Καβασάκι. Το γεγονός ότι στην Αγγλία έχουμε φέτος 18 κρούσματα Καβασάκι σε μικρά παιδιά μάς προβληματίζει. Πρέπει να αυξήθηκε λίγο ο επιπολασμός του συνδρόμου Καβασάκι, λόγω του SARS-Cov-2» λέει ο καθηγητής.

Περιστατικά Καβασάκι σε παιδιά υπήρξαν ακόμη στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στην Ιταλία και την Ισπανία. Μάλιστα, κάποια από αυτά είχαν παράλληλα και κορονοϊό, γεγονός που προκάλεσε τα πρώτα ερωτήματα στην επιστημονική κοινότητα. Παρ’ όλα αυτά ο καθηγητής είναι καθησυχαστικός, καθώς το σύνδρομο Καβασάκι είναι εξαιρετικά σπάνιο και δεν είναι μεταδοτικό.

«Οι γονείς θα πρέπει να εκπαιδεύουν τα παιδιά τους να τηρούν τα μέτρα υγιεινής, δηλαδή να πλένουν συχνά τα χεριά τους, να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους, να κρατούν τις αποστάσεις, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, και με τα πρώτα σύμπτωμα να επικοινωνούν με τον παιδίατρο. Ο κορονοϊός είναι εδώ και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί τώρα που επιστρέφουμε σε μια νέα κανονικότητα» εξηγεί.

Ο κ. Χρούσος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι είμαστε σε μια κατάσταση που ουσιαστικά βλέπουμε «φως στο τούνελ». Ηδη, τα πρώτα φάρμακα έχουν βρεθεί και εκτιμά ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουμε και το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Για τα περιστατικά της νόσου Καβασάκι την περίοδο της πανδημίας έχει τοποθετηθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Οπως αναφέρει, πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια που προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία και ειδικότερα την καρδιά παιδιών κάτω των πέντε ετών. Ωστόσο, τα αίτια αυτής της προσβολής δεν είναι πλήρως κατανοητά.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι προκαλείται από ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού και ίσως εδώ να κρύβεται και ο ρόλος που παίζει ο Covid-19 στη διέγερση του σπάνιου αυτού συνδρόμου. «Πρέπει κάτι να κάνει και να διεγείρει το σύνδρομο Καβασάκι» είπε ο κ. Χρούσος.

Υπάρχουν έρευνες που περιγράφουν μια σχέση ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων και του συνδρόμου Καβασάκι, σε ποσοστό από το 9% ως και το 42% των ασθενών. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό περισσότερες από τέσσερις ημέρες, εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα, πονοκέφαλο, πονόλαιμο και πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα