Ανοσοθεραπεία κατά του μελανώματος

ΥΓΕΙΑΑνοσοθεραπεία κατά του μελανώματοςΤετάρτη, Δεκέμβριος 23, 2015 - 13:35

Εγκρίθηκε η πρώτη ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος

Προ των πυλών βρίσκεται η πρώτη ανοσοθεραπεία κατά του μελανώματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρήση του φαρμάκου T-VEC, το οποίο ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του μεταστατικού μελανώματος και έχει καταγράψει σημαντικά αποτελέσματα στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά τη διάρκεια των τελικών κλινικών δοκιμών.

Το T-VEC (talimogene laherparepvec) προέρχεται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV-1),

ο οποίος έχει υποβληθεί σε γενετική επεξεργασία. Με αυτόν τον τρόπο ο HSV-1 απέκτησε την ικανότητα να αναπαράγεται στο εσωτερικό των κυττάρων του μελανώματος και να παράγει τον παράγοντα διέγερσης αποικιών των κοκκιοκυττάρων μακροφάγων (GM-CSF), ο οποίος ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το φάρμακο χορηγείται σε ενέσιμη μορφή και δρα με δύο διαφορετικούς τρόπους. Από τη μία, επιτίθεται στα κύτταρα του μελανώματος, οδηγώντας τα στον θάνατο, και, από την άλλη, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας ανοσοαπόκριση κατά του μελανώματος η οποία διαρκεί στον χρόνο. Στην ουσία μαθαίνει στο ανοσοποιητικό σύστημα τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να καταστρέψει τα ασθενή κύτταρα και το στρέφει εναντίον του μελανώματος.

Μεταστάσεις

Προορίζεται για ασθενείς στους οποίους το μελάνωμα έχει κάνει μεταστάσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση για να φέρει το φάρμακο σημαντική βελτίωση είναι οι ασθενείς να μην υποφέρουν από άλλη ασθένεια στα οστά, στον εγκέφαλο, στα πνευμόνια και τα σπλάχνα γενικότερα.
Αν η διάγνωση του μελανώματος γίνει εγκαίρως, πριν δηλαδή προλάβει να δώσει μεταστάσεις, τότε μπορεί να θεραπευτεί εύκολα μέσω χειρουργικής αφαίρεσής του. Οταν όμως δώσει μεταστάσεις, η αντιμετώπισή του γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η ασθένεια είναι ιδιαίτερα επιθετική και πολύπλοκη. Το νέο φάρμακο ανοίγει τον δρόμο για μια νέα κατηγορία φαρμάκων, η οποία θα δώσει καινούργιες επιλογές στους ασθενείς.

Η έγκριση του T-VEC από την Κομισιόν επιτρέπει τη χρήση του στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, θα λάβουν ανάλογες αποφάσεις, βασιζόμενες στην απόφαση της Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα