Αρχιμανδρίτης «θιασάρχης»!

SHOWBIZΑρχιμανδρίτης «θιασάρχης»!Πέμπτη, Μάρτιος 28, 2019 - 16:39

❱❱ Ο πατέρας Δανιήλ, που ιερουργεί στον Αγιο Γεώργιο Νέας Ιωνίας, έφτιαξε θεατρική ομάδα και σκηνοθετεί ο ίδιος τα έργα

Από τον
Θάνο Μακρογαμβράκη

Οι νέοι στην ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας Αττικής, όπου ιερουργεί ο αρχιμανδρίτης Δανιήλ Γκαμουλάκος, τον αγαπούν και τον σέβονται για τα μαθήματα ζωής που τους διδάσκει.

Παράλληλα τον θεωρούν πρότυπο και εμπνευστή της πετυχημένης θεατρικής ομάδας που έχουν δημιουργήσει, με τον ιερωμένο στον ρόλο του σκηνοθέτη.

Πριν από

λίγες ημέρες γιόρτασαν όλοι μαζί τα πέντε χρόνια ίδρυσης του θεατρικού τους εργαστηρίου, που φέρει το όνομα «Καμεράνο», στη μνήμη του Ιταλού αρχιτέκτονα ο οποίος έχτισε το θέατρο της Σμύρνης το 1862.

Το σκηνικό

«Τον εορτασμό τον κάναμε με την πρεμιέρα του όγδοου κατά σειράν έργου που ανεβάζουμε, με τίτλο “Κοινός Λόγος”, της Ελλης Παπαδημητρίου, η θεατρική μορφή του οποίου οφείλεται στον σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο που μας παραχώρησε τα δικαιώματα» αναφέρει στην «Espresso» ο δραστήριος αρχιμανδρίτης, ο οποίος φωτογραφήθηκε με τις πρωταγωνίστριες και όλη την ομάδα του έργου μπροστά από το σκηνικό που έχει στηθεί στο αμφιθέατρο του 3ου Ενιαίου Λυκείου και ΙΕΚ Νέας Ιωνίας.


Ο αρχιμανδρίτης με τις πρωταγωνίστριες της παράστασης «Κοινός Λόγος» (φωτό: Βαγγέλης Μασιάς)

Η πετυχημένη θεατρική ομάδα με τον π. Δανιήλ στο τιμόνι συμπλήρωσε φέτος πέντε χρόνια συνεχόμενης δραστηριότητας, μέσα στα οποία έχει ανεβάσει οκτώ θεατρικά έργα.

«Οι αριθμοί δικαιώνουν την προσπάθεια κυρίως των παιδιών από 17 έως 30 ετών που συμμετέχουν, αφού χωρίς αυτά δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα. Συνολικά τις 65 παραστάσεις έχουν παρακολουθήσει τουλάχιστον 20.000 θεατές, ενώ στη σκηνή έχουν ανέβει 94 ερασιτέχνες ηθοποιοί, όλα παιδιά της ενορίας μας, τα οποία έχουν εργαστεί με απόλυτο σεβασμό και αγάπη για το θέατρο. Παιδιά που βρίσκουν τον χρόνο να κάνουν κανονικά πρόβα, ανάμεσα στις σπουδές και τις εργασίες τους. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, όμως, αν δεν είχαμε στο πλευρό μας τον μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, ο οποίος δέχτηκε με χαρά να δημιουργήσουμε την ομάδα αυτή. Με την παρουσία του στις πρεμιέρες μάς χαρίζει απλόχερα την αγάπη του, με αποτέλεσμα τα παιδιά να παίρνουν δύναμη για να συνεχίσουν».


Ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ

Ο «Κοινός Λόγος» είναι ένα θεατρικό οδοιπορικό στην πολυτάραχη ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα. Μια παράσταση βασισμένη σε γυναικείες αφηγήσεις που μεταφέρουν το κοινό από τον Πόντο ως τη Σμύρνη του 1922 κι από εκεί στην Ελλάδα της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου, καταγραμμένες από την Ελλη Παπαδημητρίου.

«Το έργο για όλους εμάς είναι συμβολικό, αφού καθεμιά από τις πρωταγωνίστριες της ζωής αποτελεί τον κάθε χρόνο πορείας του θεατρικού εργαστηρίου μας. Ενα σπουδαίο έργο, που μοιάζει με αντίδωρο μνήμης, καθώς βοηθά τον θεατή να συλλογιστεί τα πάθη -ξεριζωμούς, πείνα, θανάτους- που πέρασαν οι άνθρωποι αυτοί με κουράγιο και αξιοπρέπεια. Φέτος μας κάλεσαν να παίξουμε και στη Γερμανία, όπου θα πάμε τον Μάιο σε τρεις ελληνορθόδοξες κοινότητες» λέει.

----

Η «Φαύστα» του Μποστ και η αυθεντική «Ωραία μου Κυρία» που ανέβασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το 2015 το θεατρικό εργαστήρι ανέβασε με ανέλπιστη επιτυχία την κωμωδία «Φαύστα» του Μποστ. «Για την παράσταση είχαμε την τιμή και τη χαρά να μας συμβουλέψουν οι πρωτότυποι καλλιτέχνες της “Φαύστας”, όπως ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Θανάσης Παπαγεωργίου, που παραχώρησε τα δικαιώματα του έργου, η βραβευμένη ηθοποιός Λήδα Πρωτοψάλτη, η Ζηνοβία Κανελλοπούλου, ο Κώστας Μποσταντζόγλου και ο μουσικοσυνθέτης Βασίλης Δημητρίου, που μας παραχώρησε την πρωτότυπη μουσική του έργου» λέει ο πατέρας Δανιήλ.


Από το ανέβασμα της «Φαύστας» του Μποστ

Το 2016 ο θίασος συμμετείχε στον 30ό Πανελλήνιο διαγωνισμό Ερασιτεχνικών Θιάσων του Δήμου Ζωγράφου με το έργο «Η Νύφη - Μαρίτσα πρόσφυγγα» και η Κατερίνα Χοβαρδά απέσπασε το βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου ανάμεσα σε 11 διαγωνιζόμενες θεατρικές ομάδες.

Θρίαμβος

Το 2017 η πετυχημένη ομάδα παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία και για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αυθεντικό μιούζικαλ του Broadway «Ωραία μου Κυρία» των Lerner και Loewe, που βασίζεται στο έργο «Πυγμαλίων» του Μπέρναρντ Σο. Μια παράσταση με 21 ηθοποιούς, πάνω από 60 κοστούμια, γεμάτη μουσική, τραγούδι και χορό, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 3.000 θεατές.

«Μετά από πρόσκληση της Μητροπόλεως και του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ ανεβάσαμε την 28η Οκτωβρίου 2017 το μουσικοθεατρικό επετειακό αφιέρωμα για το Επος του '40 “Οσα βαστούσε η καρδιά... τα έγραψα.. να ξέρεις!” σε δική μας επιμέλεια και στήσιμο, σε συγγραφή κειμένων Ευαγγελίας Μαρούδη» αναφέρει ο αρχιμανδρίτης.


Ολος ο θίασος της παράστασης «Ποια Ελένη;»

Αλλη μια μεγάλη στιγμή ήταν τον χειμώνα του 2018, όταν σε σκηνοθεσία του πατέρα Δανιήλ ανέβηκε η μουσικοχορευτική παράσταση των Ρέππα - Παπαθανασίου «Ποια Ελένη;» σε μουσική και στίχους Αφροδίτης Μάνου, με 40 ηθοποιούς, πάνω από 100 κοστούμια, πολύ χορό και τραγούδι, που μάγεψε μικρούς και μεγάλους και προσέλκυσε πάνω από 3.000 θεατές.

----

Από χορευτής της Δόρας Στράτου σκηνογράφος και ενδυματολόγος

Στο θεατρικό έργο «Κοινός Λόγος» ο αρχιμανδρίτης Δανιήλ Γκαμουλάκος εκτός από τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει και χρέη ενδυματολόγου, ενώ υπογράφει και την επιμέλεια κίνησης των πρωταγωνιστριών.

«Η αλήθεια είναι πως πριν αφιερωθώ για πάντα στον δρόμο του Θεού, τον οποίον ήθελα να ακολουθήσω από μικρό παιδί, υπήρξα για τουλάχιστον μία δεκαετία χορευτής παραδοσιακών χορών στη σχολή της Δόρας Στράτου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γνωρίζω πολλά από τα μυστικά μιας πετυχημένης παράστασης και να τα υιοθετήσω αργότερα, αφού θυμήθηκα πολλά από αυτά που είχα διδαχτεί την εποχή που χορεύαμε με το συγκρότημα. Ετσι, τα παιδιά μού έδειξαν απόλυτη εμπιστοσύνη από το πρώτο κιόλας θεατρικό μας έργο το 2014, όταν ανεβάσαμε τη “Μοναξιά”, που πραγματεύεται μέσω της δραματικοποιημένης ποίησης την ηθική, κοινωνική, οικονομική και βιολογική μοναξιά του ατόμου. Ακόμα θυμάμαι το άγχος που είχαν και την αγωνία την ημέρα της πρεμιέρας, κάτι που εξακολουθούν να έχουν βέβαια, αλλά τώρα τουλάχιστον το ελέγχουν» λέει.


Την εποχή που ήταν χορευτής στη σχολή της Δόρας Στράτου

Εκτός όλων των άλλων, ο δραστήριος ιερωμένος αναλαμβάνει και την κατασκευή των σκηνικών: «Στο πλευρό μας έχουμε πολλούς ενορίτες που μας βοηθάνε αρκετά σε ό,τι ζητήσουμε. Σχεδιάζω σκηνικά και κοστούμια, και από κει και πέρα είτε τα φτιάχνουμε μόνοι μας, είτε υπάρχουν άτομα που μας βοηθάνε απλόχερα.

Συνολικά έχουμε δημιουργήσει 398 κουστούμια, ενώ έχουμε χρησιμοποιήσει πάνω από 1.000 αξεσουάρ. Προσπαθούμε το τελικό αποτέλεσμα να είναι όσο πιο επαγγελματικό γίνεται. Γι' αυτό ευχαριστώ όλους όσοι κάνουν κάθε φορά το όνειρό μας πραγματικότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα