Χαμός με το κίνημα «Κανένα παιδί με μάσκα»

Παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκάλεσε η έκταση που έλαβαν οι αναρτήσεις στο facebook μιας ομάδας που τιτλοφορείται «Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο» και επιχειρεί να στήσει σκηνικό αντίδρασης στα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, παρά τις παραινέσεις ειδικών επιστημόνων και πολλών παιδιάτρων.

Η ευάριθμη ομάδα γονέων, που φαίνεται ότι έχουν διαφορετική άποψη, δημιουργήθηκε

την Τρίτη, μόλις λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου με καθολική συμμετοχή των μαθητών και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας, όπως πρότειναν οι ειδικοί στην κυβέρνηση, και μέσα σε λίγες ώρες ξεπέρασε τα 15.000 μέλη. Μάλιστα, οι διαχειριστές είχαν δημιουργήσει σχετικό ψήφισμα σε διαδικτυακή πλατφόρμα, το οποίο έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής 1.160 άτομα.

Ωστόσο, η σελίδα κατέβηκε ύστερα από παρέμβαση στη διαχειρίστρια εταιρία του facebook, ενώ έχει σχηματιστεί δικογραφία για τους διαχειριστές του γκρουπ καθώς και για όσους προκύψει ότι έχουν εκφράσει θέσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την υγεία των ανηλίκων που βρίσκονται υπό την επίβλεψή τους. Θερμοί υποστηρικτές του γκρουπ εμφανίζονταν κατά κύριο λόγο γονείς, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο με μάσκα, σε μια στιγμή που τα κρούσματα του Covid-19 στη χώρα αυξάνονται δραματικά.

Μεταξύ άλλων, υπήρχαν κάποιοι οι οποίοι υποστήριζαν ότι προτιμούν το παιδί τους να μην πάει καθόλου στο σχολείο και να χάσει τη χρονιά, ενώ άλλοι πάλι υπόσχονταν στα τέκνα τους ως δώρο μια σοκολάτα για κάθε… μάσκα άλλου παιδιού που θα φέρνουν στο σπίτι ως «λάφυρο»! Τα προφίλ όσων βρέθηκαν να στηρίζουν το γκρουπ παραπέμπουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και σε αυτά επικρατεί οργή κατά του μέτρου χρήσης μάσκας, καθώς επικαλούνται κινδύνους για «αιφνίδιο θάνατο μαθητών» λόγω έλλειψης οξυγόνου, μια διαπίστωση που ωστόσο έχει καταρριφθεί από πολλούς επιστήμονες.

Στα κοινωνικά δίκτυα έχει ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στους «νομοταγείς» και τους «αντάρτες». Πάντως, παρά το κατέβασμα της πρώτης σελίδας, έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο αρκετές άλλες με την ίδια άποψη για τα παιδιά και τις μάσκες στα σχολεία. Παράλληλα και από την Κύπρο εμφανίστηκε σελίδα με τίτλο «ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΥΠΡΟΣ». Η συγκεκριμένη είναι ιδιωτική ομάδα που δεν μπορεί να την επισκεφτεί όποιος δεν είναι μέλος και έως χθες το απόγευμα αριθμούσε 26.400 μέλη!

Πριν από μία εβδομάδα, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών «υλικό αναρτήσεων στο διαδίκτυο προς ενημέρωση και ποινική αξιολόγηση. Στις αναρτήσεις γίνονται αναφορές σε μη εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού.

Το υπουργείο επιβάλλει μέτρα προστασίας και στο νηπιαγωγείο, που θα πληρώσουν οι οικογένειες

Σε τίποτα δεν θα θυμίζει τις προηγούμενες η φετινή σχολική χρονιά, που αρχίζει στις 7 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, καθώς παιδιά και εκπαιδευτικοί καλούνται με την επιστροφή τους στα σχολεία να προσαρμοστούν στα νέα μέτρα που κρίθηκαν απαραίτητα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Το κουδούνι θα χτυπήσει υπό τη σκιά της πανδημίας, με νέα ειδικά μέτρα, νέο πλαίσιο για τις απουσίες και με τη μάσκα να κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητα μαθητών και καθηγητών. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, έκανε λόγο για προσαρμογή στα νέα δεδομένα και υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους μαθητές ακόμα και από το νηπιαγωγείο όπως πρότεινε η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου, ωστόσο τα οριστικά μέτρα προστασίας αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα.

Μάλιστα, η υπουργός ανέφερε ότι οι μαθητές θα έχουν διαφορετικά διαλείμματα, προκειμένου να μην αναμειγνύονται τα τμήματα, ενώ ο καθαρισμός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα γίνεται τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και μετά το πέρας τους. Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ θα εκδώσει νέες ειδικές οδηγίες για τη χρήση μάσκας, ενώ θα υπάρξει και ειδικό πλαίσιο για τις δικαιολογημένες απουσίες, σε περίπτωση που κάποιος μαθητής νοσήσει.

Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η προμήθεια της μάσκας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς βαρύνει τον καθέναν ξεχωριστά, όπως δήλωσε η κυρία Κεραμέως. Το αποτέλεσμα είναι ότι το κόστος αγοράς της προστατευτικής μάσκας θα επιβαρύνει αποκλειστικά την εκάστοτε οικογένεια, που καλείται να διαχειριστεί και αυτό, εκτός όλων των υπόλοιπων εξόδων για την προετοιμασία του μαθητή για το σχολείο.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμοξιολόγων και μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων για τον κορονοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο είδος της μάσκας που προτείνουν οι ειδικοί για τους μαθητές. Ειδικότερα, συμβούλευσε τους γονείς να προμηθευτούν για τα παιδιά τους βαμβακερές μάσκες, τις οποίες θα πρέπει να πλένουν καθημερινά, ενώ τόνισε πως η καλύτερη επιλογή είναι το φαρμακείο και όχι άλλα καταστήματα, προκειμένου να είναι σίγουροι για την ασφάλεια των παιδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα