Εφτιαξε χαρτί από τα περιττώματα κατσίκας!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕφτιαξε χαρτί από τα περιττώματα κατσίκας!Τρίτη, Μάρτιος 27, 2018 - 14:05

❱❱ Η εικόνα μιας ανέμελης κατσίκας που μασουλούσε με την ησυχία της χορτάρι σε ένα λιβάδι της Κρήτης έδωσε σε έναν Γερμανό χημικό που παραθέριζε το περασμένο καλοκαίρι στο ελληνικό νησί μια πρωτότυπη ιδέα

: να αξιοποιήσει τα περιττώματά της όχι ως φυσικό λίπασμα, αλλά για να φτιάξει χαρτί!

Ο καθηγητής στη σχολή Χημείας του πανεπιστημίου της Βιένης Αλεξάντερ

Μπίσμαρκ (μικρή φωτό) παρουσίασε σε συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ μια νέα, φιλική προς το περιβάλλον μέθοδο παραγωγής χαρτιού, με την οποία ανακυκλώνονται ως πρώτη ύλη τα ζωικά περιττώματα αντί για την ξυλεία των δέντρων.

Η κοπριά αποτελεί σημαντική πηγή κυτταρίνης (βασικό συστατικό των φυτικών κυττάρων), με αποτέλεσμα η νέα μέθοδος να μπορεί να αξιοποιηθεί κυρίως σε χώρες που δεν έχουν αρκετή ξυλεία (ή αρνούνται να κόψουν δέντρα), αλλά διαθέτουν πολλά ζώα. Η ανακύκλωση της κοπριάς, ώστε να μετατραπεί σε προϊόντα χαρτιού, μπορεί να αποτελέσει ένα φτηνό και «πράσινο» τρόπο για να ξεφορτωθεί κανείς τα ζωικά απόβλητα, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Αυτό που βγαίνει στο τέλος από το ζώο είναι εν μέρει χωνεμένη φυτική ύλη, συνεπώς πρέπει να περιέχει πολλή κυτταρίνη» εξήγησε ο Μπίσμαρκ. Σύμφωνα με τον Γερμανό χημικό, αναλόγως του ζώου, έως το 40% της κοπριάς αποτελείται από κυτταρίνη, η οποία είναι εύκολο να απομονωθεί. Η επεξεργασία της κυτταρίνης για να γίνει χαρτοπολτός απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια και λιγότερες χημικές ουσίες απ' ό,τι όταν χρησιμοποιείται το ξύλο ως πρώτη ύλη. Ξεκινώντας με την κοπριά από κατσίκες, που είχαν αποτελέσει την αρχική πηγή έμπνευσης, ο Μπίσμαρκ και οι συνεργάτες του προχώρησαν σταδιακά σε κοπριές από μεγαλύτερα ζώα, όπως άλογα, αγελάδες και ελέφαντες!

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα