Ελ Ντοράντο στο φεγγάρι!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕλ Ντοράντο στο φεγγάρι! Παρασκευή, Μάρτιος 13, 2015 - 17:25

Μπίζνες στη Σελήνη με εξόρυξη χρυσού, σιδήρου και άλλων πλουτοπαραγωγικών στοιχείων ετοιμάζει αμερικανική εταιρία που είναι ήδη πρωτοπόρος στον αγώνα για τη νέα «κατάκτηση» του μόνου φυσικού δορυφόρου της Γης. Η Moon Express με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ ετοιμάζεται να στείλει το πρώτο εμπορικό

ρομποτικό διαστημικό σκάφος της εκεί, εντός του 2016, κάνοντας ακόμη ένα βήμα προς την κατάκτηση του απώτερου σκοπού της που δεν είναι άλλος από τις εξορύξεις.

Η εταιρία πραγματοποίησε τις δοκιμές του διαστημικού σκάφους της με την υποστήριξη ομάδας μηχανικών της NASA, στο πλαίσιο του προγράμματος «Catalyst» της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας για την εκμετάλλευση των πηγών της Σελήνης. Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο και συνιδρυτή της Moon Express, Ναβίν Τζέιν, έχουν υπογραφεί ήδη σχετικές συμφωνίες με τη NASA για τη χρήση της πλατφόρμας εκτόξευσης 36 του ακρωτηρίου Κανάβεραλ.

«Προφανώς η NASA έχει διαθέσει όλη την εξειδίκευση σε ό,τι αφορά την κατάκτηση της Σελήνης και θέλει να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση της σε μια εταιρία όπως η δική μας, που έχει προοπτικές επιτυχίας» δήλωσε ο Τζέιν, ο οποίος είναι επίσης ιδρυτής των εταιριών Internet, Indospace και Intelius. Πιστεύει άλλωστε ότι η Σελήνη διαθέτει σημαντικές ποσότητες πολύτιμων και σπάνιων μετάλλων που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σημαντικές ενεργειακές ελλείψεις στη Γη.

Στους «θησαυρούς» της συγκαταλέγονται ο χρυσός, το κοβάλτιο, η πλατίνα, το παλλάδιο, το βολφράμιο, ο σίδηρος και το ήλιον -3, ένα αέριο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σε αντιδραστήρες σύντηξης για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας χωρίς ραδιενεργά απόβλητα.

«Πήγαμε στη Σελήνη πριν από 50 χρόνια, ωστόσο σήμερα διαθέτουμε καλύτερη τεχνολογία από αυτήν που έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι. Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη επιτρέπει την υλοποίηση πραγμάτων που παλιά θεωρούνταν απίθανα» προσθέτει. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η έναρξη τέτοιων εργασιών στην επιφάνεια της Σελήνης αναμένεται να αργήσει σημαντικά.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα