Εργα τέχνης στον βυθό!

ΚΟΣΜΟΣΕργα τέχνης στον βυθό! Δευτέρα, Ιανουάριος 16, 2017 - 17:58

Το μνημειώδες υποβρύχιο Μουσείο Atlantico (το πρώτο στην Ευρώπη) «άνοιξε» πριν από λίγες μέρες στην Ισπανία

Είναι πρωτότυπο, είναι υπέροχο, μακριά από την πολύβουη... εδαφική ζωή, σε ένα περιβάλλον μυστηριώδες, συγκλονιστικό και 100% υδάτινο.

Το Atlantico είναι το πρώτο υποβρύχιο μουσείο της Ευρώπης, που «άνοιξε» επίσημα πριν από λίγες ημέρες στη θαλάσσια αγκαλιά της Μπάχια ντε λας

Κολοράδας, στη νότια ακτή του νησιού Λανζαρότε, στο σύμπλεγμα των ισπανικών Καναρίων Νησιών.

Αποτελείται από 12 εγκαταστάσεις έργων τέχνης, τοποθετημένων στον βυθό σε βάθος 12 έως 14 μ. Φιλοξενεί πάνω από 300 φιγούρες σε ανθρώπινο μέγεθος, που δημιουργήθηκαν από τον Βρετανό γλύπτη Τζέισον ντε Κάιρς Τέιλορ. Το έργο, που ονομάζεται «Portal», αποτελεί μέρος ενός υποβρύχιου βοτανικού κήπου.



Η συλλογή των γλυπτών έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την κοινωνική αλλαγή, με κάθε κομμάτι του να δημιουργεί έναν τεχνητό ύφαλο που υποστηρίζει και προωθεί τη θαλάσσια ζωή, «με αρχή και τέλος». Μέσω των έργων που παρουσιάζονται, στηλιτεύονται η ανθρώπινη αλαζονεία, ιδιαίτερα του επιχειρηματικού κόσμου, η αδιαφορία, η εγκατάλειψη. Το υποβρύχιο μουσείο μπορεί να προσεγγίσει κάθε επισκέπτης αντί 12 ευρώ, αν είναι αυτοδύτης, ή 8 ευρώ, αν είναι απλά κολυμβητής.

Επείγουσα δράση

Η περιήγηση ξεκινά με 35 φιγούρες να «περπατούν» προς μια πύλη ανοιχτή σε έναν τοίχο 30 μέτρων μήκους και 100 τόνων βάρους. Το έργο ονομάζεται «Διασχίζοντας τον Ρουβίκωνα» και, όπως εξηγεί ο καλλιτέχνης, «στόχο έχει να σηματοδοτήσει το 2017 ως ένα κρίσιμο σημείο, μια υπενθύμιση ότι οι ωκεανοί και το κλίμα του κόσμου μας αλλάζουν και πρέπει να αναλάβουμε επείγουσα δράση πριν είναι πολύ αργά. Ξεχνάμε πως είμαστε όλοι αναπόσπαστο μέρος ενός συστήματος και ζούμε σε βάρος του».



Ενας υπερυψωμένος καθρέφτης που ακολουθεί αντανακλά την κινούμενη επιφάνεια του ωκεανού και κρύβει μικρούς «σταθμούς ζωής», σχεδιασμένους για να προσελκύουν χταπόδια, αχινούς και άλλα θαλάσσια πλάσματα. Το σύνολο των έργων ολοκληρώνεται με την «Ανθρώπινη Δίνη», έναν τεράστιο κύκλο με περισσότερες από 200 φιγούρες όλων των ηλικιών και από όλα τα κοινωνικά στρώματα.



Η δημιουργία του μνημειώδους έργου πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια αυτοδυτών αλλά και κατοίκων της περιοχής. Η τοποθέτηση των πρώτων έργων έγινε τον Φεβρουάριο του 2016 και ήδη παρατηρήθηκε μια αύξηση άνω του 200% της θαλάσσιας βιομάζας. Εκφράζεται η ελπίδα ότι το έργο θα είναι μια ώθηση για την τοπική οικονομία, δημιουργώντας έσοδα για τους τοπικούς φορείς που παρέχουν δυνατότητα καταδύσεων ή προσφέρουν σκάφη για βόλτες στη θάλασσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα