«Φίδι στον κόρφο» της θρόμβωσης!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ«Φίδι στον κόρφο» της θρόμβωσης!Δευτέρα, Ιούνιος 12, 2017 - 15:56

Πρωτεΐνη στο δηλητήριο ερπετού μπορεί να αντικαταστήσει την ασπιρίνη στη θεραπεία της

Το δηλητήριο του φιδιού θα μπορέσει ενδεχομένως να αντικαταστήσει την ασπιρίνη ως αντιθρομβωτική θεραπεία, και μάλιστα χωρίς τις παρενέργειες που έχει το φάρμακο.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα, στα οποία χορηγήθηκε πρωτεΐνη η οποία εντοπίζεται στο αίμα ενός είδους φιδιού που ενδημεί στη νοτιοανατολική Ασία.

Στα τρωκτικά

που ακολούθησαν θεραπεία με αυτή την πρωτεΐνη επιβραδύνθηκε ο σχηματισμός θρόμβων, χωρίς να εμφανίζουν αυξημένη αιμορραγία, παρενέργεια που έχουν πολλά αντιπηκτικά. Οι ερευνητές του National Taiwan University, όπως αναφέρουν στη σχετική δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology», σχεδίασαν, βασισμένοι σε αυτή την πρωτεΐνη του δηλητηρίου του φιδιού, ένα φάρμακο που αλληλεπιδρά με την επιφάνεια των κυττάρων, τα οποία προκαλούν τις θρομβώσεις. Το δηλητήριο του φιδιού Tropidolaemus wagleri περιέχει την πρωτεΐνη trowaglerix, η οποία προσκολλάται στον υποδοχέα GPVI για να εμποδίσει τη θρομβωτική δράση του.

Οι ειδικοί, ωστόσο, επισημαίνουν ότι, για να προχωρήσουν στη δημιουργία νέων, πιο ασφαλών φαρμάκων με το δηλητήριο του φιδιού Tropidolaemus wagleri, θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω πειράματα για να διαπιστωθεί η ασφάλειά του.
«Γενικά, αυτός ο τύπος μορίου δεν μένει για πολύ στο σώμα, οπότε θα πρέπει να επιστρατευτούν μέθοδοι για να επιμηκυνθεί η διάρκεια της δράσης του» επεσήμανε η επικεφαλής της έρευνας δρ Jane Tseng, η οποία προσθέτει ότι θα πρέπει να βελτιωθεί ο σχεδιασμός του σκευάσματος για να εξασφαλιστεί ότι το μόριο θα αλληλεπιδρά μόνο με τον υποδοχέα GPVI και «όχι με άλλες πρωτεΐνες, προκαλώντας ανεπιθύμητες αντιδράσεις».

Παράληψη από το RSS:
Keywords
Τυχαία Θέματα