Η Αργυρώ «δαγκώνει»!

ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ Αργυρώ «δαγκώνει»!Πέμπτη, Ιούλιος 23, 2015 - 16:36

Τα αθώα, αλλά... άγαρμπα παιχνίδια της Αργυρώς, της φώκιας που πλατσουρίζει στα καταγάλανα νερά της Σάμου, έχουν στείλει τον τελευταίο μήνα στο νοσοκομείο περίπου δεκαπέντε λουόμενους που την παρενοχλούν αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων!

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της πολυεθνικής ομάδας, που παρακολουθούν με ενδιαφέρον το παράδοξο γεγονός ότι μια Μonachus monachus επιβιώνει κοντά σε ανθρώπους, ορισμένοι τουρίστες -κυρίως Ελληνες- δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες

σωστής συμπεριφοράς απέναντι στη σχεδόν δύο ετών μεσογειακή φώκια που (παρά τη φιλική διάθεσή της) παραμένει ένα άγριο θηλαστικό, με συνέπεια να υπάρχουν απρόοπτα.

Χαρακτηριστικά, ένας τουρίστας αγνόησε τις προειδοποιήσεις να βγει από τη θάλασσα και όταν η χαριτωμένη Αργυρώ τον πλησίασε, έβαλε «ασπίδα» τη... σύζυγό του, η οποία δέχτηκε δαγκωματιές στις γάμπες και μεταφέρθηκε στα επείγοντα!

Η προσέγγιση

Ο Θοδωρής Τσιμπίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και μέλος της επιστημονικής ομάδας που προσέχει δώδεκα μήνες τον χρόνο την ανήλικη φώκια, εξήγησε στην «Espresso» τι κινδύνους κρύβει η προσέγγιση της Αργυρώς:

«Από την ηλικία των πέντε μηνών τη μάθαμε να είναι αυτάρκης. Προσεγγίζει τους ανθρώπους και δεν είναι περίεργο αυτό, διότι με αυτούς έχει μάθει να ζει και όχι με το είδος της.

»Δεν παύει όμως να είναι άγριο θηλαστικό και όχι κουταβάκι με το οποίο θα παίξουμε!

»Τη Δευτέρα, στην παραλία του Γάγκου, κάποιος αγνόησε τις προειδοποιήσεις μας και επιχείρησε να πλησιάσει τη φώκια ενώ εκείνη κολυμπούσε.

»Το παιχνίδι της Αργυρώς ήταν αθώο για εκείνην, αλλά επικίνδυνο για τον άνδρα, ο οποίος δέχτηκε δαγκωνιά στη γάμπα. Παρόμοιο περιστατικό έγινε και με έναν γιατρό, ο οποίος επίσης δεν έβγαινε από τη θάλασσα, με αποτέλεσμα η φώκια να θελήσει να παίξει μαζί του»!

Ο κ. Τσιμπίδης πρόσθεσε ότι αξίζουν συγχαρητήρια στο δίκτυο εθελοντών της Σάμου με πυρήνα οκτώ-δέκα άτομα που «χειμώνα καλοκαίρι, μέρα και νύχτα, με καύσωνα, βροχή ή χιόνι, δεν έχουν εγκαταλείψει το ζώο και έχουν ξεπεράσει τις 4.000 ώρες φύλαξης»!

Keywords
Τυχαία Θέματα