Η δύναμη της θέλησης

ΡΕΠΟΡΤΑΖΗ δύναμη της θέλησηςΠαρασκευή, Οκτώβριος 23, 2015 - 15:35

Ο παραπληγικός Αντ. Παππάς κάλυψε τρία χλμ. σε ανοιχτή θάλασσα και άφησε πίσω 100 (!) αρτιμελείς συναθλητές του!


Μάθημα ζωής παρέδωσε ένας 31χρονος παραπληγικός με εκτεταμένα κινητικά προβλήματα, αφού κατάφερε αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα τολμούσαν καν να σκεφτούν. Βούτηξε στο νερό χωρίς το αναπηρικό αμαξίδιό του και κολύμπησε μόνο με τη δύναμη των χεριών του, διανύοντας απόσταση τριών χιλιομέτρων

στην ανοιχτή θάλασσα έως τις Σπέτσες! Μάλιστα, άφησε πίσω του περίπου 100... αρτιμελείς συναθλητές του!

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΘΗ ΔΕΛΗΓΙΩΡΓΗ

Ο Αντώνης Παππάς δεν κινεί τίποτε από το ύψος του θώρακα και κάτω. Οχι μόνο τα πόδια του, αλλά ούτε καν τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους μυς. Αιτία, ο τραυματισμός του σε τροχαίο το 2003, που είχε ως αποτέλεσμα τη σοβαρή βλάβη στην σπονδυλική του στήλη. Η ενασχόλησή του με την κολύμβηση άρχισε μόλις πριν από δύο χρόνια. Στόχος του δεν ήταν να κάνει πρωταθλητισμό, αλλά «να βγει από το σπίτι». Στην αρχή έκανε «με το ζόρι» 50 μ., όμως προπονήθηκε σκληρά και εξελίχθηκε ραγδαία. Ετσι φέτος όχι μόνο συμμετείχε στο κολυμβητικό σκέλος του Spetses Mini Marathon, αλλά κατάφερε να τερματίσει, και μάλιστα σε χρόνο μιας ώρας και 34 λεπτών!



«Δεν είμαστε άνθρωποι με ειδικές ικανότητες, αλλά με θέληση. Οταν ο άνθρωπος έχει πίστη στα θέλω του, με λίγη ή πολλή προσπάθεια θα τα καταφέρει!» λέει στην «Espresso» ο Αντώνης. Η συμμετοχή στον κολυμβητικό διάπλου των Σπετσών ήταν ιδέα του προπονητή του Γιώργου Γκούντα: «Τον ρώτησα αν πιστεύει ότι μπορώ να το κάνω. "Ναι, μπορείς!" μου απάντησε».

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου ο Αντώνης έδωσε το «παρών» στην εκκίνηση του αγώνα στην Κόστα της Αργολίδας. Αφησε στην άκρη το αναπηρικό καροτσάκι και με «οδηγό» τον προπονητή του έπεσε στη θάλασσα, όπου κολύμπησε 3 χλμ. χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα χέρια του.

«Η αλήθεια είναι ότι μετά τα 800 μέτρα, που άρχισε να σηκώνει κύμα, ήταν πολύ δύσκολο. Πάντως δεν το φοβήθηκα. Πίστευα ότι θα τερματίσω. Η προσδοκία μου ήταν γύρω στις δύο, δυόμισι ώρες και τελικά τα κατάφερα σχεδόν σε μιάμιση. Ο κόσμος με χειροκροτούσε. Συγκινήθηκα πολύ» λέει. Ο τερματισμός γέμισε με χαρά τον Αντώνη, που έχει ήδη αποφασίσει να κατέβει και στον αγώνα του 2016, ενδεχομένως στην απόσταση των 5 χλμ. από την Κόστα στις Σπέτσες και πίσω στην Κόστα.

Να σημειωθεί ότι ο Αντώνης Παππάς μετρά ήδη επιτυχίες από την πρώτη συμμετοχή του στους Πανελλήνιους Αγώνες Κολύμβησης ΑμεΑ [πρώτη θέση στην κατηγορία του (S4) στα 50 μ. ύπτιο, δεύτερη θέση στα 100 μ. πρόσθιο και τέταρτη στα 50 μ. ελεύθερο]. Παράλληλα, έτρεξε 5 χλμ. με το αναπηρικό αμαξίδιο στο πρόσφατο Ψάθαθλον, ενώ έχει κάνει έως και... ελεύθερη πτώση από ύψος 14.000 ποδιών (tandem skydiving) με εκπαιδευτή!

Ο άνθρωπος που βρίσκεται διαρκώς δίπλα του

Ο Αντώνης προπονείται με το τμήμα θεραπευτικής αγωγής του συλλόγου «Ιωνάς» και εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για τον προπονητή του Γιώργο Γκούντα: «Είναι ένας άνθρωπος με "Α" κεφαλαίο, προσπαθεί για τους αθλητές του πάρα πολύ, αγαπάει αυτό που κάνει και αυτό φαίνεται».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γκούντας στέκεται στην ψυχική δύναμη του αθλητή του και τονίζει ότι με σκληρή προσπάθεια έχει σοβαρές ελπίδες να καταφέρει πολλά πράγματα μέσα από τον αθλητισμό.
«Οταν ξεκίνησε να κολυμπάει, έκανε 50 μέτρα με το ζόρι, με ζώνη και αναπνευστήρα. Ηταν πολύ δύσκολο γι' αυτόν, αλλά επειδή προσπάθησε πολύ, τα κατάφερε» λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον προπονητή, πάντως, σημασία δεν έχουν μόνο οι διακρίσεις: «Ο αθλητισμός για τα άτομα με αναπηρίες συντελεί στην αποδοτικότερη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος και του κυκλοφορικού, που είναι πολύ σημαντική για τα κάτω άκρα, τα οποία μένουν ακίνητα, καθώς και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Από ψυχολογική άποψη, ο αθλητισμός βοηθά στην κοινωνικοποίησή τους, ενισχύει την αυτοεκτίμηση, τους μαθαίνει να βάζουν στόχους, να γνωρίζουν τον εαυτό τους και να συνειδητοποιούν τις δυνάμεις τους».

Λεζάντα: Ο Αντώνης Παππάς με τον προπονητή του Γιώργο Γκούντα
Ο αγώνας στις Σπέτσες έχει ολοκληρωθεί
Ο Αντώνης Παππάς έχει κάνει και ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο από ύψος 14.000 ποδιών

Keywords
Τυχαία Θέματα