Ιστορώντας την υπέρβαση

Στην αδιάκοπη προσπάθεια εικονογραφικής ιστόρησης της υπέρβασης που ο άνθρωπος ακατάπαυστα ανέκαθεν επιχειρεί, το Βυζάντιο άφησε το δικό του ανεξίτηλο στίγμα. Παρά τις τόσες κοινωνικο-ιστορικές αντιξοότητες, αυτός ο πολυσήμαντος πολιτισμός παρήγαγε αριστουργήματα σε όλα ανεξαιρέτως τα πεδία του πνεύματος και της τέχνης.

Στη νεότερη και σύγχρονη περίοδο πολλοί διακεκριμένοι Ελληνες ζωγράφοι ανέδραμαν στον εικονογραφικό κόσμο αυτής της μεγάλης τέχνης αναζητώντας πρότυπα και επιρροές για να τα εμβολιάσουν συμπρακτικά με το πνεύμα και τα τεχνοτροπικά δεδομένα των νεότερων κινημάτων, τα οποία

γνώρισε η τέχνη καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Σκοπός αυτού του αφιερώματος είναι συνεπώς να αναζητηθούν αυτές οι ιστορικές, αισθητικές και τεχνοτροπικές επιρροές και να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο οι Νεοέλληνες ζωγράφοι τις ενέταξαν στους εικαστικούς τους προβληματισμούς.

Με αυτό το σκεπτικό το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή οργανώνει για το καλοκαίρι 2013 (από 30 Ιουνίου έως 29 Σεπτεμβρίου) ένα εικαστικό αφιέρωμα, την επιμέλεια του οποίου έχει ο Νίκος Ζίας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το αφιέρωμα θα συγκροτείται με έργα διακεκριμένων ζωγράφων, οι οποίοι παράλληλα με την κοσμική ζωγραφική ζωγράφισαν και έργα με θρησκευτική θεματολογία, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για την βυζαντινή τέχνη. Τα 130 και πλέον έργα προέρχονται από κρατικά και εκκλησιαστικά μουσεία, ιδρύματα, ιερούς ναούς και ιδιωτικές συλλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα