Κυβερνοεπίθεση σε ΗΠΑ και Αυστραλία από Κινέζους χάκερ

Κινεζική εισβολή από χάκερ σε ΗΠΑ και Αυστραλία προκαλεί σάλο στις υπηρεσίες ασφάλειας, αλλά και απόπειρες προσέγγισης! Στην πρώτη περίπτωση διείσδυσαν σε βάσεις δεδομένων που περιείχαν δεκάδες σχέδια οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ, ενώ στη δεύτερη υπέκλεψαν τα σχέδια του νέου αρχηγείου των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ηλεκτρονικές

αυτές κλοπές έχουν δώσει στην Κίνα πρόσβαση σε τεχνολογία αιχμής. Μεταξύ των οπλικών συστημάτων τα σχέδια των οποίων αποτέλεσαν στόχο της εκστρατείας ηλεκτρονικής κατασκοπίας, όπως σημειώνεται σε έκθεση της Defense Science Board, περιλαμβάνονται το σύστημα των πυραύλων Patriot, τα συστήματα άμυνας κατά βαλλιστικών πυραύλων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, Aegis, και το ελικόπτερο Black Hawk.

Στην επίθεση, δε, που πραγματοποίησαν στην Αυστραλία υπέκλεψαν -μεταξύ άλλων- εμπιστευτικές πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου. Για λόγους ασφαλείας, το νέο αρχηγείο των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών, η κατασκευή του οποίου κόστισε 630 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, μπορεί πριν καλά-καλά χρησιμοποιηθεί να χρειαστεί ανακαίνιση! Οι Κινέζοι χάκερ έβαλαν στο στόχαστρό τους και εταιρείες με έδρα την Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένης και της χαλυβουργικής Bluescope Steel, αλλά και της εταιρείας στρατιωτικών και πολιτικών επικοινωνιών Codan Ltd.

Παρά το εύρος των επιθέσεων, τις οποίες το κόμμα των Πρασίνων χαρακτηρίζει «γκάφα ασφαλείας επικών διαστάσεων», ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μπομπ Καρ έσπευσε να δηλώσει ότι οι αποκαλύψεις δεν θα πλήξουν τους δεσμούς της Καμπέρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, την Κίνα. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η αντίδραση των ΗΠΑ, που επιμένουν να επιδιώκουν στενότερες στρατιωτικές σχέσεις με το Πεκίνο, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας σε τομείς όπως οι ειρηνευτικές αποστολές, η καταπολέμηση της πειρατείας και οι επιχειρήσεις αρωγής σε καταστροφές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα